Kena Tindih? Betulkah?

10.13.2009

Satu kejadian pelik berlaku pada aku sebentar tadi. Pada mulanya,aku rasa seperti nak demam. Badan panas,tapi rasa sejuk bukan main. Jadi aku berselubung guna selimut tebal sambil mengadap Gossip Girl (sempat lagi tu). Habis saja aku rasa aku ni sah demam. Aku telah sebijik panadol,aku tidur.

Tak tahulah kalau kau orang penah alami apa yang jadi kat aku. Kejadian ini pun telah berlaku pada aku agak kerap. Cuma kali ini aku terasa nak ceritakan.Sesuatu yang pelik berlaku pada aku ketika aku tidur.

Kadang-kadang bila aku sedang tidur,aku terjaga. Tetapi,badan aku tak mampu bergerak,dan bersuara tetapi mata aku terbuka. Aku cuba guna sepenuh tenaga untuk bergerak,tetapi tak boleh. Begitu juga suara,aku cuba bercakap. Tak boleh.

Mata aku boleh terbuka seluas-luasnya. Aku boleh nampak persekitaran bilik aku dan boleh dengar orang bercakap disekeliling. Pernah ia terjadi dalam situasi aku nampak kawan aku dan cuba memanggilnya untuk gerakkan aku. Tapi tak berjaya.

Selalunya,bila ia terjadi nafas akan menjadi laju dan tercungap-cungap. Dan ada perasaan seolah-olah sesuatu mendekati aku. Kadang-kadang terdengar bunyi bingit. Seram memang seram. Apa yang aku mampu buat hanyalah bertenang,dan dalam beberapa saat badan aku sedikit demi sedikit boleh digerakkan. Mungkin ini yang orang cakap 'kena tindih'.

Tadi sebaik saja bangun,aku cepat-cepat cari info di internet. Aku yakin ada orang yang pernah alami seperti apa yang aku alami. Ya, memang ada. Dan boleh dikatakan ramai.Ia dinamakan Sleep Paralysis. Sleep Paralysis adalah satu keadaan dimana kita berada di dalam separuh tidur dan separuh sedar. Maksud, otak kita telah sedar, tetapi badan kita masih tidur. Ia berkaitan dengan sistem saraf tetapi ia adalah normal. Setiap manusia akan mengalaminya sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

Bila terbaca fakta itu, aku lega. Awas,jika kau orang belum pernah kena,kau orang adalah mangsa seterusnya. Semoga berjaya!

6 RESPONSES>>:

y0Ngu falcon said...

x bace doa tido kot... ho2...

Bart Baharudin said...

aku pernah kena sekali je time sekolah dulu. and aku pn tak percaya pasal tindih tu. aku mmg selama ni fikir mcm yg sleep paralysis tu ckp. x logik la tindih2 ni. supersticious! *betul ke eja?*

Farha Ghouse said...

aku tak pernah kena lagi selama hidup 19 tahun.

semoga berjaya? terima kasih.

T____T

nazrul said...

aaa biase a tuh. aku ingat aku penah kene sekali. tapi aku try sedaye upaye gerak jugak sampai kasi penumbuk sekali kat langit. alhamdulillah pastu dpt bergerak bebas hehe.

Diloz said...

Yongu,
terlelap.tak sempat nak baca apa pun.
kalau tak tiap-tiap malam dah fuh kiri fuh kanan da.
=P

Bart,
aah.kalau cakap kena tindih memang aku tak percaya.


mungkin badan penat sangat atau tidur tak betul.

Farha,
Ha.nantikanlah.seram wa cakap lu.
=P

nazrul,
fulamak,power lah abang doink.
hahaha.

suehanna said...

hehe, it sure is kena tindih. tapi laki pown boleh kene ke? (:

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)