Duit Belanja

2.18.2010


Dulu waktu muda darjah-darjah, aku ke sekolah naik bas sekolah. Bas sekolah warna kuning. Rasanya semua boleh bayangkan bagaimana rupa bas itu. Dari aku darjah 1 sampai darjah 3 aku naik bas. Seronok naik bas. Kawan ramai, awek-awek pun ramai. Main usik-usik. Main lastik-lastik gelang getah. Walau rumah aku tak berapa jauh dari sekolah, kata orang sempat jugalah habiskan satu round sesi tembak menembak getah. Bila dah up sikit, pakai peluru kertas lipat kecik-kecik. Padu wo!

Satu benda yang aku tak suka sangat naik bas sekolah. Segan bila pak cik bas tanya bila nak bayar tambang bulanan yang tertunggak. Yalah, adik beradik ramai. Semua pun nak naik bas. Mana parent aku larat nak kejar bayar on-time. Tengok buku tambang bulanan kami pun, berapa sangat la cop yang ada. Alasan yang aku selalu bagi, 'tunggu cukup bulan'. Itu yang mama bagitahu aku suruh cakap kat pak cik bas. Aku malu bila pak cik bas tanya aku depan kawan-kawan, depan awek-awek. Depan kakak darjah 6 yang aku minat. Jatuh maruah. Aku buat muka seposen. Dalam hati, aku nak cepat-cepat sampai sekolah.

Masuk darjah 4 aku nekad nak naik basikal ke sekolah. Hari-hari aku merayu kat mama suruh beli basikal. Aku tak berani mintak kat daddy. Sebab sangat jarang aku berkomunikasi dengan dia. Selalunya pun kalau ada komunikasi pasti yang berakhir dengan bekas merah di pipi. Itu dulu, tapi sekarang dia dah baik.

Akhirnya aku dapat juga basikal. Duit belanja dikurangkan kepada 60sen. Aku tak kisah. Walaupun basikal menyerupai basikal perempuan (handle bengkok ada bakul), aku tak kisah. aku berjaya modified jadi basikal unisex. Boleh adik aku tumpang sekaki. Janji, aku tak dimalukan oleh pak cik bas hari-hari. 60sen duit belanja, aku simpan sampai balik sekolah. Rehat, curi-curi minum air paip di surau pun tak apa. Sebab on the way balik nanti, aku lepak makan cendol dua mangkuk depan Dewan Dato Nazir. Sumpah sedap!

Tujuan sebenar aku tulis entry ini, sebab aku teringin cendol! Cendol online tak ada ke?

=(


12 RESPONSES>>:

dina said...

ahad lepas baru je aku pekena cendol tepi laut... nikmat!!!!

y0Ngu falcon said...

dah lama aku tunggu entri yang macam ni dari encik diloz... wowowowo... macam dolu2 punya entri kat blog lama tu :D hoh!! lama jugak x pekena cendol ni!!

ahmdsyhmi said...

footage tu buat aku rasa sejuk kat Malaysia ni.

arfahadnan said...

sedapnyer cendol...
baru jer lepas minum cendol ...
yummy...
nanti aku post kat kau...
bagi alamat kat jepun..

Diloz said...

Dina,
wah,tepi laut mana yang ada cendol tu?
nak gi ah!
=P

Yongu,
oh,ye ke?
tak ada permintaan,so kuranglah entri macam ni.
tak boleh buat selalu,nanti orang bosan.

Ahmdsyhmi,
Bukak aircond paling sejuk pun tak boleh lawan sini.
=P

Arfahadnan,
No 108,1-4-13 PO.Box 376-0053 Kiryu,Gunma.
hantar jangan tak hantar.
=P

dina said...

tepi laut Lumut...meh le!

Diloz said...

wahhh.
jauhnyaaa~
=(

erolnukman said...

lama x jengut sini...
tu la budak sekarang blaja sekolah 10ringgit satu hari..cikgu pulak nak makan kat kantin,masuk buku 555,hujung bulan dpt gaji baru bayar..hehehe..

ahhh....cendol?!!..lama rak pekena oi..pas ni kluar lah singgah..

iyda7 said...

aku skolah rendah banje 2o sen.. cukup blik mee 1 pinggan kat skool.. air bawak dr umah.. huhu

suehanna said...

video deep lah. macam malam yg kat ______ (shibuya ke?) tu. hehe.

cik dlabuseiyn said...

teringat masa pas kokurikulum ari sabtu..balik je mesti singgah beli kopok lekor depan masjid langat..natsukashii gile..

Diloz said...

erol,
budak sekarang makan hebat.
tak main la makan mee goreng sepinggan 30sen.

iyda,
betul tu.
makin hari makin up harga.
dulu darjah satu air 10sen je.
gula2 5sen dapat 2.
syoknya kalau ada 10ringgit zaman tu.

sue,
oh,video shibuya tu.
hehe.

dila,
betul ah.
tengkuk ayam goreng tepung dia sedap gilaaa.
semayang jumaat lepak kat luar masjid sampai kenyang,masuk masjid terus tido time khutbah.haha.

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)