PhotoshopTutorial : Re-touch Gambar Raya Anda!

9.18.2010

RAYA!

Apa macam geng? Raya meriah tak? Ha, aku sure kau orang semua beraya sakan bersama keluarga tercinta. Bagus. Tapi aku juga tahu yang kau orang semua pulun bergambar gambar raya en? en? Jadi, aku 'UP' lagi satu teknik untuk mencantikkan gambar kau orang. Iaitu, bagaimana nak re-touch atau touch-up gambar supaya lebih ngam-ho.

Re-touch gambar ini bermaksud, kau nak buang elemen-elemen yang tak penting dalam gambar. Contoh, kau nak buang tahi lalat kat muka atau jerawat yang timbul pada malam raya yang mencacatkan gambar kau orang. Tak apa, aku faham. Siapa suka jerawat kan? Tak perlu beli ubat jerawat mahal-mahal, pakai photoshop sudey.

Orait.

Ada 3 cara utama untuk re-touch gambar. Dan aku akan tunjuk demo untuk kesemuanya sekali. Iaitu ;
  • Clone Stamp Tool
  • Healing Brush Tool
  • Lasso Tool + Erase Layer via Copy

1. Clone Stamp Tool

tak muat
Selepas Proses Re-Touch

Teknik ini paling popular. Tidak susah. Klik pada icon ' Clone Stamp Tool'. Hold butang 'Alt' dan klik pada tempat yang bersih. Zoom pada kawasan yang memerlukan re-touch, mula brush pada tempat yang ingin kau orang hilangkan. Konsepnya adalah, cursor akan copy tempat (pixel) yang bersih dan paste pada tempat yang kau orang point. Dalam gambar ini, aku mahu hilangkan kotoran pada pintu dan hilangkan tingkap. Jika lihat gambar yang telah siap, bahagian pintu telah bersih dah sedap mata memandang.



2. Healing Brush Tool


Teknik ini paling mudah, tapi memerlukan ketelitian.Sesuai untuk proses hilangkan jerawat malam raya atau tahi lalat/tanda lahir. Oh, tidak di galakkan edit gambar untuk mengorat. Tak baik tipu.

Lihat pada gambar.

Pada awalnya lelaki itu sangat hodoh dengan jerawat yang menggelikan bukan? Namun selepas menggunakan Pr*active.. eh bukan ye, namun selepas selesai re-touch menggunakan Healing Brush Tool, beliau kelihatan seperti kembar Tom Cruise.


Caranya mudah, klik pada icon Healing Brush Tool, dan zoom pada bahagian yang perlukan re-touch di bahagian pipi khususnya dan mulakan sesi pembersihan. Serious model ini hensem.

3. Lasso Tool + Erase Layer via Copy

Teknik ini merupakan paling memerlukan tenaga penumpuan yang tinggi. Sesuai untuk re-touch objek-objek yang besar dan mengganggu composition gambar.

Sebelum
Image and video hosting by TinyPic

Selepas
Image and video hosting by TinyPic

Nampak apa berubahan yang berlaku? Ha, kalau tak nampak maknanya tak lama dah tu.

OK.

Konsepnya sama seperti copy-paste. Copy bahagian yang bersih, Paste pada bahagian yang menyemakkan. Erti kata lain, TINDIH dan TRIM. Untuk gambar di atas, aku nak hilangkan pak cik bertongkat kerana pakaian dia tak bersesuaian dengan aktiviti mendaki gunung. Lebih kepada ingin bersiar-siar atau main golf. Tak ikut mood gambar. Caranya,


Guna Lasso Tool dan buat satu selection pada bahagian tanah yang bersih di sebelah kanan. Tak perlu terlalu teliti. Cukup sekadar ianya besar dan dapat detail tanah yang cukup untuk tindih pak cik itu. Selesai buat selection, copy layer (right-click>Layer via Copy). Dengan serta merta, layer baru akan terhasil.


Dengan menggunakan Move Tool, drag layer yang baru tadi untuk menindih kawasan pak cik itu berdiri mengikut kesesuaian dan bentuk muka bumi. Guna Eraser tool dan adjust Opacity 20-40% untuk padam bahagian hujung layer yang tak mempengaruhi tindihan. Pastikan ia dilakukan dengan cermat agar tidak terpadam bahagian tindihan. Rujuk gambar untuk mudah faham.

Dengan itu, selesai sudah 3 teknik untuk re-touch gambar hari raya kau orang sekeluarga. Pastikan minta kebenaran sebelum re-touch gambar muka ahli keluarga. Manalah tahu, mereka suka mempamerkan jerawat atau tahi lalat. Baru original en?

So, selamat mencuba dan Happy Weekend!

6 RESPONSES>>:

epi said...

tq cikgu!

*cimOt* said...

sensei dilloz..

W. Hidney said...

ada tips nak buat fish eye effect tak? tak mampu lagi nak beli fish eye lense la bang huhuhu

selamat belated raya

Diloz said...

Hidney,
fish eye aku tak pandai lah.
tapi aku sure banyak tutorial untuk buat fish eye effect online.

atau kalau tak mampu, belilah fish eye filter.murah saja.

=P

| Larasephia | said...

serious tutorial nie membantu. serious google lelaki tu pakai cool. hahaha

Diloz said...

Heh.

Tunjuk la kat aku hasil macam mana.
goggle dan pemakainya,OK.
=P

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)