PhotoshopTutorial : Texture lah Pulak

9.04.2010

RAWR!
Hello. Selamat datang ke Portal Tutorial Fotografi dalam Bahasa Melayu secara percuma yang pertama di dunia! Haha. Ok, tak lawak.

Fuh, aku pun begitu pelik bagaimana aku boleh serajin ini untuk buat benda-benda tutorial macam ini. Ingat senang ke? Bukan orang bayar pun! Haha. Tak tak. Aku ikhlas weh. Aku suka share dengan orang ramai. Apatah lagi dapat feedback yang positif dari kalangan peminat.. err,peminat fotografi.

ORAIT!

Seperti tutorial-tutorial yang lalu (rujuk archives di kotak sebelah kanan), aku akan guide kau orang dikalangan beginner atau noob, guna gambar dan step-by-step bagaimana untuk tambah texture pada gambar agak kelihatan vintage, usang dek cuaca, kelihatan koyak, buruk, terbakar, kesan pijak, basah dan macam-macam lagi.

So, texture. Hmm, kalau yang pernah nampak mungkin tahu apa efek dia pada gambar. Agak jarang dipakai, tapi bagi yang minat memang boleh stim setiap kali tengok. Sesuai untuk di-apply pada gambar jenis potrait, landscape, nature dan lain-lain. Sport, Macro atau gambar kau orang ambil waktu bercuti kat Bali dengan keluarga tak perlu aku rasa.

Untuk menaikkan semangat kau orang untuk cuba, ini gambar asal untuk gambar di atas.

Cat Eyed

Berkobar-kobar tak? Haa. Ok, ayuh kita mula.

-----

1. Download imej/texture di mana-mana. Apa-apa format pun boleh. JPEG ke PNG ke. Di Deviant Art, Flickr atau boleh google image 'texture' akan beratus-ratus texture akan keluar dan pilih saja mana suka seolah-olah pilih kuih raya, 3 balang RM10.

Untuk tutorial ini, aku guna dan gabungkan 2 texture ini. Klik pada gambar untuk save image ke dalam PC anda. Save sebesar yang boleh. Lagi besar lagi mudah di kemudian hari. Biar besar, jangan kecil.


2. Seterusnya, pilih gambar yang kau orang nak edit dan buka guna Photoshop. Aku guna Photoshop CS3. Dengan itu, gambar kau orang pilih tadi secara automatiknya di beri nama 'Background'. En? En?

3. Biarkan gambar itu diam-diam kat situ sebentar. Cari balik lokasi kau orang save texture tadi dan kemudian drag texture pertama masuk ke dalam Ruang Kerja (Workspace). Seperti biasa, aku sediakan gambar untuk rujukan. Kalau rabun warna, memang payah lah sikit.


4. Rujuk gambar di atas, obviously texture aku bukan mamat di sebelah kiri. Itu kita punya gambar yang nak edit. Gambar sebelah kanan itu merupakan texture pertama.

Seterusnya, dengan menggunakan Move Tools, klik pada texture layer, hold butang 'Shift' dan drag masuk ke dalam 'Background'. Butang 'Shift' bertujuan untuk layer masuk ngam-ngam di bahagian tengah Background. So, dia tak lari jauh-jauh. Kalau saiz texture tak sama besar dengan Background, klik pada layer texture dan ctrl-T; ubah secara manual supaya semua layer sama besar.

5. Sebaik sahaja layer texture pertama kita dah masuk, kita ubah layer mode dari Normal kepada Multiply. Boleh juga guna mode Overlay, Softlight atau Hardlight. Ikut kesesuaian gambar. Kalau boleh cuba semua. Ikut mana yang paling cun kau rasa. Lepas itu, ubah Opacity secukup rasa.

6. Oleh kerana texture kita wujud sebagai single layer (layer tunggal), tak ada masalah untuk kita lakukan color adjustment. Contoh yang aku buat, Image> Adjustment>Brigtness/Contrast. Aku turut galakkan buat Hue/Saturation untuk ubah mood pada gambar.

