Note to Self : Kawal Situasi

2.20.2010

Aku sebenarnya sensitif. Dulu lagi sensitif. Macam anak dara tua. Sekarang aku berjaya kawal kot. Aku selalu cakap pada diri sendiri. Jaga diri. Kawal situasi. Buat something yang buat orang sekeliling happy. Walau ada masa tak ikhlas. Selagi boleh jangan menyusahkan orang. Aku manusia, kadang-kadang tak boleh kawal perasaan juga. Respon. Paling penting. Apa-apa medium sekali pun. Tambahkan senyum atau yang setaraf dengannya. Lembut tak bermaksud gay. Ok, lembut gay memang aku menyampah la kan. Tapi aku tak ada masalah dengan gay.

Situasi.

Macam mana aku nak cakap ya. Kawal diri. Jangan maki hamun orang tak tentu pasal. Kalau tak puas hati macam mana sekalipun jangan tunjuk pada orang lain. Cuba simpan atau cari alternatif lain untuk luahkan perasaan. Lebih baik kalau settle secara peribadi, face to face. Orang tak rasa kau cool bila kau maki hamun orang. Orang tak rasa kau betul pun kalau kau kecoh pasal orang yang kau anggap bersalah. Mungkin kau menentang apa yang salah, tapi tak bermakna kau betul. Paling tidak pun, kau KURANG bersalah.

Kehidupan.

Selagi tak kena batang hidung sendiri, selagi itu cakap-cakap kita tak ada makna. Cakap orang itu buat itu sebab dia itulah inilah, macam-macam. Mana mungkin kita layak bersuara dengan tidak berada dalam situasi, tetapi asyik judge orang dari luar. Memang, seeing is believing. Tapi tak perlu nilai seseorang dari mana dia datang, tapi kemana arah tujuan dia. Cinta, kasih, sayang semua itu complicated. Sampai aku pun tak berani tulis tentangnya. Takut aku silap. Kerana untuk semua itu, tak ada betul, tak ada salah. Tak ada hak nak pertikai apa yang orang lain percaya. Samalah perasaan apabila orang mempertikai apa agama kau, kepercayaan kau, kehebatan bomoh-bomoh kau dan keberkesanan MLM kau.

Stay fresh, lads.

6 RESPONSES>>:

kucikucibom said...

betul2..kdg2 main ckp jew org tu ni lah tu lah..padahal xtau pe mslh yg dy ngah hadapi..ni lah kehidupan..hmm

epulupe said...

lan...jom jd mcm aku...blunt xtentu pasal...kan sume org benci~

hahha

Diloz said...

Kuci,
boleh berudah.
untuk kehidupan yang lebih baik.
=P


Epul,
jangan terasa!
bukan kau.aku tak benci kau.
hahaha.

erolnukman said...

wah!dasyat ayat..
aku sokong wpun kadang2 aku tak bleh nak kawal situasi!

y0Ngu falcon said...

aku sebenar nye sensitif gak. dan aku mengawal sensitif aku tu macam kau :D (anak dara tua la aku... wuwuwuwu)

suraya said...

be in control dan bukannye take control

anyway, aku setuju sama ko

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)