5 Kesilapan Dalam Edit Gambar

11.10.2010

trip to Mt Fuji

Hai. Ok, kita kembali dengan post berunsurkan photoblog dan photoshop. Sewaktu aku blogwalking semalam, aku perhatikan ramai juga photoblog atau blog yang mengandungi foto yang hebat dan biasa-biasa. Kena faham beza antara photoblog dengan blog yang mengandungi foto. Banyak beza. Mungkin aku tak perlu explain. Kau orang boleh faham kot. Cukup ramai. Bila buat blog pun aku tak sedar depa-depa tu. Bukan reti nak roger ke apa patut. Heh.

Oh, bukanlah kerja aku menilai sesuatu gambar itu berkualiti atau mengandungi unsur-unsur seni atau tidak. Tapi aku rasa aku boleh kenal pasti gambar-gambar yang di-edit dengan cara yang salah atau over-edit. Di sini, aku senaraikan beberapa kesalahan.

1. Over Saturated.
Gambar akan cantik jika warna menunjol. Menambahkan saturation dalam gambar juga adalah biasa dikalangan photog profesional pun supaya gambar kelihatan segar dan bugar. Tapi yang menjadi kesalahannya apabila sesuatu gambar itu terlebih Saturation atau warna terlampau pekat. Tahukan anda bahawa gambar yang jika warna terlalu pekat boleh menyebabkan gambar kelihatan berpasir atau Noisy (bukan bising ye). Hasilnya, tak ubah seperti gambar yang diambil guna telefon murahan.

2. Super Gila Babi High-Constast.
Sama juga seperti masalah di atas,ada gambar ditambah dengan nilai kontrasiti yang keterlaluan menyebabkan gambar menjadi gelap dan hilang tone warna. Kesalahan paling kritikal apabila menambahkan contrast berlebihan pada gambar portrait yang menyebabkan hilang tone warna pada kulit. Walaupun tidak dinafikan terdapat golongan fotografi yang melabelkan kategori ini sebagai High-Contrast Photography, namun kita boleh nampak di mana yang bermasalah, mana yang berseni.

3. Watermark buruk
Isu ini pernah hangat sewaktu aku mula-mula ceburkan diri dalam photog-photog dahulu. Sewaktu zaman DSLR memasuki fasa populariti. Apakah itu Watermark? Ok, Watermark adalah cop, signature atau simbol yang diletakan pada gambar sebagai copyright atau hak milik. Contoh, tulisan 'LelakiAzmanPhotography' diletakkan dipenjuru gambar pada kebanyakkannya.

Mudahnya, watermark yang buruk akan menyebabkan gambar yang cantik kelihatan buruk atau mungkin sedikit buruk. Saiz watermark yang tidak menentu untuk setiap gambar juga boleh mencacatkan kesinambungan gambar yang bersiri. Simple bukan?

Isu timbul bila ada yang kata, gambar mereka digunakan tanpa kebenaran atau dicuri. Ok, bagi aku, gambar yang cantik sahaja orang akan curi. Lagi ramai orang curi, bermakna lagi bagus gambar kau. Kan? Sekarang, dengan Photoshop orang mampu menghilangkan watermark. Kau nak saman orang yang curi? Kau tak boleh saman orang yang curi kalau kau pun guna produk Photoshop yang tak original. Silap-silap kau boleh kena ketuk dengan Adobe. Kalau kau profesional, lain cerita. Ini untuk kes photoblogger amatur sahaja. Jadi, aku cadangkan tak perlu watermark gambar. Pentingkan kualiti gambar dahulu. *Aku pun pernah apply watermark pada gambar, dah bila tengok balik, memang buruk!*

4. Apply Vignetting dengan cara yang salah.
Kebanyakkan photog-photog yang masih amatur kepada Photoshop kerap melalukan kesilapan untuk menghasilkan efek Vignetting ini. Tidak terkecuali photog-photog yang agak berpengalaman juga buat kesilapan ini. Mereka gemar menggunakan Lighting Effect atau Gradient Tool, lalu menghasilkan efek yang nampak tipu, fake atau warna antara layer tak blend dengan betul. Di sini, aku nak menunjukkan cara buat Vignetting yang betul. Sini. Ye, sini. Ah, suka hatilah kau orang lah =P


5. Tidak Crop/Straighten.
Ada yang berpendapat crop tak aci kerana seolah-olah kita tak betul-betul teliti ketika gambar itu diambil dengan kamera, tak pandai framing, metering terabur atau asas komposisi lemah dan sebagainya. Tetapi bagi aku, dalam fotografi, faktor paling penting adalah moment atau bagaimana kita dapat capture masa-masa yang istimewa. Dan semestinya waktu itu datang dengan singkat tanpa kita ada masa untuk membetulkan komposisi kamera, metering, framing apa semua. Jadi itulah kegunaan CROP. Untuk buang elemen-elemen yang mengganggu frame gambar. Di sini aku sertakan contoh Sebelum dan Selepas untuk kau orang. Baik tak aku? Hehehe.



