PhotoshopTutorial : Curves (Bhg-1)

8.29.2010

The Power of Curves.

the magic of curve

Sebelum masuk pada topik perbincangan, aku nak update sedikit pasal aku (bajet HOT!). Hujung minggu yang lalu, aku ke Hashimoto. Tujuan mencari ladang bunga matahari, tapi tak jumpa. Hari berikutnya pergi Oozawa Outlet. Bukan Maria Ozawa lah!

Tak ada apa yang menarik. Cuma aku nak cerita pengalaman aku tertinggal beg di dalam train. Dalam perjalanan balik, entah apa yang aku mengelamun, aku terlupa yang aku letak beg di atas tempat letak beg. Dalam beg mengandungi beberapa peralatan kamera termasuk SD card yang mengandungi gambar-gambar untuk dijadikan material tutorial ini. Terpaksa guna gambar lama. So, buat waktu terdekat sebelum aku dapat beg aku semula, tak ada gambar baru untuk kau orang. Sekian. Hehehe.

-----

Ok, berbalik kepada topik hari ini. Kali ini aku nak tunjukkan fungsi-fungsi CURVES di dalam kehidupan harian Photoshop aku. Cewah!

Curves, merupakan gabungan garisan-garisan yang...(mesti klik di sini). Bla..shadow, highlight, midtone bla..bla.. S-Curve..bla..bla.. RGB-Channel..bla... Contrast..bla..bla.. Dah habis baca link yang aku bagi itu, baru boleh teruskan membaca tutorial ini. Takut tengah jalan nanti tak faham. Atau boleh rujuk kemudian bila datang part kau orang tak faham.

Ok, secara jujur aku malas nak ulang semua itu. Aku tak pandai nak terangkan. Apatah lagi nak translate dari omputih kepada bahasa melayu. Apa-apa pun, secara asasnya aku harap kau orang faham.

Kebanyakkan beginner akan lebih cenderung untuk menggunakan Level atau Contrast/Saturation, sedangkan hasil yang sama boleh diperolehi menggunakan Curves, cuma memerlukan sedikit masa untuk master benda alah ini.

Aku tak mahu tulis panjang-panjang, sebab aku tahu in the end kau orang hanya nak tengok hasil dan cara aku manipulate Curves untuk dapat tone gambar-gambar aku saja kan? Tak apa, aku faham. Aku akan share.

Untuk bagi memudahkan kau orang faham, aku bagi beberapa contoh gambar yang berlainan mengikut kesesuaian tone. HANYA menggunakan Curves Tools, tanpa buat sebarang color adjustment atau sharpen.

Contoh 1.

magic of curves

Gambar di atas pada asalnya banyak kurang dari pelbagai aspek. Terutamanya dari segi contrast dan warna. Selepas membuat perubahan pada curves-line, warna biru dan hijau lebih menyerlah selepas dari itu dan gambar lebih menarik. Ini kerana aku ubah RGB-channel (garis bewarna hitam) dari garis lurus kepada bentuk S (atau S-curve) untuk beri contrast pada gambar.

*TIPS: Dalam istilah Image Processing, lawan kepada Biru (BLUE) adalah Yellow atau kuning. Bermaksud, jika naikkan biru, warna kuning akan turun dan vice versa. Merah (RED) lawannya CYAN. dan Hijau (GREEN) lawannya MAGENTA. Secara mudahnya, RGB#CMY. Ingat!

Kemudian, pada Blue-channel aku naikkan sedikit biru di bahagian Shadow (atau bahagian gelap histogram) dan menurunkan bahagian Highlight (atau bahagian cerah histogram) bagi menaikkan sedikit warna kuning (rujuk TIPS).