7. Dengan itu selesailah penempelan texture kita yang pertama. Ada yang kurang en? Jadi, kita tambah texture yang berlainan pattern pula. Aku ambil vignetted border. Langkah yang sama macam kita apply texture pertama. Cuma kali ini aku ubah layer mode dari Normal kepada Overlay.
8. Dengan itu terhasillah efek texture yang kau orang idam-idamkan. Mungkin akan ada masalah dimana subjek akan tenggelam oleh texture yang terlalu pekat atau gelap. Kalau itu berlaku, boleh adjust opacity atau cara lain gunakan eraser atau brush tool + layer mask untuk padam texture yang mengganggu subjek utama.


Ini gambar setelah selesai edit. Tak ada edit tambahan untuk gambar ini. Jadi sesiapa pun boleh buat. Tadaa!

pian texture

Seperti biasa, jika terdapat kekeliruan boleh terus tanya dalam ruangan respon atau private email aku di mrazlanmohamed@gmail.com atau datang terus ke rumah aku. HAHA.

Selamat mencuba,OFF!

15 RESPONSES>>:

Budak Pensel said...

Aku suka usaha kamu.. Teruskan

[x]RaiRa87[x] said...

FULLAMAK MODEL!!! MENGANCAM! hahahahaha

david teo said...

wow!mau ahmad idham amik ak msuk dlm cite rempit V8 nih.

saving huda said...

rajin amat ni!

emptyheart said...

kena try ni..apply kt pic raya..thanks again! :)

Diloz said...

thanks.

kalau ada yang cuba,kasitahu lah.nak tengok hasilnya tutorial aku ni.
=P

kena motivate diri supaya rajin.
kalau tak nanti terbiasa semua benda pun nak skip.

=)

Rara said...

Best tutorial awak kat sini... And thanks for posting abt the curves... Sy reti guna tp x brp mahir... lps baca tutorial awak hari tu sy dh faham sket... Hahaha! Jgn sedih2 ya! Jya, mata! Arigatou gozaimasu ne! ^^

emptyheart said...

I dah try..nak post kt blog..nnti bg comment k! :)

p/s: selamat hari raya..mintak halal sume ilmu..x blik m'sia?

azzizatul.huda said...

thanks a lot 4 sharing!
semoga dimurahkan rezeki pasnie..

first trial yg kurang senonoh..sile beri nasihat. tQ

http://www.flickr.com/photos/azzizatulhuda/4957482236/

Anonymous said...

Erm
saya takde software Photoshop
Boleh tolong bantu?
=)

Diloz said...

Rara,
welcome Rara.
benda berguna kena kongsi.apatah lagi share benda yang kita minat.
tak baik kedekut-kedekut.
=)

emptyheart,
yeah.dah tengok dah.dah komen dah kan?
smart.
tak balik lah.
raya tahun ni kat embassy tokyo je.
=(

azzizatul.Huda,
thanks.
aku dah komen kat flickr kan?
good luck.
ikut la aku punya tutorial akan datang. sementara itu,shoot gambar best banyak-banyak ok?

all the best.
=)

Tanpa Nama,
aku boleh syorkan beberapa software yang free.
tapi mungkin interface berlainan dengan photoshop.
malangnya,bagaimana nak dapatkan photoshop aku tak dapat tolong.
software yang bagus antaranya GIMP.
it's a free editing software.

=)

IRA said...

awww..spent hours adoring ur photos..cool..jadi my personal photog la! hahaha ;p

Diloz said...

thanks!
personal photog eh?
can can.

haha.

=P

IRA said...

:D yeayyy! dpt personal photog! hahahah

pja_chan said...

lan, lan senpai. :D
saya da try. buat sbijik2 ikut step dlm nih. maklumla, beginner tuk photography dan juga photoshop2 nih hihi.

nah sila lihat :P
http://www.flickr.com/photos/pja_chan/
*segan2*

sebarang kritikan membina dialu2kan

mekacih :)

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)