Hikari Ai + Apek : de Couple

9.01.2010

Apek + Pekah

Baru-baru ini aku keluar dengan pasangan bahagia Hikari Ai dan teman lelakinya, Apek. Tak terfikir untuk shoot video couple ini. Semua cut diambil secara candid. 100% candid tanpa aku suruh mereka posing atau berlakon. Tentunya aku tak sediakan plot atau jalan cerita kan. Ikut suka hati dan sense fotografi aku sahaja.

Sekadar nak test capability dan performance DSLR aku ini shoot video dan add-on terbaru iaitu Rowa microphone pada akhir video. Kualiti boleh tahan. Cuma aku perlukan beberapa peralatan untuk buat proper shoot untuk masa akan datang. Antara gadjet dalam wishlist aku adalah;

Slider atau Fluid Tripod beroda.
Dolly dan Stabilizer Rig.

Ketara sungguh shaky tangan aku. Sampai dah tak boleh nak stabilize guna plug-in dah. Apa-apa pun, ini baru permulaan aku dalam videography. Kalau ada peluang, aku nak lebih serious dalam videography dan photography. Tamak memang tamak. Tapi sementara ada ni, kena pulunnn.



Exif Info.
Canon 550D (kiss X4)
Tamron 17-50mm f2.8
Auto exposure. Handheld. Custom WB. Manual focus.
Shot at 60p (later 24p conversion in sony vegas pro 9).
Music by Coeur de Pirate - Comme des Enfants

22 RESPONSES>>:

cypAn said...

Awesome.:)

iYda Juhar said...

lawa weh.

apek aja deh said...

firstly,thanks lah buat video aku..haha

tu la..aku rasa ada gak shaky nye..tapi ok je untk vid ni..aku rse ko kena fikir satu cara untuk selesaikan problem ni..ada gak aku terbaca cara pegang xnak kasi shaky sgt..try la google..x sume video ko shot nak pakai tripod kan..sebab klu pakai tripod kdg2 akan buat subject rse mcm nak control act diorang

siggplus said...

kagum!

Cieri said...
This comment has been removed by the author.
AkuKopiKauSiapa? said...

sekarang aku rasa nak pakai 550d nih. siut.

karatz said...

ahaha.candid?nice beb.mcm ade skrip dan pengarah.selamba je.best!

mye. said...

cute, esp part yang last :))

suraya said...

menarik2...hahah

sejak bile kirei malu2 ni?...hehheehe

Fndy said...

nice :)

Diloz said...

Thanks guys for all those comments and support.
Rasa nak buat video banyak-banyak pulak.
Habis la Yusuf Haslam tak boleh cari makan.
haha.



Apek,
samada kena beli stabilizer rig/holder.
buat sendiri boleh tapi makan masa.
apa-apa pun aku nak try buat diy slider.
macho dowh.

Suraya,
dia ada termakan apple beracun kot.
haha.

ザ-sylver-shooter said...

kalau ade stabilizer ,mmg terbaek ah..

btw ok jerk gegaq2 ni, nampak shizen ,seswai ngan lagu bg

Diloz said...

ingat nak bikin one of this lah.

http://www.youtube.com/watch?v=qZtlSVgG1h8

=P

Cieri said...

aku nak chop ko tuk wedding bulih?

Z said...

This is so nice, I love it :)

Keep on doing what you love, k?

Kuey san said...

menarik, tertarik.. ;)
berapa bintang untuk 550D?
tamron 17-50mm tuh menarik eh? sharp x focusing nya?


word veri: elagil

ps: menjawab soalan terdahulu, word veri tuh word verification kat bwh nih. kdg2 perkataannya kelakar. haha!

*cimOt* said...

suwittttttttttt..looks very2 nice..thumbs up!!!

Lala said...

mak aih gempak betul. mak aku janji aku leh upgred cam kalau aku dapat 8A+ SPM. ko doakan aku dapat eh.
kang aku jeles tengok ko asyik2 record.

*menangis teresak-esak*

Diloz said...

Cieri,
Boleh-boleh.
pergi la bincang dengan 'abang' dulu.

hehehe.

Z,
thanks Z,
kau memang sungguh supportive dari dulu lagi.
=)

Kuey,
i get it.
word veri =P

oh,550 aku kasi 9.99/10. haha.
obses gila.
=P

cimot,
thanks cimot.
cimot,is that really you name?
cute.thumbs up!
lol

Lala,
ha...cepat-cepat dapat 8A+!
nanti boleh upgrade ke 7D.
boleh jalan-jalan ambil gambar sama-sama (kalau bf tak marah).
hahaha.

jon hafkian said...

suka2....hhehe

mr lock said...

awesome!
bro ada hidden talent nak wat video camnie
gambatte!

*cimOt* said...

nama manja laa..nak short ag..owg pggil mOt jer..huhuhu..lpe nak mo tnyer ritu..lagu pew ea dlm video couple tu?suwittt..inpom kt my chatbox..

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)