A Day with Saiful Nang

2.26.2010

Kalau bagi mereka yang berminat dalam dunia fotografi di Malaysia pasti kenal Saiful Nang. Nama yang tak asing sangatlah. Jutawan dowh. Tak perlu aku detail pasal dia. Apa yang aku nak cerita ialah apa yang aku belajar dari dia. Workshop bertajuk 'Travel and Portrait Photography' diadakan di Kedutaan Malaysia, Shibuya.

Sebelum pergi workshop dia, aku dengar banyak rumors dan cakap-cakap pasal SN. Siap ada group Facebook 'Hate SN'. Cakap buruk tentang dia macam-macam dalam forum-forum. Lebih bersifat peribadi. Tapi aku tak ambil pusing itu semua. Biasalah, orang dah berjaya ramai yang cemburu. Apa yang aku tahu, dia seorang yang established dan semestinya banyak pengalaman. Dari situ aku fikir boleh dapat 'something'.

Bermula jam 9 hingga jam 4 petang (sepatutnya). Belajar asas fotografi. Aperature,ISO, SSpeed , framing, composition, metering dan lain-lain. Walaupun sebahagian darinya aku dah tahu (line,pattern,color), tapi ada juga keterangan detail yang berguna seperti Art of Seeing. Cara kerja SN dengan Candid Syndrome pun mungkin berguna untuk aku suatu hari nanti kerana buat masa ini aku lebih suka secara solo. Kemudian sesi outdoor practical. Aku tunggu part ini sebenarnya sebab boleh tanya benda-benda yang technical secara casual.

Sesi berlarutan sampai jam 5. Selesai, kemudian SN jemput makan malam sekali sambil berbincang santai dan turut adakan sesi review ringkas gambar yang telah di ambil berserta simple tutorial PP (post processing di photoshop). Ternyata beliau seorang yang sangat berminat dalam fotografi , kuat mentalitinya dan sangat professional. Walaupun kelihatan penat, tetap melayan pertanyaan kami. Tak sedikit pun menggambarkan cakap-cakap mereka di group 'Hate SN' di Facebook. Ok, tak perlu cari archive group tu, dah kena buang dah pun.

Pada aku, kalau nak jadi bagus, kena berguru dengan orang yang bagus. Tolak pandangan peribadi dan tak perlu judge orang yang kita tak kenal. Tak mendatangkan hasil. Buang perasaan ego dan sombong, kau akan disenangi. Ramai aku tengok yang tak seberapa pun tapi ego boleh tahan.

Terima kasih pada SN, penganjur dan kawan-kawan baru kenal ketika workshop. Hasil tangkapan menyusul selepas entri ini, eh? Jangan segan silu untuk komen atau kritik. Saya 'bapak budak' baru belajar.

Stay fresh,lads.

5 RESPONSES>>:

Dammit said...

Whoa best gila dapat belajar terus dengan SN! Yang pasal rumors tu, mmg betul kot. Sebab tu SN siap buat surat official mintak maaf atas statment yang dia keluarkan sampai orang tak puas hati. Oh aku tunggu ko pos pasal workshop ni. :)

Diloz said...

memang betul pun.cuma aku rasa kita tak patut besarkan pekara tu.lagipun dia dah mintak maaf.aku ada tanya pasal benda tu personally.dan dia rilek je anggap benda tu satu cabaran.

=)

jon hafkian said...

SN mmg best la. hahaha,ak penah bc blog die je.

Diloz said...

betul.
aku ikut dia sejak dia tulis kat fotopages lagi.
memang banyak pengalaman.

habie said...

Google saiful nang...sampai kat blog ni. Tengok last picture kua muka abg sdiri..saiful bukari berdiri 2 dari kiri.. Hehe..

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)