tipikal tokyo

5.19.2010

tipikal tokyotipikal tokyotipikal tokyotipikal tokyotipikal tokyotipikal tokyotipikal tokyotipikal tokyo
tipikal tokyo

-----

sumber video : Nathan Johnston @ vimeo

Antara detail yang amat sinonim dengan Tokyo. Puas aku selongkar folder untuk cari balik sumber-sumber yang boleh aku jadikan bahan untuk penuhkan post ini. Tapi, masih belum cukup untuk gambarkan keseluruhan Tokyo. Yalah, aku bukan duduk Tokyo pun. Ini adalah hasil tangkapan setiap kali aku ke sana. Adalah dalam 2 bulan sekali. Itu pun jika ada hal. Gambar tipikal yang patut ada tapi aku tak ada buat masa ini antaranya ialah vanding machines, washlet, dan gambar orang bunuh diri?? Er..

Fast food restaurant dan convenience shop (コンビニ:konbini). Tokyo memang banyak McD. Pergi ceruk mana pun jumpa McD. Paling tidak pun Fast Food Restaurant seperti KFC, Subway etc. Memang restoran makanan segera adalah satu kemudahan untuk warga Tokyo (atau mana-mana bandar besar). Cepat dan murah. Tak hairan kalau nak duduk makan berseorangan pun. Pangkat bos-bos pun makan fast food. Apa kisah? Tapi pelik, jarang pulak kes obesiti dikalangan dia orang ni. Hmm..

Delivery trucks. Antara punca kesesakan jalan di Tokyo. Demi mengurangkan pembaziran masa, berhenti di tengah-tengah jalan dengan hanya memasang hazard light. Tak pelik. Tak dinafikan mereka memang cekap dan pantas. Dan mereka juga sangat efisyen.

Signs. Merata-rata. Tanda amaran, pandu arah dan sebagainya. Saling bertindih. Aku agak kalau buat bisness pasang papan tanda memang boleh buat duit. Colorful. Bermacam-macam efek aku nampak. Kelip-kelip, pusing-pusing, liplap-liplap, sekali dengan sound efek pun ada. Sekali aku rasa macam masuk fun-fair dah.

Oh, lagi satu. Benda yang aku tak dapat nak tunjuk. Iaitu, pengumuman. Aduh aku cakap sama lu. Kalau masuk stesen keretapi(駅:eki), dah macam pasar Pudu. Announcement tindih-tindih. Memang meriah. Boleh dikatakan bising pun ada. Tapi kalau dah biasa, tak ada masalah. Kena faham, semua ni tipikal tokyo. Kalau tak, tak Tokyo-lah. OFF.

6 RESPONSES>>:

erolnukman said...

gambar memang lawa! ke Tokyo yg nampak lawa...hehehe
rajin update...

Diloz said...

haha.mestilah tokyo yang memang dah lawa.
akhir2 ni seronok pulak update.sebab dah tukar layout baru kot.
=P

NeeNee said...

encik, ak mahu bertanyer. gambar kucing dan anaknyer kat bas tu, maksudnya aper?ker logo kedai?

Diloz said...

itu logo syarikat delivery.lori tu milik syarikat.
=)

NeeNee said...

ooo..kucing kendong anak=delivery service.menarik! terima kasih ^_^

Diloz said...

hehe.
=P

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)