PhotoshopTutorial : Vignetting Effect

8.24.2010

Hai. Itu hari aku ada buat tips dan tutorial tentang bagaimana aku manage setiap post dan gambar aku kat blog ini. Bagi yang dah cuba, apa macam? Menjadi tak? TrafficFeed blog kau orang up tak? So far, Incik Neng dah ikut tutorial yang aku kasi dan kini blog beliau lebih hensem dari biasa. Sila lawati blog beliau ya? Bagi yang belum mencuba, masih belum terlambat. Jangan satu hari kau akan menyesal sebab setelah bertahun-tahun photoblog, tapi kualiti gambar hancus.

OK.

Kebetulan malam tadi Pian bertandang ke bilik aku untuk belajar teknik edit ikut Photoshop. Dan salah satu silibus yang aku ajar pada dia malam tadi adalah bagaimana nak buat Vignetting Effect pada gambar berdasarkan pengalaman lebih 2 tahun aku main Photoshop. Alang-alang, aku publish kat sini terus walau kena guna sikit effort. Tak kisahlah.

SO,

Apa kejadahnya Vignetting Effect tu? Haa, Vignetting ini adalah shadow/bayang-bayang gelap dan bulat yang kau orang selalu nampak pada edge/hujung gambar-gambar professional (noob photog pun buat kadang-kadang). Contoh seperti ini,

make a wishgoing too fast

Berminat nak belajar? Kalau berminat boleh teruskan membaca.

Vignetting ini orang selalu buat untuk menghasilkan fokus kepada objek utama di dalam sesuatu gambar dan dalam masa yang sama menutup subjek-subjek lain yang kurang penting atau , focus the observer's eye onto the important image element kata omputeh. Atau menghasilkan perspektif penglihatan untuk gambar kelihatan menarik dan deboom!

Walaubagaimanapun, kebanyakkan photog-photog yang masih amatur kepada Photoshop kerap melalukan kesilapan untuk menghasilkan efek Vignetting ini. Mereka gemar menggunakan Lighting Effect atau Gradient Tool, lalu menghasilkan efek yang nampak tipu, fake atau warna antara layer tak blend dengan betul. Di sini, aku nak menunjukkan cara buat Vignetting yang betul. Kalau tak betul pun, atleast digunakan oleh ramai orang. Jadi, susah juga nak cakap cara ini salah.

Ok, let's get it started.

1. Pilih Gambar. Ini mengikut taste masing-masing. Selalunya gambar yang ada subjek yang betul-betul kau orang nak bring-to-front. Ini contoh gambar sebelum photoshop yang bakal aku proses. Kelihatan biasa, nampak flat.

Image and video hosting by TinyPic

2. Kalau ikut cara aku, first sekali aku wajib copy background (ctrl-j). Klik pada Rectangular Marquee Tool pada kotak tool di sebelah kiri atas. Seterusnya, buat satu kotak pada bahagian tengah atau tempat yang kau orang nak highlight. Rujuk pada gambar. Klik pada gambar untuk besarkan.


3. Pergi ke Menu Bar di bahagian atas. Dan klik pada Select>Modify>Feather mengikut langkah3. Ubah Feather Ratio dalam lingkungan antara 130px-180px mengikut kesesuaian. Aku pilih 150px, klik OK.

Langkah ini bertujuaan untuk menambahkan lengkungan pada petak yang kau orang buat pada langkah2 tadi. Seterusnya, right-click dalam kotak dan Select Inverse (ctrl-i). Right-click lagi sekali dan pilih Layer via Copy. Dengan itu, satu layer baru akan terhasil.


4. Di layer box di sebelah bawah kanan, klik pada layer yang baru tadi, dan ubah layer mode dari normal kepada MULTIPLY (langkah4). Dengan serta merta, kau orang akan nampak efek Vignetting secara kasar dan mungkin terlebih gelap. Jangan risau, ini boleh diubah mengikut selera masing-masing dengan mengubah nilai Opacity (40-80%) mengikut langkah5. Jangan lupa Flatten Image, siap! Nak senang faham, lagi sekali rujuk gambar. Oh, yeah.


5. Dengan itu, terhasilkan efek Vignetting yang kau orang idam-idamkan. Nasihat aku, selesaikan proses color-editing sebelum memulakan langkah untuk hasilan efek ini. Dan, jangan terlebih edit kerana ia akan nampak fake dan kemungkinan besar detail gambar akan hilang.

Final result,

second edit

Selamat mencuba. Kalau ada step yang tak faham, jangan malu bertanya di ruangan respon. Insyallah, aku reply. Ok?

P/S: Aku perasaan ada error pada gambar. Langkah4 ada dua. Jadi anggap saja langkah4 yang kedua adalah langkah5 dan seterusnya langkah6. =P

12 RESPONSES>>:

suehanna said...

lovvvvvvve this! (:

wd.bandages said...

wow, akan cuba bila ada masa. rajin hang no. terima kasih

emptyheart said...

thanks for sharing..

Diloz said...

hehe.welcome.

and thanks!

aku cuba kongsi sebanyak boleh.
untuk elak diri aku dari lupa juga sebenarnya.
untuk rujukan masa hadapan.

=)

k.e.r.i. said...

gila ah.
sekarang dah buat tutorial dah.
otai neh. huhu~

Diloz said...

Keri,
mana ada otai.
sekadar mengisi masa lapang.
sekarang memang tengah lapang ni.
hehe.

karatz said...

owh yeah.bagus jugak ade guide mcm ko ni.
haha

W. Hidney said...

selalu aku pakai gradient tool jer. tapi yang ni nampak mcm senang jek. thanks for sharing

Diloz said...

Hidney,
gradient tool tak salah.
kalau biasa biasa main photoshop,gradient tool pun hasilkan efek lebih bagus kerana boleh pilih part-part specifik yang rasa nak digelapkan.

=)

karatz,
thanks sebab sudi baca.
=P

z@!m said...

nice lah.. macho gak edit care ni

Diloz said...

Hehe. Thanks.

Try la apply.

:)

ulaTgg said...

salam..fisttime msuk blog nih.nk tnye, tuan bleh knl pasti x gmbo edit ke gambo ori.cmni cte eh, de mber tnjuk gmbo antu. tp aku x cye pn.tp klo da 5,6 org pakat ckp cmtu,ssh le nk bangkang.hrp tuan dpt mmbntu..=)
reply at ggrongak@gmail.com

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)