Jubin-Jubin di Yokohama

10.21.2009

Antara favourite entry aku yang hilang tempoh hari. Jadi,untuk jimat ruang dan untuk tidak serabut, aku upload dalam bentuk jubin-jubin. Bagi aku lebih menarik. Tips penting tapi ringkas untuk buat jubin seperti ini,gunakan "Ctrl-T" dan hold butang "SHIFT" semasa resize gambar. Aku perasan ramai yang tak tekan SHIFT. Akibatnya,kualiti gambar jadi teruk dan saiz ratio akan lari. Bagi yang biasa dengan Photoshop akan faham apa yang aku maksudkan. Tak percaya, cuba buat. Selamat try!

OFF!

7 RESPONSES>>:

Siti Nornadiah said...

warna yang menarik!

mugiwara said...

owh~
cenggitu...

maceh~

erolnukman said...

mcm aku guna apple(mac) sama jugak ke?

Diloz said...

Nadiah,
mekacehhh.
=P

Erolnukman,
Aah,sama juga untuk Mac.
Kalau tak sama,bagitau aku eh.

erolnukman said...

yup..kat Mac kt kena tekan butang command-T pastu shift,tp aku tak brapa reti le nak adjust gmbar tu..gmbar jd senget..kekeke

emma songall said...

btol2.
dlu2 tabiat aku mmg suka lupa nk tkan shift bila resize pic.
bila da kena ketuk jari dgn sifuu trus xlupa.
LOL

Diloz said...

bagus2.
tak sangka berguna juga tutorial ringkas aku ni.
hehe.

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)