"Surprise!''

4.23.2010

make a wish

1. Tried so hard to make everyone happy? Count me out. Aku rasa, aku jenis yang senang untuk digembirakan. Cukuplah sekadar kau tidak menyusahkan aku. Lebih dari cukup sebenarnya. Kalau aku tolong orang, aku tak harapkan apa-apa. Tak cakap terima kasih pun tak apa. Aku bukan jenis detail macam itu. Hanya tunjuk kau suka dengan pertolongan aku, aku dah senang hati, gembira. Ungkit? Apatah lagi. Tolong orang, benda kecik benda remeh. Remeh bermaksud, tak perlulah nak ingat nak simpan untuk ungkit dikemudian hari. Save la memori sikit untuk benda-benda yang lebih berfaedah, ye tak?

2. Andai kata orang yang tak sekepala dengan kau pun, kenapa perlu negatif terhadap dia? Cuba open sikit. Dia tak bersalah kerana berbeza dengan kau. Walaupun kau dipihak yang betul, tak bermakna dia salah. Cubalah sesekali appreciate apa yang mereka buat. Lain kali, if you don’t understand someone’s style, atau way of being, renung sekejap dan bersyukur kau ada mata dan telinga untuk dengar mereka. Then take a moment to celebrate their interests the way you would hope they celebrate yours. Tak perlu untuk kongsi idea yang sama pun. Buang ego. Senyum. All you have to do is shout "Surprise!'' and give them some applause for doing their best with what they’ve been given. Satu masalah kita, cepat sangat judge orang. Lepas tu, kondem. Ternyata, tak ada faedah.

3. Dengki. Bumi ini terlalu kecil untuk kita saling berdengki. Lebih kecewa, kalau dengki dengan ahli keluarga sendiri. Aku sangat bersyukur mak bapak aku tak didik aku cara itu. Aku dididik dengan cara kasar. Kalau kau nak hidup fancy, kau buat sendiri, kau cari sendiri. Tak ada istilah, along dapat, angah pun mesti dapat (maaf kalau ada yang terasa, haha!)

4. Sebab itu aku suka buat hal sendiri, paling malas nak bergantung pada orang lain. Nanti datanglah masalah 1, 2, dan 3. Dia macam senjata biologi. Dia datang sekali pakej. Kerja nak musnahkan orang saja, secara senyap-senyap. Kalau terpaksa sekali pun, aku memilih orang untuk bergantung.

5. Birthday aku dah dekat (bukan nak promote ya). Tapi aku tak kisah langsung kalau tak ada orang wish. Hadiah pun kalau tak ada pun tak apa. Kalau yang pernah dengar aku merungut nak hadiah ke apa ke, itu semua gurau semata-mata. Aku tak nak apa pun. Sungguh. Kalau nak bagi juga, tok sah harap aku nak balas balik.

6. Kalau aku sakit kepala, aku selalu buat keputusan yang salah.

7. Tapi apa yang aku perasan, benda-benda yang aku banyak tak kisah ke atau anggap remeh, memberi kesan terhadap cara aku layan orang. Mungkin aku jarang ucap terima kasih sebab aku tak kisah kalau orang tak cakap pun. Mungkin aku tak wish birthday orang. Aku tak balas hadiah orang bagi kat aku. Tarikh lahir pun tak ingat. Mungkin banyak mangsa di luar sana. Haha.

Blogging OFF!

15 RESPONSES>>:

Deew and Bandages said...

I'm not so sad when my partner so-not-into birthday or anniversary celebration.

For him, showing love is more than those 'dates'.

I get it. So, ok.

Diloz said...

Indeed.
Ada jugak orang yang faham.

kuokuoyon said...

Uncle diloz.selamat hari lahir esok.
haha.

Dammit said...

Nice one dude! :)

arfahadnan said...

erm.. ha ah.. birthday kau besok yer..
tanjoubi omedetou..

point kau yg no 2 buat aku berfikir.. kengkadang aku jugak memandang lain pada org yg tak sekepala dengan aku.. tapi cuma pandang dan berkata dalam hati ler.. tapi communication aku ok.. aku tak kisah sebenarnyer nak duduk semeja dengan sapa..

tapi lately, aku sentiasa semeja dengan org yg akan memandang org yg tak sekepala dengan rasa mereka amat berlainan dengan kiter dan berkata dengan lantang.. membuatkan aku terikut.. aku bukan nak blame rakan semeja aku.. sbb aku rasa selama ini aku jugak suka memandang lain tapi hanya simpan dalam hati.. tapi kali ini aku luahkan.. dan kengkadang aku jugak rasa tak selesa dengan aper yg aku buat..

mcm lalang kan..?

arfahadnan said...

aku suka la entry kau nih.. (tetiba sambung lagi sbb aku tak sangka aku dah boleh komen entry kau dari PC aku..)


lama aku tak tgk entry camni dari kau..

suehanna said...

some of the points you wrote nailed exactly what i've been experiencing during my internship ):
sad, sbb hurm, most of the kakak2 at the office suka i don't know wether to classify it as mengumpat atau bergosip atau cerita benda tak elok. sedih sebab kita muda, dan kena dengar semua tu.
like you said, kenapa nak cerita benda tak elok psl org lain. kita pun x perfect.

one of the people yg kakak tu suka mengumpat is datin A. i just got to know that datin A punya suami dulu naib canselor UM. baru nak proud, baru nak suka datin A then suddenly kakak tu buat cerita tak best. hurm.

Razman said...

psal besday tu. ko ptut tmbh cmni. besday aku tarikh bla bla bla, aku nak hadiah bla bla bla. then batu letak bukan nak promote. haha

anas.愛 said...

permission to reblog :)

sgt2 suka post ni. nice one!

emma said...

u do av some selfish and stubborn matters.
but,
Being stubborn has helped,
being selfish is not a bad thing.
=)

*Sarah is the One said...

eh ko ada point yang aku suka.

W. Hidney said...

hepi bday in advance. have a good one for the next 365 days!

Diloz said...

aku memang seorang yang degil.

EzsulhAR said...

re-quote point number two :)

Lya Samsula said...

aku suke dengki orang hahahaha......tapi aku taw tuw salah..tapi aku tetap buat gak...nape ntah...anyway.. ko kat jepun study ea? best x?

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)