Edisi Jalan-Jalan Phuket,Thailand - Hari 1

10.15.2009

Phuket,sebuah pulau yang terletak di selatan negeri Thai. Terkenal sebagai pusat makan angin sambil membeli-belah. Seperti kebanyakkan kita tahu,Phuket juga terkenal dengan industri ehem2 (cerita lain). Sebenarnya kami merancang untuk ke Bali. Tetapi setelah berbincang,kami sepakat untuk memilih Phuket kerana Phuket dikatakan lebih murah untuk mereka yang bercuti secara bajet dan salah seorang dari kami pun pernah ke sana. Naik AirAsia sudey. Perkenalkan Aku,Budi,Kun dan Ozaki,the japanese dude. Aku yang baju merah putih kuning ni.

Kalau ke sini,pekara paling rugi kalau tak cuba ialah servis Urut Thai. Lain dari yang lain. Bukan lain apa pun,cuma feel dia sebab yelah orang Thai yang urut en. Baru original beb. Apa yang syoknya ialah harga. Sangat murah. 200Bath (RM20) untuk 1jam urutan! Sampai tertidur-tidur kami dibuatnya. Kaki,tangan,kepala,bahu. Nak lebih,harga pun lebih (tempat lain).

Budi. Gaya macam pengacara AMAZING RACE-lah konon.

Lepas urut kami check-in hotel. Inilah gambaran hotel kami. Berbaloi-baloi (tiru iklan celcom). Satu bilik seorang. Betul-betul mengadap laut (Patong Beach) dan bersebelahan dengan 7E. Sehari 35oBath (RM35) sekepala. Murah dowh.


Selepas berehat dan segarkan badan,waktu petang kami habiskan masa berjalan-jalan di pantai dan melihat keadaan alam semulajadi di sana (cewah,sebenar cuci mata). Sementara menunggu waktu makan. Makan di Phuket HARUS-lah seafood,baru hemsem macam Budi.

Lepas makan,pusing-pusing kawasan terdekat saja,simpan tenaga untuk hari berikutnya. Malam di Phuket sangat happening. Maklumlah,pusat hiburan sana-sini. Tapi,untuk shopping juga dibuka sehingga ke lewat malam. Jadi,tak ada sebab untuk pelancong melepet dalam bilik hotel kecuali...berteman.

Sekian laporan hari pertama edisi Jalan-jalan Phuket. Sambungan hari kedua bakal menyusul post berikutnya. Manalah tahu,gambar awek berbikini ke en? Atau gambar Ladyboy di lorong belakang. Siapa tau.


BLOGGING OFF!

1 RESPONSES>>:

Anonymous said...

boleh share tak hotel apa ye yg you all stay tu?dekat tak dgn tmpat yg visit tu - thanks!

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)