Sekian sahaja bongkaran tentang kesilapan-kesilapan yang biasa dilakukan semasa edit gambar. Mungkin aku akan bongkarkan kesilapan-kesilapan yang lain jika perlu diwaktu akan datang. Semua ini hanyalah pendapat peribadi aku. Tidak perlu terlalu serious untuk dibawa berbincang. Walaubagaimanapun, kritikan atau respon amat dialu-alukan. Sekian, majulah Photoblog untuk Kempen Gelang AC Mizal.

Ciow!

14 RESPONSES>>:

akukaonal said...

terbaek bro... aku suka cara ko tulis pendapat ko ni.. sopan.. heheh..

aku stuju dgn kesilapn2 yg ko list kan.. n aku xle tahan tgk klu watermark yg over besar.. da mcm watermark tu yg jd subjek..

keep it up bro... gmbr atas tu aku suka...

Mitsuo said...

aku suka entry ni. good good!

Mat Jun said...

mcm mana nak nampak kan pic kita mcm image dlm cermin ?

soalan aku keling ?

incik neng said...

dua ibu jari senseh

bobp said...

terima kasih atas pedoman...

Budak Pensel said...

adakah photoblog aku ada dalam senarai kesilapan yang ko nyatakan.

komen sikit

Budak Pensel said...

erm sometimes yang buat watermark tu, sedikit sebanyak membantu untuk pemilik foto berkenaan menjual gambar yang original kepada pembeli. sebagai contoh, kawan aku pernah ditawarkan TNB untuk menjual 3 frame gambar dia yang tiada watermark dengan harga RM500 satu frame. so bila aku kaji kes macam tu, ada kebaikan juga meletakkan watermark pada gambar, cuma jangan bagi ketara, atau nampak buruk.

kalau orang nak edit watermark, memang tak boleh halang. Tapi ada juga golongan yang professional mahu sumber gambar yang asli daripada pemilik gambar tersebut.

RM500 satu frame sangat besar untuk pelajar menampung hidupnya. disini aku dah nampak kebaikan watermark tersebut.

Just share knowledge.

cimOt said...

ouuuuu..padan laaaa da edit still tak chantek gakz...
thanx bro!!

Dammit said...

Aku rasa kalau nak selamat, jangan over edit. Biar semua sederhana. suka post ni!

AMMOSHAM said...

gua rasa berdosa sekarang ni...

Diloz said...

thanks for support
akukaonal,Mitsuo,incik neng,bobp dan cimot.

:)


Mat Jun,
mungkin maksud kau texture?
atau sebenarnya effect dari kamera film?

Sori lah, aku tak berapa faham. Boleh sertakan contoh? Huhu.


Budak Pensel,
Jangan risau. kau tak termasuk dalam gambar kualiti buruk mempunyai watermark yang buruk. Jadi tak perlu defensive sangat.
Aku pun ada tulis bahawa kesilapan-kesilapan ini untuk amatur photog atau photoblogger sahaja. Professional atau kau earn money dari hasil jual gambar,itu lain cerita.

RM500 memang banyak. So, stay where you are. Thanks for sharing.

:)


Dammit,
Yes. Itulah kesimpulan yang patut aku tulis pada perengan terakhir.
Untuk amatur macam kita, tak perlu edit banyak-banyak atau advance picture manipulate.

AMMOSHAM,
Kenapa? Kau langgar kucing ke?
:P

Knisa Zain said...

Ni second time lawat blog ni. Emosi masih kelihatan terhadap edit gamba plak.
awak jgn marah. ni nak jemput join contest ni,http://www.ministryofmoment.com/.

Join tau. lepas tu awak nak bebel. bebel la. mane tau menang, boleh kite share hadiah.

asks said...

pasal watermark tu.. kalau aku la, aku akan letak link ke website/blog sebagai watermark. terutama bagi photographer tahap bawah amatur macam aku ni. in case kalau foto tu ada digunakan di mana-mana blog (with/without permission), kalau orang yang tengok foto tu rasa tertarik, mesti dia akan tertanya-tanya/tercari-cari lebih banyak lagi foto hasil photographer tersebut.

bila nampak link di situ, senanglah diorang nak 'detect'. tapi kalau ada yang 'rajin' sikit, diorang cuba la hilangkan watermark tu. kalau yang ni dah tak boleh nak buat apa-apa la...

Sue Anna Joe said...

Good write up. Yang over saturated to ramai yang buat. Yang watermark tu toksah citerlaaa.

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)