Pada Red-channel, tiada perubahan ketara di lakukan. Manakala pada Green-channel, aku naikkan pada bahagian Highlight untuk naikkan warna hijau pada bahagian daun, dan aku turunkan pada Shadow untuk membantu menambahkan warna kemerah-merahan pada kawasan sekitar bunga. Bandingkan sendiri guna gambar asal dan Curves info yang aku berikan dengan klik pada gambar untuk besarkan. OK?


Contoh 2.

magic of curves 2

Sama dengan gambar pada Contoh 1, gambar ini kekurangan contrast. Jadi, macam biasa ubah garis RGB-channel pada bentuk S (S-curves).

Bezanya, pada gambar ini hanya 2 warna utama yang jelas kelihatan iaitu warna hijau pada daun, dan kemerah-merahan pada warna daun yang gugur pada bahagian tanah/jalan. Jadi, aku hanya fokuskan pada Red-channel dan Green-channel untuk tambahkan saturation dan tone.


Tiada sebarang gangguan ketara pada Blue-channel memandangkan tiada detail berwarna biru (atau kuning *rujuk TIPS) yang memerlukan perubahan warna melainkan kau orang inginkan hasil kelihatan unik, retro atau vintage. Mungkin aku akan terangkan lebih lanjut pada Bahagian 2 nanti.

----
Aku harap kau orang faham memandangkan ini baru Bahagian 1, yang merupakan teknik asas Curves. Kalau masih tak faham, seperti biasa boleh bertanya di ruangan respon atau teruskan membaca link di sini untuk lebih 'tangkap' istilah-istilah Photoshop untuk kegunaan di masa akan datang.

Bahagian 2 mungkin bakal menyusul beberapa hari akan datang. Bahagian 2 mungkin aku beri contoh tone untuk Portrait yang bersesuaian dengan tona kulit manusia. Tone Vintage ke apa ke, bahagian lain. Tunggu..

OFF!

11 RESPONSES>>:

emptyheart said...

thank you..akan try nnti..tp wat ms ni tgh busy ngn assignmnt n mid term exam..so xleh curi2 maen photoshop..nnti dh try I will post kt my blog n inform you utk bg comment.hehe.. =)

Kuey san said...

terima kaseh sensei ;)

Darkk said...

Budok, thanks sebab share pasal curve ni.

Aku memang nak stadi pasal curve ni je. Senang sikit nak kawal kaler (kot). Buleh lah nak buat forum signature lawa (sikit).

y0Ngu falcon said...

thanks!! mmg dah lama nak tau pasal curve ni... yang paling akan ingat, 'RGB#CMY' :DD

Diloz said...

emptyheart,

utamakan assignment dulu.
dah siap try laju-laju.
iA,nanti aku comment.
good luck.

=)

Kueysan,
welcome.
=)

Darkk,

betul.
kalau dah biasa Curves ni boleh buat macam-macam dan memang senang nak control.
kalau pandai masking lagi syok.
=)

Yongu,
yeah,kena ingat tu.
=P

apek aja deh said...

cara ni paling cepat dan simple..tu yg aku dapat simpulkan..haha

dobot said...

Tolong balik Malaysia cepat! Aku nk blaja dengan kauuuu!!!

Syuhada said...

Thanks, Mr I!!! Selama ni memang selalu guna Brighness/COntrast, Color Balance, Level & Curve (tapi guna curve untuk sharpkan je, tak pernah try adjust RGB & CMY).

Thanks so much!

*Haha Mr I ;)

Diloz said...

Apek,
terima kasih diatas kesimpulan anda.
setuju sangatlah!

=P

dobot,
hehe.balik cept tu tak boleh janji.
tapi nak belaja tu anytime.
=)

Syuhada,

welcome.
terharu ada orang apreciate apa aku buat.

=P

[x]RaiRa87[x] said...

pasni kalau rajin,ajar la vintage lak.suke gile gmba2 kau yg vintage2 tuuuuuu <3

♥ ieRa ♥ said...

bagus tutorial ni lan..aku baru terbace kat blog ko nih...tq bg tips..

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)