Oh Blog!

11.09.2010

Night at Yokohama.
Hari ini sebaik sahaja selesai presentation, aku blogwalking. Agak lama aku meninggalkan tabiat blogwalking ini. Sejak zaman kemerosotan blog-blog otai yang berkualiti seperti Hilang Punca, Blog Boleh Blah dan kebangkitan blog-blog tabloid seperti Oh Tidak, Oh Media, Oh Bulan dan OH-OH yang sewaktu dengannya.

Aku rindukan zaman popularnya blog-blog yang deep dan ada 'something' dalam setiap post mereka. Blog Hanis Zalikha sebelum beliau popular. Blog Perempuan Jomblo (masih maintain cool), blog Budu dan Belacan (agak kureng selepas kahwin), Aku Tak Peduli, Aku Bimbo, Blog Anak Mat Nor, Frust Tapi Malas, Profiniti Karut, Constant Illuminations dan banyak lagi.

Terlalu banyak blog-blog baru nak UP yang mengejar duit Encik Nuffnang tanpa mementingkan isi kandungan blog. Menggunakan nama blog lebih kurang sama seperti This Is My Life, Beautiful Life, Diari of (Nama), The Story of My Life, Me and Myself. (kalau blog kamu kebetulan nama sama seperti ini, tapi tak ada nuffnang jangan terasa ok). Ironinya, mereka buat benda yang lebih kurang sama. Paling-paling cool pun pergi i-City dan makan kat Williams.

Kebanyakkan dari mereka sekadar update blog tiap-tiap hari dengan tajuk-tajuk yang kontroversi dan menarik perhatian pengunjung seperti "Selak Kain Cikgu" atau "Gelang AC Mizal Mengandungi Unsur Freemason" dan sebagainya.

Bukan aku jeles duit nuffnang dia orang, tapi banyak budak-budak ini suka spam shout box orang dengan ayat "welcome to my page" atau "Jom la lawat blog saya". Memang aku pantang ada orang spam-spam macam tu. Memang dah banyak kali aku sound. Last-last aku jugak yang buang shout box sebab dah tak tahan sangat. Fuh, lega.

Hmm, spam blog orang pun, alangkah bagus kalau blog yang dia ada itu diterapkan dengan unsur-unsur yang positif untuk orang lain dan memberi impak untuk orang yang membaca. Paling tidak pun, kau duduk diam-diam tak kacau orang. Macam aku. Hahaha!

Tiada kaitan dengan hidup atau mati. Jangan terasa eh?
Cool!

20 RESPONSES>>:

スマイル fzdllh. said...

ha, setuju!
blog tabloid sekarang banyak.tak best! :(
suka giler kat blog anak mat nor!

haha, blog diloz pun okey jugak! ;P

Z said...

Constant Illuminations? :(

Diloz said...

fzdllh,
hahaha.
jangan la samakan dengan blog ini.
blog tabloid untuk layan waktu bosan mungkin boleh tahan.tapi dah banyak sangat.

Z,
Baiklah Zureen, aku letak!
haha.

Dammit said...

Aku pun rindu jugak blog-blog otai. Kebanyakannya dah stop atau kurang memblog mcm dlu. (ada jugak yang berjaya lepas famaous memblog). Apapun, keep on blogging dude!

Knisa Zain said...
This comment has been removed by the author.
Diloz said...

Dammit,
thanks dude.
kau memang pengikut setia.
hehe.

Knisa Zain,
eh,mana ada marah-marah.
serious sikit mungkin.
:P

*cimOt* said...

aku suke blog zack zukhairi n ank mat nor tu..tp si zack da lme giler dye stop..huhuhu..btw,kalo sekadar bertanya tak salah an???hihihi

Mat Jun said...

hey dude

love ur blog lama gila cari sbb ari tuh lost it

love to read about ur trip like before

;)

erolnukman said...

lan,ko tahu tak mana hilang blog penampar terbang?dani izwan zinol...rindu la nak baca blog brader tu..

Darkk said...

Yap. Aku setuju dengan semua point ko. Macam blgo ko contohnya, best.

DandelinoiD said...

agree! aku juga merindui blog2 yang tidak mengejar keuntungan...
blog ko adalah salah satu inspirasi kepada aku ditambah dengan senarai-senarai nama blog ko sebut di atas.

akutakpeduli yg suggest blog kau kat aku...cool!

MyZone~theUn4given said...

saya baru nak ber'blog'..huhuuu

p/s:..mcm kn lecture plak time bace post ni..huhuu

AfIqAh^^AiSyAh said...

caiyok! nice one la pakcik!! 2 thumbs up! LOL!
penat aku tahan gelak kat lab nih, okay

Diloz said...

*cimOt*
blog Zack memang popular. Tapi jangan samakan aku dengan dia tau.
:P


Mat Jun,
Thanks for your support dude.
Terharu aku dengar.
Hehe.
Aku suka blog kau. Simple.


erolnukman,
Aah lah!
Aku pun lupa pasal blog tu.
Blog tu menarik dowh.
Apa kata kau tanya Dila Raden Profiniti Karut.
Kawan dia aku rasa.


Thanks Darkk.
:)


DandelinoiD,
Aku Tak Peduli antara blog-blog besar terawal yang letakkan link blog aku dalam blog mereka.
Waktu itulah blog aku agak popular.
Semenjak dia sudah jarang menulis,populariti blog aku pun dowh. Haha!
Aku suka blog bercirikan pemerhatian atau bongkaran yang ilmiah yang sinis dan casual. Mungkin yang terbaru blog Obefiend http://www.obefiend.blogspot.com/.


MyZone~theUn4given,
Hehe.Tegas eh?
Mungkin tak biasa lagi baca post bernada tegas macam ini.
Kalau selalu datang baca mungkin dapat biasakan dengan cara penulisan aku.
:)

Afiqah,
kau gelak part mana?
Haha. Thanks.
:)

dobot said...

I loike :)

m.a.n.n.e.q.u.i.n said...

ahahaha. cool..

Sue Anna Joe said...

Kureng best? Padanlah kau dah jarang komen. Sob sob sob. Aku pergi membawa diriiiiiii.

But agreed, among the others you listed banyak dah tak maintain macam dulu. Paling rindu kat Jebon Mat Nor.

Diya said...

"This Is My Life, Beautiful Life, Diari of (Nama), The Story of My Life, Me and Myself. (kalau blog kamu kebetulan nama sama seperti ini, tapi tak ada nuffnang jangan terasa ok)"

baru nak terasa. nasib ada pesanan dalam bracket hehe

jon hafkian said...

hahaah....weh,aku suka bile ko blog ape ada bwh katil ko.ape yg ko nmpk dr tingkat bilik ko....mcm dulu2.haahhaa.....

yonna said...

DAMN ITS TRUE WEH!

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)