Masih belum 2010

12.21.2009

Sambil meraba mencari 'resipi' kehidupan yang kurang, 2009 sudah pun dipengujungnya. Aku tak mahu mengulas lanjut tentang rentetan sepanjang 2009, kerana masih ada 10 hari yang kita sendiri tak tahu bagaimana ia bakal berlalu. Mungkin dalam tempoh 10 hari ini menentukan mood aku sepanjang tahun ataupun mungkin sekadar 10 hari yang biasa. Namun, aku letak tepi dulu kisah suka-duka 2009 untuk post lain hari.

Apa yang aku sedang lakukan sekarang adalah mengosongkan isi kandungan komputer. Hard-disk aku telah mencapai kapasiti menghampiri maksimum dan secara langsung telah memperlahankan operasi sistem kompeter aku. Dan melihat kembali item-item yang ingin dipindahkan ke dalam Portable HD baru aku, lebih dari 30,000 gambar. Aku sendiri terkejut. Tak sangka gambar-gambar yang aku ambil sepanjang lewat 2007 hingga 2009 memakan kapasiti 250G hard-disk komputer aku sebanyak 60%. Selebihnya lagu,movie dan lain-lain. Sebaik sahaja kosong, aku akan upgrade kepada Windows 7. Gah sungguh nama.

Apa yang aku cuba sampaikan, kalaulah fungsi otak manusia mampu diadaptasikan ke dalam komputer, simpan-buang memori, di-upgrade setiap tahun, pastinya ia membuatkan kita menjadi makhluk yang hebat bukan? Atau sebaliknya? Dan aku pernah bercakap tentang 'Alat Perakam Rasa' kalau ada sesiapa ingat. Adakah ia muat untuk dimasukkan ke dalam Portable Hard-Disk? Aku khuatir, kerana untuk 5 minit yang lepas sahaja aku telah melalui seribu satu macam perasaan.

8 RESPONSES>>:

Syuhada said...

Adore u so much. And the photo was soooo hmm cant describe. Terlalu cantik untuk dinilai.

Titik dua bertindih, tutup kurungan.

Weed and Bandages said...

kalau ang sebelah aku mesti aku buli ang tunjuk macam mana nak amik pic..nak adjust2..sampai hang rasa nak lari dari aku..hehehe..

arfahadnan said...

kau semakin maju dengan dunia fotografi kau..
keep up the good work..
makin cantik gambar2 yg terhasil..
rasa mcm nak menangis aku tgk...

semoga 2010 akan menghasilkan gambar2 yg lebih 'wow' lagi..
impressive tul hasil keje kau..

sangat comel stokin tuh..
post kat aku sebagai hadiah new year boley?
..^_^..

y(a)ppie said...

ahh, I love that picture of the 'stars' that seem to spill from the cup :)

Diloz said...

Syuhada,
terima kasih di atas pujian ye.
aku hanya berusaha yang terbaik.
=)

Ms Weed,
haha.
nak lari awal2 lah.
=P

Arfahadnan,
kau antara follower blog ini yang lama.
jadi komen kau aku ambil peduli.
terima kasih banyak2.
stoking tu aku bukan aku punya.
dan aku rasa kau tak muat pun.
=P

Yappie,
hehe.
thanks.
=)

[e][y][n][a] said...

azlan camne u wat bokeh yg gmbr stokin tu ek..sy wat x jd la..ejas apperture jela kn..huhu..isit sebab sy nye kit lense?

=)

Syuhada said...

Jeles, serius-li. Sebab semua imej memang cantik2. I'm yr new follower. First time open yr blog, then fall in love with yr artwork. And u also be my inspiration, because betul2 teringin nak study luar negara like u :)

(Hmm dreaming)

Farha Ghouse said...

bokehhhhh! aku suka gambar2 macam ni :D

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)