2010 Pertama

1.05.2010

Aku rasa belum terlambat untuk aku ucapkan selamat tahun baru,tapi kita skip sajalah. Gambar dibawah aku ambil pada pagi pertama tahun baru. Terbitnya matahari ini bermulalah 'Project 365' aku dan kamu semua. Tak kira apa pun yang aku dan kamu buat, rancanglah ia dengan betul seolah-olah ada award untuk setiap darinya.

Hampir 3 minggu aku tinggalkan blog. Dan sehingga sekarang aku masih tak ada perasaan untuk terbitkan post baru. Termasuk post ini. Tetapi niat untuk berkongsi cerita dan pengalaman aku sepanjang cuti tempoh hari menggagahkan diri untuk reka satu post yang pertama untuk tahun ini. Cuti sepanjang 2 minggu aku habiskan separuhnya di Tokyo dan separuh lagi di Utsunomiya. Tak banyak pekara yang pelik berlaku sekitar tahun baru melainkan pesta cahaya di sepanjang jalan merentasi bandar-bandar metropolitan itu.

Aku suka Starbuck. Di samping kopi yang sedap yang sedap untuk 'diratah' waktu musim sejuk sebegini, playlist lagu mereka mampu memaksa aku duduk berjam lamanya di situ. Tambahan pula jika sambil melihat warna-warna LED (termasuk awek kaunter yang cute!).

Apa yang menariknya cuti aku kali ini, aku berpusing-pusing sekitar Tokyo dengan gadjet di bawah ini. Ya, aku baru memiliki i-Phone. Setelah 3 tahun aku gunakan telefon bimbit yang lama, akhirnya aku nekad bertukar kepada i-Phone. Seronok sungguh teknologi yang satu ini. Terbaru, lihat video ini. Malangnya, bateri cepat habis dan mengambil 90% fokus peribadi terhadap sekeliling. Selebihnya, gambar random.

Di Utsunomiya, aku banyak habiskan masa berjumpa dengan kawan-kawan. Termasuk kawan baru yang datang dari pelbagai jenis etnik. Seronok juga berkawan dengan mereka yang berlainan bangsa, latar belakang sosial yang berbeza kerana ia mengajar kau cara berkomunikasi yang efektif dan toleransi. Ok, aku turut habiskan masa dengan pasangan gay yang sweet sebenarnya. Aku bukan gay.

Antara lain pekara yang hebat berlaku pada aku menyambut tahun baru di Utsunomiya adalah Lemon Milk seperti gambar di atas. Aku rasa seperti mahu beli berkotak-kotak bawa balik ke Gunma. Sedap ya amat. Dan semestinya, hanya di Utsunomiya.

Oh, sekarang aku sudah ada akaun Twitter. Untuk gambar-gambar live bolehlah follow aku eh?

Selamat 360 hari!

12 RESPONSES>>:

Syuhada said...

Saja je nak bagi jeles. Haiii bila lah nak dapat study Jepun.

Diloz said...

hik2.
usaha tangga kejayaan.
cewwah.
=P

Z said...

kenapakah semua orang nak buat Project 365? Menarik, tak dapat disangkal. can't wait to see urs!

nazrul said...

aaaa aku pun rase nak bukak akaun twitter

Bart Baharudin said...

wohoho! dah beli iphone! cool. btw, ada byk cara nk save battery. aku share sikit maybe kau dah tau kot.

kau download SBsettings (kena jailbreak ah) sebab app ni kau bole turn off bluetooth,edge,3gwifi bla3 in one app. kelebihan app ni kau bole disable edge fully kalau kau taknak credit kau habis mcm air accidentally mcm org terbukak internet kt phone kau ke apa sebab basically tak bole nak disable edge just by tukar cellular data network. ah malas buat blog sendiri kat sini jap aku bg link kau baca la semua :)

http://forum.lowyat.net/iPhone

kau baca la yg dekat pinned threads tu.

Syuhada said...

Kat Jepun study apa? Skrg master or degree?

Liyana Safra Zaabar said...

oh.lame rupanye duk tokyo aritu.zannen datta ne,tk jumpa,dtg tokyo lagi sila bgtau :)

emma songall said...

weeeee, cant wait to see ur live photos.

Diloz said...

Z,
mungkin kerana Prject365 adalah application i-phone yang seronok.
=P

nazrul.
jangan lupa follow aku.
=P

Bart,
thanks Bart.
berguna sangat info kau tu.
pertama kali aku dengar.
tapi aku belum jailbreak lagi.
nanti aku apply.
can'twait.

syuhada,
setadi degree engineering.
=)

Liyana,
tu lah pasal.
tak apa lah.lain kali eh?
=)

emma,
yeah,gambarimasu!
=P

chepsmore said...

selamat tahun baru diloz :)

Syuhada said...

Wah hebat. Engineering tapi hebat fotografi! Mengagumkan!!

Dammit said...

aku ingatkan 'project 365' tu memang satu projek. Aku terfikir, menarik jugak ko dokumentasikan hari-hari ko dengan satu gambar. Hujung tahun, cukup 365 gambar.

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)