Sesi Jawab Soalan - Part 3

11.26.2010

seat sogo
Maaf kerana aku lambat menjawab soalan dari Sesi Soalan yang lepas. Ini dia jawapan kepada soalan-soalan yang telah diajukan. Bagus kerana semua soalan mengukut format yang telah ditetapkan. Iaitu, tiada unsur-unsur politik dan agama. Masih sedikit kecewa kerana tiada soalan berunsur seks.

----

dobot bertanya,
Kenape, bile shoot, ade stgh gmbr yg tak sharp? And macam mana kita nak tau sharp ke tak sharp? Boleh bg example?

Sebab utama gambar jadi blur adalah, shutter speed yang slow. Shutter speed yang laju diperlukan untuk bekukan/freeze sebarang pergerakan. Ada pelbagai cara untuk mengelakkan dari masalah ini.

1. Guna aperture besar (f-number kecil)
2. Tingkatkan nilai ISO (400 dan ke atas)
3. Seboleh mungkin cari tempat yang terang/berlampu
4. Guna flash
5. Pakai Tripod

Adalah kelebihan DSLR (atau mana-mana kamera sensor besar) yang mana kualiti gambar jika menggunakan ISO yang tinggi adalah sangat baik berbanding kamera compact biasa. Tambahan pula, kamera DSLR mampu menukar lens yang lebih 'laju' atau mempunyai nilai aperture yang besar (f-number kecil) seperi f1.2,f1.4,f1.8 misalnya.


Tanpa Nama bertanya,
Ape paling best mase mule² sampai jepun?

Aku masih ingat, benda pertama aku keluar dari Lapangan Terbang Narita adalah, membuat aksi orang hisap rokok. Waktu bernafas, mulut keluar asap beb! Bagi aku, itu cukup seronok jika ditemani rakan-rakan seperjuangan yang sama tahap jakun.


W. Hidney bertanya,
Kenapa kalau kita hantar org gi haji kita kena nangis? Kenapa org hantar aku gi dubai tak nangis pun? sama jugak gi middle east. aku pergi agak lama jugak. sama jugak pergi fly jauh. dubai dengan mekah jalan kaki jer. sila jawab

Aku amat yakin, mereka menangis beramai-ramai semasa menghantar orang yang ingin mengerjakan haji kerana; banyak duit telah dihabiskan semasa buat kursus haji. Maklumlah, duit simpanan KWSP dari zaman muda-muda dulu.


Budak Pensel bertanya,
Soalan untuk Encik Lan. Dalam teknik untuk mendapatkan gambar terbaik, semestinya aku juga ikut cara kamu, iaitu mengambil gambar sebanyak-banyaknya, dan memilih yang terbaik dikalangan gambar tersebut. Masalahnya, bagaimana kamu menghadapi masalah shutter count yang bila cukup pada masanya, shutter blade kene tukar kepada yang baru? Adakah kamu tak kisah tentang hal ini?


Aku tidak kisah sebenarnya. Untuk mencapai sesuatu yang berkualiti, ada benda kita perlu bekorban. Kalau usia budget DSLR diukur shutter count. Lebih kurang 80,000 hingga 100,000 shutter release, selepas itu ada kemungkinan kamera tidak boleh berfungsi bila sampai ajal.

Namun mengikut kiraan, andai kata satu hari 50 keping gambar sehari, 3tahun adalah 365x3x50=54,750 shutter yang telah digunakan (kecuali kamu shoot timelapse). Bagi aku itu sudah cukup banyak gambar. Paling kurang, kamera mampu bertahan lebih dari 3 tahun. Dalam tempoh 3-5 tahun, banyak benda kau boleh belajar sementara tunggu kamera rosak. Mungkin waktu itu sudah berkeinginan beli kamera baru dah pun. Pendapat aku, tak perlulah risau sangat.


pelangi petang bertanya,
1. macam mana nak amik gambar guna iso? IsSO rendah untuk situasi yang macam mana, ISO tinggi macam mana pulak???

2. kau pernah bercinta? dan dah berapa kali putus? haha, kalau kau pernah putus, (kalau lah kan) macam mana kau nak hilangkan perasaan itu??


1. ISO mengikut kecerahan keadaan semasa menangkap gambar. Untuk hari yang sangat cerah kebiasaannya tidak lebih dari 200. ISO 400 untuk hari yang mendung atau indoor yang cukup pencahayaan. ISO 800 ke atas jika keadaan gelap. Namun terpulang kepada sensitiviti kamera. Elakkan guna ISO lebih dari 6400 kecuali kamu guna kamera hebat.

