Disember

12.07.2009

(Jinggel bel,jinggel bell,jinggel ol de weyy)

Hai,Disember. Bulan santa dan rusa-rusanya bungkus hadiah atas awan. Perubahan musim dari musim dingin kepada musim sejuk dan mula turunnya salji (tapi tempat aku belum turun lagi). Kalau di Jepun,bulan ini adalah bulan shopping di mana kedai-kedai mula buat jualan murah penghabisan stok walaupun itu adalah satu taktik pengiklanan peniaga untuk tarik pembeli.

Sama seperti Boxing-day di Australia, Canada, New Zealand, dan UK atau Black Friday di Amerika, tawaran sesetengah item tidak masuk akal. Apatah lagi semakin dekat dengan tahun baru. Waktu kemuncak, 1 Januari. Istimewanya di Jepun kerana ada 'fukubukuro' atau dalam bahasa melayu 'beg misteri'. Membeli tanpa mengetahui isi kandungan bungkusan pada harga yang sangat murah. Murah gila.

Dan yang meriahnya,waktu operasi sesetengah kedai bermula seawal jam 6 pagi sebab orang ramai sudah mula beratur panjang di depan kedai. Terutamanya kedai-kedai yang popular seperti pasaraya Hari-Hari. Untuk gambaran, sila tengok video ini.

SHOP-OFF!

6 RESPONSES>>:

Enigma said...

Man, best gler!

dartdadada said...

dh nk dekat balik dok sini...tak penah sekalipun beli fukubukuro. org jjepun senang tertipu.booooooo!haha

admin@blogdiloz.com said...

offensive sungguh statement anda.
huhu.

k.e.r.i. said...

mesia ada YES.
haha

admin@blogdiloz.com said...

YES?
apa tu?
tak penah dengar atau aku yang ketinggalan?
=P

jon hafkian said...

year end sale......

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)