Tunggu Dan Lihat

12.10.2009

Satu. Sejak bila blog aku ini dijadikan sebagai medium untuk lepas geram? Jawapannya ialah SEKARANG.


Dua. Adapun sebuah bangsa ini, kemana mereka pergi pun perangai tetap tak berubah. Selalu orang cakap dah pun. Tapi aku nak cakap lagi. Walaupun bukan semua. Mengaku satu bangsa yang berhati terbuka,saling membantu,semangat bekerjasama, gotong-royong (whatever), tetapi tak rasa bersalah bila merobek istilah itu. Tak kisah kalau majoriti kamu mungkin ingin terus berada posisi itu. Tapi jangan dihalang untuk seseorang keluar dari kalangan kamu untuk memajukan diri dan menjalankan fungsi mereka. Atau lebih kesian, menghalang orang untuk melakukan kerja untuk kamu.

Tiga. Melantik orang yang akhirnya berfungsi sebagai objek untuk menunding jari bila berlakunya masalah. Ini biasa kita lihat. Termasuk dalam sebuah komuniti besar seperti sebuah negara contohnya. Kita bising. Kita maki hamun. Kita kritik. Sedangkan kita hanyalah seorang yang selesa bercakap dari bawah selimut. Malah, ada dikalangan mereka mampu menentukan syurga neraka bagi seseorang yang tidak sehaluan dengan mereka. Ini bukan terbuka, ini bukan kerjasama. Ini kecewa.

Empat. Mungkin sukar menjadi golongan minoriti dalam sesuatu tempat. Sekarang aku sedar, adalah lebih sukar untuk berada dalam golongan majoriti yang seperti ini.

Lima. Tidak bermakna aku bagus. Tidak bermakna aku hebat dengan berkata begini. Tapi aku sedar, cuba sedaya upaya untuk tidak menyusahkan orang lain. Aku juga ada hak. Kerana aku sedang bercakap tentang sebuah bangsa (yang sepatutnya) berhati terbuka. Dan, bangsa itu adalah bangsa aku.

Senang tulis kat sini. Boleh siapa-siapa nak baca ulang banyak kali.
Oh,please
. Aku bukan kuli.

4 RESPONSES>>:

Z said...

Omg I totally get where you're coming from.Bangsa kita ni,and I am also guilty occasionally,memang suka bercakap mengenai semua orang, semua benda kecuali diri mereka sendiri. Find flaws in everyone except themselves. Absolutely CANNOT keep an open mind no matter how hard they might think that they can. They just find solace in talking shit about other people to feel superior. Argh aku kecewa gila sometimes.

Bart Baharudin said...

fakta spoken. sokong sokong sokong.

tictactoe said...

yep2 agree..
nantonaku cm paham gutaitekini ko maksudkan ape..

demo gambatte la..kitorang pon.

W. Hidney said...

faham... faham sgt

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)