2. Pernah. Lebih dari sekali. Untuk hilangkan perasaan frust putus cinta, kena sentiasa sibukkan diri. Sibukkan diri dengan sesuatu yang memberi manfaat. Atau buat lagu, sure boleh laris. Kalau susah sangat nak hilangkan perasaan frust, pergi cari seseorang untuk Rebound.


asks bertanya,
1. macam mana nak beli apps untuk iphone? perlu ada kad kredit?
2. macam mana nak shoot gambar dalam keadaan yang sedikit gelap tanpa ada 'grain'? (tanpa menggunakan flash).
3. apa kesilapan yang paling besar kau pernah lakukan? (berkaitan dengan fotografi)
4. kau pun fan man united ke?
5. pernah terfikir nak buat photo session dengan av idol? haha..


1. Ya, harus ada kad kredit.
2. Guna ISO yang rendah (400 ke bawah), dan pakai tripod.
3. Aku overide gambar yang aku edit waktu mula-mula nak jinakkan diri main Photoshop. Natijahnya, aku tak ada gambar RAW untuk re-edit. Dah lah siap re-size jadi kecik!
4.Yes, and will always be.
5. Haha. Malaynya, tak pernah. Tapi AV Idol kat Malaysia pun dah banyak. Cuma belum ada berani orang cakap sahaja.


Tanpa Nama bertanya,
1. kau rasa, bunuh orang untuk mempertahankan diri, wajar atau tidak?
2. macam mana nak tangkap gambar pada waktu malam. ini kerana, waktu malam, gambar yang aku tangkap semua tidak cantik. aku sangat tak pandai main cahaya. so, aku letak mode auto jee. kau rasa, macam mana nak capture gambar yang elok pada waktu malam?
3. sebenarnya, waktu kecik2, apa cita2 kau?


1. Tidak. Sebab aku fikir, jikalau pekara yang sama kena pada ahli keluarga aku, aku setuju jika HANYA mempertahankan diri.
2. Kalau guna DSLR, guna aperture besar (f-number kecil), tingkatkan nilai ISO (400 dan ke atas), seboleh mungkin cari tempat yang terang/berlampu, guna flash atau pakai tripod. Jika tidak pakai DSLR, pakai Auto dan pastikan flash enable.
3. Waktu kecil nak jadi Pilot. Tapi sebab rabun, batalkan niat.


Mohd Adib bertanya melalui email,
Baru tahu, kau sebaya dengan aku. Ingat dah tua 2 tahun.
1. untuk satu gambar yang raw, berapa lama kau habiskan masa utk retouch?
2. apa pendapat ko tentang danny choo?

sekian.

Baru aku tahu kau sebaya dengan aku, ingat muda 2 tahun. Haha. Ok,
1. Terpulang kepada gambar. Jika gambar yang berpotensi besar jadi cantik, aku akan spend masa lebih untuk touch-up. Jika tidak, 3-5 minit paling lama. Lebih lama spend masa edit, tak semestinya hasil jadi lebih cantik.
2. Bagi aku dia sangat inovatif dan otak geliga. Bakal berjaya macam ayahnya juga.


nr fzdllh bertanya,
Salam + Hai!
1. Lagu apa paling 'soothing' yang boleh di'recommend'kan.
2. Band/singer pilihan hati selain Muse. ;P

Salam dan Hai !
1. Mana-mana lagu yang dimainkan oleh Sigur Ros.
2. Eisley dan John Mayer.


---

Harap semua berpuas hati dengan jawapan yang aku beri. Jika tidak, sila kemukakan soalan yang lebih terperinci pada Sesi Soalan seterusnya. Jadi, jangan ketinggalan untuk bertanya pada sesi yang seterusnya!

6 RESPONSES>>:

Anonymous said...

sj nk tny ni.
kau rasa kau hot? ;P

Diloz said...

lepas shower, yes!

wahana3115803 said...

kalau tanya kat sini boleh?senpai pandai main gitar kan?kalau saye bagi lirik n melodi je takde lagu background,boleh buatkan chord gitar dia tak rasa2 nya hehe

Diloz said...

sure.
give me the lyric.
tapi macam mana melodi dah ada tapi tak ada lagu?
:P

mrazlanmohamed@gmail.com

dobot said...

TERIMA KASIH CIKGU AZLAN! :)

Diloz said...

welcome.
I'm no cikgu.
:P

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)