Bawa Pulang

11.28.2010

Hai. Beberapa minggu kebelakangan ini, blog sedikit kurang gambar. I've been quite busy lately. Beberapa pekara berkaitan FYP dan research perlu dikemas-kini dan diberi perhatian yang khusus, obviously. Memang itu pun sebab utama aku diterbangkan ke sini. Dapat degree dulu apa-apa pun. Then, baru boleh hoha-hoha. Een?

So, plus-minus 4 bulan sahaja lagi aku akan pulang ke Malaysia. For good (sadly). Kira-kira berapa banyak duit simpanan aku untuk bekalan pulang. Sama juga kira-kira barang yang mana aku perlu bawa balik, mana patut aku tinggalkan/lupuskan. Dan tak lupa juga beberapa benda yang aku ingin beli sebelum pulang. Ramai student bawa balik kereta, tapi aku ada idea lain. Antaranya,

Fender Japan Telecaster

Yes, Telecaster. Japanese Fender, gila babi aku dah lama mengidam. Finally dapat juga. Belum sempat sound check. Sexy. Bakal jadi pujaan hatiku. Sebenarnya, kalau dapat Fender John Mayer Stratocaster, lagi seronok. Bukan sahaja SEronok, malah beronok-ronok!

Canon 40D atau 50D body.
Seperti ramai yang tanya, memang aku ada perancangan untuk mulakan bisnes fotogragi secara kecil-kecilan sebaik sahaja berada di Malaysia. Wedding, event, family graduation etc. Jadi aku perlukan back-up body. Masih dalam kira-kira sama ada mahukan 40D atau 50D. Bagi yang tahu, aku sekarang guna Canon 550D. Kecil, ringan dan berkebolehan untuk ambil video. Apa yang aku tidak ada pada 550D adalah SPEED, sealed body dan handling. Kenapa bukan 60D atau 7D? 60D terlalu fancy, overated dan fragile, manakala 7D terlalu mahal. Budget tak ada. Macho memang macho. 5DM2? Lambaaat lagi.

85mm.
Nampak tak aku semakin serious untuk buat bisnes fotografi? Jadi aku perlukan lens portrait untuk membolehkan aku lengkapkan equipment aku. Guna Crop-body, 85mm paling sesuai untuk portrait. Dan yang paling penting, affordable.

Dan beberapa lagi benda yang aku sudah rancang untuk bawa pulang seperti Road Bike, X-Box, muti-effects guitar pedal, portable hard-disk 1T untuk menampung kapasiti gambar yang hampir melimpah dari PC aku sekarang, juga beberapa lagi helai skinny jeans dan kasut. Awek jepun tak nak bawa balik? Hmm..maintainance tinggi, bajet ciput.

Jujurnya,
Aku masih berharap bahawa ada mana-mana Datin-Kesepian email aku dan sudi 'bela' aku dan sanggup key-in duit RM5000 kepada aku sebelum flight aku pulang ke Malaysia. Wahai datin, kau tahu masih belum terlambat untuk berbuat demikian bukan?


P/S: Entry ini pada asalnya entry emo, dibawah tajuk Bawa Hati Yang Hilang dimana isi kandungan langsung tak ada kaitan dengan apa yang ditulis sekarang. Hah!

7 RESPONSES>>:

nazrul said...

lawa tele!

Cik Ya-Alif-Nun said...

aku nk sign kat atas telecaster ko tu boleh x???
hahaha

Diloz said...

nazrul,
ingat nak beli strat macam kau. tapi tele ni orgasmik sangat!
haha.

Yan,
tak bolehhhh.
hehe.

cik selamah kundang said...

kalo boleh mimpi2 camtu aku pun nak datuk kesepian.aku nk tukar lens tolong

Ashraf Fareeq said...

oh shit. kalau kau ada duit lebih, beli telecaster dulu. kalau aku, itu prioriti aku. haha. good luck, diloz.

Dammit said...

Antara 40D atau 50D, aku pilih John mayer stratocaster. hahaha. Telecaster ni pun cun gilabab dah. Pasal lens tu, apa kata kau consider prime f/1.4. Tapi mesti lagi mahal lah.

Diloz said...

cik selamah,
kalau ada sudi sponsor bukan setakat boleh beli lens, kilang lens pun boleh beli!

haha.


Ashraf Fareeq,
Oh, memang dah beli pun.
Seksi gilak.

Dammit,
Kalaulah Canon ada 85mm f1.4
T.T

buat masa ini aku target F1.8 je dulu. Kalau F1.2, ramai orang cakap metering agak lari sikit untuk crop body.

JM strat gila babs!
:P

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)