Ali Reza

9.17.2010

feeling good ali the geekmeet the ali

Sedikit pasal info gajet aku pakai untuk shot di atas. Aku tak pakai speedlite mahal-mahal. Aku pakai Canon 380EX. Aku tak pasti harga dalam RM, tapi sepatutnya jauh lebih murah dari high-end speedlite seperti 580EX. Tapi agak rare. Setakat nak bounce atau fill-flash (direct flash), tak ada masalah. Untuk gambar di atas, aku guna setting Apreture Priority (Av) dan bounce pada siling atas sahaja.

Speedlite 380EX ini fully-auto. Jadi, tak perlu susah-susah nak setting, slave-master apa bagai. Plug-and-shoot. Sesuai untuk beginner, atau pengguna premium compact seperti Canon G7,G9 dan sewaktu dengannya. Tapi tak sesuai langsung untuk CLS (Creative Lighting System) atau kegunaan studio.

Aku nak bagi tahu kat kau orang, aku akui Canon punya flash system sebenarnya sucks.

HOHOHO.

6 RESPONSES>>:

apek aja deh said...

aku dgr gak canon punya flash system x best..

aku ada plan nak beli speedlite..apa susume ko?atau apa ciri2 speedlite yg aku kena tau..tunjuk ajar ku sifu

Diloz said...

Speedlite yang bagus adalah speedlite yang mahal.

Haha.

Seriously. ikut juga apa kegunaan. kalau setakat nak fill-flash,pakai murah-murah je.Kalau tujuan studio atau CLS,beli master-slave speedlite.

Lagi banyak manual function,lagi bagus. Oh, fast flash recycle pun penting.

=)

*cimOt* said...

klakor muko model itoooo..:)

Diloz said...

haha.
comel per.
=P

Budak Pensel said...

yang suck tu part mane? share la secara ringkas

Diloz said...

1.most Canon flashes lack the sync terminal.

2.Nikon D90 sudah ada wireless transmitter tapi Canon baru letak wireless transmitter untuk 7D,tidak pada XXXD series yang sepatutnya comparable dengan D90.

3.flash recycle untuk kebanyakkan Canon tidak secepat Nikon.

4.Nikon banyak pilihan Speedlight.mungkin lebih murah.

etc.

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)