PhotoshopTutorial : Curves (Bhg-2)

9.08.2010

four curves presets.
Ya rakan-rakan. Kita bertemu lagi di dalam segmen PhotoshopTutorial (for noob)!

Seperti yang kau orang semua dah ikut episod lalu, aku akan menyambung tutorial untuk mempelajari fungsi Curves di dalam mengubah warna, memberi contrast pada gambar dan sedikit tips on RGB.

Kali ini, aku akan explore fungsi Curves untuk menghasilkan tone (retro, vintage dan sebagainya) dan bagaimana ia mampu mengubah mood gambar dengan mudah dan berkesan. Untuk tutorial kali ini aku rasa tak memerlukan pengetahuan yang luas dalam Photoshop. Cukup dengan kamu semua tahu bagaimana nak download/extract RAR file, copy dan paste dan tidak buta warna sebab kalau kau orang buta warna, maka sempat lagi nak mulakan bisnes karipap sardin di PARAM terdekat. PARAM= Pasar Ramadhan.

Ok, tanpa melengahkan masa kita mulakan.

----

1. Apa yang kau orang perlu buat adalah rajin mencari/google 'curves preset for photoshop' atau sewaktu dengannya. Jangan risau, tutorial kali ini aku ada sertakan satu link yang akan aku gunakan untuk apply pada gambar.

Klik ke link ini, atau direct download link ini, dan muat turun file dengan klik pada butang 'Zip Download' di bahagian kotak sebelan kanan. 'Save File' di tempat yang mudah untuk dicari. Aku syorkan, save di Desktop dan extract macam biasa. Pastikan semua file dalam format AVC File.

2. Langkah seterusnya kena bagi perhatian betul-betul. Sebab kalau silap, habuk pun tak dapat. Cari destinasi file Adobe Photoshop dalam PC kau orang. Save segala ACV file yang kau orang download tadi ke dalam Preset>Curves. Kemungkinan,

C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Presets\Curves

Atau,


C:\Program Files\Adobe Photoshop CS3\Presets\Curves

Klik 'YES' pada semua 'administrator permission notification' yang keluar. Then, tutup window.

3. Walaupun langkah selepas ini kau orang semua boleh jangka, aku terpaksa terangkan untuk menjaga format persembahan. Cewah. Buka gambar yang kau orang nak edit menggunakan Photoshop. Klik pada butang Adjustment Layer>Curves. Jika sesat, aku sertakan gambar. Klik untuk besarkan.


4. Dengan itu kau orang akan nampak window 'Curves' akan keluar. Perasan tak ada tulis PRESET di bahagian atas? Klik pada arrow di bahagian kanan, maka keluarlah semua list-list Preset yang kau orang download tadi. Pilih tone mengikut selera anda dan buat sedikit color adjustment, siap!


Mudah bukan? Walaupun aku tak ajar secara teknikal, aku harap kau orang dapat faham melalui Curves-Line Preset yang kau orang apply. Teliti dan kaji bagaimana Curves-Line mempengaruhi tone pada gambar. Kalau aku rajin, aku akan masuk lebih kepada teknikal bagaimana untuk manipulate dan improvise penggunaan Curves. Mungkin pada Bahagian 3.

statuedark mocha chip

Seperti biasa, jika tak faham atau nak berkongsi tips boleh salurkan di ruangan respon, OK? Selamat Mencuba!

5 RESPONSES>>:

tm said...

cane nk save file acv tu? maybe cara lain kut sbb bkn photoshop cs3.
tq for d tutorial!

Diloz said...

tm,
Basicly,kalau kau download 'curves preset' untuk photoshop memang semua file dia format ACV. Download macam biasa. Dan ikut step aku bagi.
Mana-mana Photoshop aku rasa tak ada masalah.

Pastikan ia file preset untuk Photoshop dan bukan Lightroom atau Element.


Kalau kau jumpa format ATN,bermakna ia file untuk Action.Boleh copy-paste di

C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Presets\Action

Didi said...

hi, yg curves kat link tu tak cantikla, nmpk mcm tak natural...

tone gambar starbucks and patung thailand tu mcm mane buat eh? sungguh cantik and natural...

tgh tunggu bahagian 3!

[x]RaiRa87[x] said...

nice! ini yg ditunggu2 muahaha.tq

Diloz said...

Didi,

Memang pun.
Aku pakai untuk tutorial ni pun sebab senang nak download.
Sebenarnya kena ikut kreativiti masing-masing.
Kena pandai blend layer between curves then buat sedikit color adjustment.

=)

Raira,
hehehe.
Lepas raya.
benda free tak boleh buat selalu.
=P

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)