Kurang 10 bulan dari sekarang

7.06.2010

abandoned space in a middle of city
Aku rasa hidup aku dah masuk ke fasa kritikal. Otak aku, naluri aku dipaksa bekerja keras untuk melihat apa yang bakal aku lalui di fasa akan datang. Things that keep pushing me over the edge in order see the whole picture. Dari macam-macam aspek penting dalam hidup. Dari kerja, belajar, duit sehinggalah masuk bab..hmm, cinta? Tak syok cakap cinta, bunyi terlalu jiwang. Ok, relationship.

Well, seperti aku dah pun share kat blog ni dulu, aku telah pun mendapat tawaran kerja dari Canon sebagai Assistant Engineer yang berpusat di Shah Alam. Lapor diri masuk kerja 4 April 2011. Dengan itu bermulalah segala-gala yang aku maksudkan tadi.

Bukan senang nak mulakan hidup baru. Apatah lagi permulaan hidup berbeza 180 darjah. Aku akan berhenti belajar, dan mula bekerja. Komitmen semakin banyak. Tanggungjawab antara pekerja dan pelajar bukan sama. Walaupun aku belum mula kerja, tapi aku tau kerja memang tidak pernah senang. Apatah fresh graduate yang baru nak UP macam aku.

Pembelajaran aku kat Jepun pun dah masuk ke tahun terakhir. Lebih tepat, tinggal kurang dari 10 bulan untuk aku habiskan sisa-sisa keseronokan di negara 4 musim (atau maksud aku, negara banyak girls skirt pendek). Aku akan rindu semua ini. Tak tahu bila aku mampu datang sini. Lagi. Atau mungkin ini sajalah peruntukan untuk aku sepanjang aku hidup kat dunia ini. Well, in the end semua orang kat sini pun akan lupa aku. Even, tak pernah ingat pun.

"Ramai manusia takut mati kerana takut mereka dilupakan. Sementara yang lain, takut sangat akan tuhan tipu samada wujudnya kehidupan selepas mati,syurga neraka, hidup terus black-out begitu sahaja."
----

Duit. Secara jujurnya, aku tidak sediakan apa-apa simpanan dari biasiswa yang aku terima setiap bulan. Itu antara punca aku jadi takut. Rasa tak secure. Kebanyakkan student Japan-graduate akan bawa balik kereta, motor dan lain-lain. Bagi aku itu pilihan yang bagus. Pulangnya ke Malaysia dah tak perlu fikir loan, downpayment etc. Lepas jugalah satu beban untuk mereka. Obviously, tidak untuk aku.

R/ship..


Tak semudah isi tempat kosong, bermula dari ini, tak ada langsung part mana yang nampak senang. Sebenarnya, memang dari dulu lagi samar-samar.

Blogging OFF.

12 RESPONSES>>:

W. Hidney said...

hey good luck for your future undertakings. aku dulu pun belum pun abis study dah ada offer kerja. yang penting persiapkan mental utk alam pekerjaan sebab alam belajar tak sama. apa yg kita belajar kat dlm kelas tak semestinya kita akan pakai time kerja.

3 bulan pertama lepas kau kerja nanti akan jadi masa yg sgt genting sebab kau tak der simpanan. so transition period tu jadi payah sikit. but semua tu akan pulih once kau pandai simpan duit

niwey, good luck in advance

Muhammad Khalis said...

Blog anda sangat menarik.

Saya adalah pengikut setia blog anda.Terima kasih kerana penulisan anda sedikit sebanyak memberi inspirasi kepada saya untuk terus berbloging...

Yong said...

suka.rajin-rajinlah menulis.
:)
btw,omedetou.

ザ-sylver-shooter said...

ko angkat kamera , apa bezanya..
orng mesia dok galak cr kmera besa2 kot..smpai snggup pnjm sedara-mara..

papepon blk nnti gambatte aa lan..aku psti merindui kerja2 seni ko kat sini nnti, jgn jd mcm joke, lense pun pnjam..haha

incik neng said...

berdiri tanda hormat ~
ichido rei

arfahadnan said...

hidup bukan lah mudah..
keazaman yg penting..
well.. semua tuh ramuan..
ramuan utk hidup yg bahagia..


neway, all the best..

Victor said...

Salam bro,

Selamt bekerje kat Canon Shah Alam.
Tp as a degree graduate,takkan assitant engineer je..baik ko apply kat JVC...baru leh dapat Engineer..
JVC skrng mmng nak pakai Engineer..dept R&D and Engineering.

jon hafkian said...

rilex bro...ak tau ko boley punya la.btw,ak da lalui saat2 xdak duit,duit abis byr hutang2.gaji x cukup.tp lepas a few months,once da stable...da ok da time tu.awal2 mmg sakit.xtau la scholar mcm korg.tp ak mmg skit gle2 la.

fatin said...

normal la bro if ade perasaan takut.
so,prepare la apa yg ptt k.
insyAllah semua okay.
buat plan n belajar dari semasa ke semasa.
gud luck ! :)

asks said...

biasa aku usha je blog kau. kali ni tergerak hati plak nak komen..

oh.. ingatkan kau dapat keje di canon jepun. if u don't mind..kau dapat sponsor jpa ke mara?

ok la tu.. setahu aku keje ngan jepun ni biasa diorang mula dari bawah. sbb bila dah duk atas nanti dah tau la org bawah keje camne.

semoga berjaya!

Diloz said...

thanks pada yang bagi kata-kata semangat.

Hidney,
3bulan pertama memang aku sangat takut.kereta tak ada,savings tak tau la cukup ke tak.rumah sewa lagi..macam-macam dalam kepala otak aku.

thanks for those tips.
=)

silver shooter,
aku punya kamera pun kalau nak banding dengan orang lain,kira murah je dowh.

ramai lagi budak kamera canggih-canggih.jangan salah anggap.aku rasa tak ada la banyak mana pun aku habis kat kamera.

Victor,
aku rasa untuk trainning depa letak sebagai assistant engineer dulu.aku dah usha JVC tu.

agak menarik jugak.diorang macam desparate nak cari orang.

asks,
yup.aku dapat canon malaysia.
impian kerja di jepun telah aku padamkan demi kesejahteraan bersama.haha.

well,aku scholar JPA.
thanks.

=)

eE said...

OMG we r on the same boat..except for the security in work cos i didnt apply for any company yet..

but yes the feeling of leaving Japan in less than 10 mnth somehow is so scary!!!huhu

but maybe a bright future awaits for us in our own tanah air...

anyway great blog u hv here..i did read it before but nvr leave any comments...keep up the good work..and if u come to kansai dont forget to visit me&shahnun here=)

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)