Tips dan Tutorial untuk Photoblog!

7.23.2010

yellow tiny flower

Wassup. Tak perlu gosok mata banyak kali. Memang betul, untuk entry kali ini aku tergerak hati untuk kongsi tips photoblog. Tak banyak beza dari blog biasa, cuma fokus utama pada kualiti gambar, saiz gambar, dan secara terperinci bagaimana aku handle cara aku post gambar pada setiap entry.

Aku perasan, banyak blogger-blogger suka letak gambar. Tapi pada mata aku, agak kurang memuaskan. But, kebanyakkan dari gambar-gambar yang di post, pada asalnya cantik. Composition gambar menarik, framing bagus, mood gambar semua dah perfect, tapi bila upload guna interface blogspot, ada beberapa kekurangan.

1. Gambar jadi blur.
2. Tak sharp macam gambar original.
2. Gambar kecil.

Gambar juga kecil dan tak penuh post punya width (apa aku cakap ni?) .Aku suka untuk berkongsi. Untuk menggalakkan orang lain apply pada blog masing-masing. Memeriahkan aktiviti photoblog tanah air. Dan semua orang happy! LOL.

Kalau betul-betul serious untuk jaga kualiti gambar kau orang, aku galakkan ikut tips aku. Well, aku pun dulu ikut tips orang dulu. Tapi terpulang. Aku sekadar guide. Agak leceh. Tapi hasil memuaskan. Boleh google sendiri untuk cara lain. Oh, tips ini hanya untuk pengguna blogspot. Blog service lain, aku tak sure. Mungkin boleh. Ikut kreativiti masing-masing.

1. Log-in account Flickr. It's Free!

Ok, jujurnya memang aku tak dapat apa-apa bayaran dari flickr untuk promote website dia orang. Tapi aku sangat galakkan pengunaan flickr. Dan, tips seterusnya aku buat berasaskan interface flickr. Boleh juga guna photo hosting website lain seperti Photobucket, Picasa, Tinypic, Imageshack, Snapfish, Webshot dan lain-lain.

Kelebihan guna flickr adalah sebab ramai orang guna flickr satu hal. Interface dia bagus, dan kualiti gambar terpelihara sebab Flickr tak compress gambar untuk kecilkan file size. Kelebihan lain, boleh upload secara pukal straight dari hard-disk computer kau orang, dengan menggunakan Flickr Uploadr Tool. Cepat dan mudah. Lain kali aku bincangkan kelebihan Flickr. Yeah!

2. Adjust Main Layout.

Part ni tricky sikit. Tapi kalau ikut turutan tak jadi masalah. Edit via Template Designer. Pergi ke Dashboard-Design-Template Designer-Layout-Adjust Width. Pastikan hasil tolak nilai Entire Blog(px) dan Right sidebar(px) tak kurang dari 550px. Contoh aku punya blog, Entire Blog (880px), Right Sidebar (300px). Tolak kedua-dua nilai adalah 580px. Dah macam study matematik pulak. Haha.

Kalau yang masih guna Blogger Classic Template, just manually edit HTML dan ubah 'main-wrapper' kepada 550px. Then, Save/Apply To Blog.

signs ebisu

3. Pilih gambar.

Kalau bukan pengguna Flickr, terus rujuk cara kedua. Cara pertama, pergi account Flickr kau orang tadi dan pilih gambar mana yang kau orang nak bubuh kat blog. Klik pada gambar tu. At the top left of the image, drag down arrow bar yang ada tulis 'Share This'. Then, scroll down sampai 'Grab the HTML'. Copy HTML yang dia kasi tu. Make sure pilih saiz gambar 'Medium 500'. Kalau Main Layout kau orang buat tadi lebih dari 640px, boleh juga grab 'Medium 640'. Ikut yang mana sesuai untuk blog kau orang.

Atau cara kedua, pergi photo hosting website (Picasa, Photobucket etc) kau orang tadi dan pilih gambar mana yang kau orang nak bubuh kat blog. Klik pada gambar tu. At the top left of the image, drag down arrow bar yang ada tulis 'Actions'. Then, scroll down sampai 'View All Sizes'. Sama macam tadi, pilih saiz gambar ikut yang mana sesuai untuk blog kau orang. Atau terus copy URL gambar tu di ruangan URL belah atas. Contoh, http://www.blablabla.

4. Masa untuk post gambar!

Macam biasa, buat New Post. Kalau ikut cara pertama tadi, paste HTML yang kau orang copy tadi pada bahagian Edit HTML. Kalau guna cara kedua, klik icon 'Insert Image', paste URL dalam ruangan 'Paste an image URL here'. Then, cuba preview. Kalau orait, ulang langkah 3 dan 4 untuk gambar seterusnya.

Kalau rasa tak sesuai, boleh adjust saiz gambar di ruangan 'Compose'. Klik pada image, size option untuk gambar akan keluar dalam bentuk tab bewarna biru di bawahnya. Namun, ubah saize gambar tidak digalakkan. Trust me.

dog sign

5. Lengkapkan Post.

Tulis dan penuhkan entry macam biasa. Photoblog yang bagus apabila dapat menceritakan apa yang terjadi disebalik gambar dengan baik dan berkesan. Manakala, gambar yang Terbaik tak perlu menceritakan apa-apa. Gambar menceritakan segalanya. Ok, cerita lagi panjang lagi bagus. Nampak kemas. Akhir sekali, supaya post kelihatan kemas dan tersusuan, di bahagian Compose, right click mouse dan Select All, then aku adjust Alligment kepada Justify. Publish Post,siap!


Kalau ada kekeliruan, jangan malu bertanya di ruangan Respon,ok? Selamat berphotoblog! Blogging OFF!

8 RESPONSES>>:

incik neng said...

kalau gamabr memnag macam haram jadah (amatur) macam ak , macamane sinseh ,perlukah ak tukar kamere ak kepada model yang lebih padu harhar

akan diterai ahh~

iYda Juhar said...

ha yer betol.

memang dah lame aku tercari2 mcm ne ade blogger yg post gambar dan sangat sharp. kadang tuh aku suke tengok gambar yang besar. clear sangat.

thanks for sharing :)

syafinaghazi said...
This comment has been removed by the author.
nazrul said...

wah sudah pandai ajar org! tahniah dilloz sensei hehe

W. Hidney said...

bab-bab html ni pening sikit. bab pokok sawit aku pandai wakakaka

zatilaqmar said...

first time buat account flickr, thanks for the tips!

Buza said...

Ilmu yang baek ...:)

ありがとうございました!

ZulkifliMN said...

patut la kualiti gambar buruk.. tp kalau letak gmbr dari flicker yg saiz besar, loading lembap x?

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)