Selepas Hari Itu

11.25.2010

night at kiryu
Grow Till Tall

Selepas hari itu, sudah lebih 3 bulan. Masih mencari kendiri yang hilang dan cair kerana panasnya cuaca. Atau sebenarnya jantung yang dah tercicir kerana leka bermain. Selepas hari itu, hanya menjalankan kehidupan secara emosi, kurang fizikal. Mestilah lemah. Pelan-pelan kutip sumbingan yang dah terabur. Cantum sedikit demi sedikit. Separuh jalan, runtuh balik. Lebur separa. Hingga 12 malam, basah bantal tidur. Esok pagi, hari mula kembali. Panas bertukar suam.

Selepas hari itu, daun yang sebelum ini hijau dan segar mula kekuningan. Musim luruh menunjukkan petanda datang awal. Sehelai demi sehelai ia gugur. Tinggalkan dahan yang bogel dan mati, memandang kebawah tanah yang jingga. Malam perlu salut dengan selimut tebal. Memandang screen monitor yang kosong. Memetik gitar sementara menanti screen monitor datangkan khabar gembira. Masih juga kosong.

Selepas hari itu, hidup jadi kurang hangat. Tentunya musim salju yang akan datang dalam tempoh kurang sebulan lagi, lebih sejuk dari biasa. Masih belum ada perancangan untuk lalui semua itu. Daun gugur sudahpun reput. Lampu kemeriahan Hari Santa telah dipasang berhampiran rumah. Harap ada berita baik.

Namun selepas hari itu, masih ada tugasan yang perlu selesaikan. Kerana selagi jam masih berdetik, hidup tidak berhenti di situ.


3 RESPONSES>>:

Anonymous said...

Selagi jam berdetik..Selagi detikan boleh di dengari..Hidup tidak berhenti di situ..Dan selepas Hari itu..Akan ada Hari Ini..dan Hari-hari akan datang..Harap Musim Bunga akan indah..seIndah neon santa musim salju..

---tiba2 nak tambah.. ^^
---SilentReader(not)--

Qiez AR said...

God, tak pernah lagi baca your writing yang ada literary elements mcm yang nie.rasa macam salah masuk blog pn ada nie.. anyway, impressive words!

admin@blogdiloz.com said...

Heee.

:P

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)