Sedikit Pasal Aku dan Otak

11.17.2009

Aura kesibukan tahun ketiga aku sebagai student di sini semakin terasa. Ada saja pekara yang meresahkan. Hujung bulan ini aku dah kena pilih research lab mana nak masuk. Yalah, sebagai student,mesti ada homework,kerja,tugas,atau dengan kata yang agak spontan,'masalah'. Mungkin aku saja yang anggap semua itu adalah satu masalah. Bagi sesetengah mereka yang berdedikasi,semua itu mungkin dianggap 'tanggungjawab'. Aku bukan nak merungut,tapi sekadar nak clear-kan apa yang sebenarnya pusing-pusing dalam kepala aku. Akhirnya,aku tetap seorang lelaki. Pada aku,kiraannya begini.
-----
Lelaki,umpamakan otak mereka penuh dengan kotak-kotak kecil. Kotak-kotak kecil ini telah ditag dengan label-label sendiri seperti label [bola/sukan],[kereta],[study],[kamera],[hari ini baju apa nak pakai],[duit] dan macam-macam lagi yang berkaitan. Faham maksud aku kan?

Kotak-kotak kecil ini memang tak boleh nak dicampur-adukkan. Untuk setiap kali proses,lelaki aku 'keluarkan' kotak ini perlahan-lahan dan mulakan proses. Sebagai contoh,seorang lelaki minat motor. Dia akan buka 'kotak' [motor] perlahan-lahan dan mula menyemak satu persatu isi kandungan. Kemudian jika perlu upgrade motor, lelaki akan 'tutup' kotak [motor] dan dengan perlahan-lahan buka kotak [duit] dan seterusnya. Begitulah otak lelaki beroperasi. Kekurangannya ialah,prosesnya agak lambat dan terlalu banyak 'kotak' sehingga kadang kala lupa di mana kedudukan 'kotak' itu. Ini selalu terjadi pada 'kotak' berlabel [hari jadi mak/gf/kawan]. Tetapi sistem kotak ini efisyen dan tidak bercampur aduk. Tak perlu RAM besar.

Perempuan,umpamakan otak mereka seperti 'gumpalan wayar-wayar' yang menghubungkan [baju],[hari jadi emak],[hari jadi kawan baik],[hari jadi kawan yang kurang baik],[hari jadi bf],[hari jadi kawan baik bf],[makan],[shopping],[study],[duit] dan macam-macam lagi. Semuanya mampu diproses secara serentak. Prosesnya sangat cepat, tetapi selalu 'short'. Dan sampai masa sehingga boleh 'meletop' dan 'black-out'.

Kot? =P

10 RESPONSES>>:

yong said...

short dan blackout atau dengan kata nama lain meradang?

epulupe said...

aku ade tgk vid pasal ni kt youtube!!
awesome gile the way org tu describe the way laki n pmpn fikir....

its soo true smpai classmate aku budak perempuan emo tgk~

hahaha

nazrul said...

bile ko start jd pakar jantine nih lan hehe

dartdadada said...

pandai ja hg haha

y0Ngu falcon said...

ye ke?? ha2... tapi ade betol nye kot... :D

Diya said...

Suka dengan perumpamaan kamu nih ;)

[e][y][n][a] said...

pendek kate pompuan ni multitask punye manusia la kot..sebab boleh proses macam2 dlm otak secara serentak..hiks =D

btw,perempuan bukan emo..tapi sensetif..itu sudah kurnian Ilahi..cume kene pandang dari segi nikmat yg Dia telah berikan..hehe..

n bile laki fhm pmpn..pmpn fhm laki, there shud be no prob =D

emma songall said...

ahahaha.
dats totally true dude.
great imagination.

AkuKopiKauSiapa? said...

kerja multi task selalunya tak bagus, macam kita bukak software byk2 dlm pc kita, nanti die hang.

lepas tu akan keluar benda mengarut, error banyak gila,not responding apa lancau, sampai satu tahap yang teruk kita kene tros off pc tu, on balik.

Lepastu nanti kita akan buat kerja kita slowly dan sabar, sebab sekarang kita dah tau keupayaan pc kita.

urm..

Perempuan ni dijadikan dari tulang rusuk paling bengkok sekali, kalau kita cuba nak luruskan patah, kalau kita biarkan makin bengkok pulak.

so nak buat ape?

Diloz said...

Haa.Kan pakar jantina dah buat kesimpulan.Jadi tak perlulah aku komen lanjut.Setuju benor dengan apa yang akukopi tulis tu.

Kalau yang tak setuju tu,jangan ambil serious sangat.
=)

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)