Sesi Menjawab Soalan - Part 2

11.15.2010

Quater After One
Maaf kerana aku lambat menjawab soalan dari Sesi Soalan yang lepas. Ini dia jawapan kepada soalan-soalan yang telah diajukan. Bagus kerana semua soalan mengukut format yang telah ditetapkan. Iaitu, tiada unsur-unsur politik dan agama. Sedikit kecewa kerana tiada soalan berunsur seks.

----

Lyle Lee bertanya melalui email,
Mulanya, aku ingt just nk drop by to say hi, pastu aku rase aku ada
soalan utk ko.

mcmane nak amek gambar2 yg cantik eh. sblm ni aku penah jgk bace ko kate, keep on amek gambar.
aku try, tapi aku rase ttp gambar aku cam biase je, xde ape pon yg
special sbb aku rase. xde improve pape pon. aku penah jgk bace org ckp pasal composition ape tah. tp aku try cari teknik2 pasal tu, xde plak jupe.

ko ade apply ape2 teknik time amek gambar? nanti buat la tutorial pasal tu, please? kalo ko ade gune ape2 teknik la. or ko rase sbb ko edit gambar2 tu sume? or sbb kamera?
btw, aku gune kamera cikai je, handphone camera, 2mp je dowh.

thanks.

Sama-sama. Seperti asas kepada semua seni, fotografi juga memerlukan latihan yang banyak untuk suatu hasil yang berkualiti. Latihan demi latihan. Shoot dengan banyaknya. Setiap hari kalau boleh. Tak ada jalan pintas untuk itu dan semua orang setuju.

Sebenarnya kau ada peningkatan, cuma mungkin kau tidak sedar. Special atau tidak sesuatu gambar juga adalah subjektif. Pada aku, minat yang mendalam serta teknik asas yang kukuh adalah sangat penting. Jangan mudah mengalah. Cari orang-orang yang kau rasa berkebolehan untuk guide kau dan mampu berikan kritikan jujur untuk setiap gambar kau.

70% Teknik, 25% Edit, Kurang dari 5% adalah Kamera. Aku gunakan teknik istimewa, iaitu Teknik mengambil-foto-dengan-tersangatlah-banyaknya.



Tanpa Nama bertanya,
camera mana yg best utk "org yg malas nak edit2" tak pun "tak reti edit2 ni"?

iPhone 4 (3GS/3G). Banyak apps yang memudahkan kau untuk edit gambar dengan beberapa klik sahaja. Kualiti pun boleh tahan terumamanya iPhone 4. Portable dan versatile. Dengan satu gadjet, kau dapat share dan publish gambar di mana sahaja termasuk Facebook, Twitter dan terus upload ke Flickr. Juga berguna untuk menunjuk-nunjuk tujuan mengorat awek dan juga mak awek.



Tanpa Nama bertanya lagi,
HolgaBC TLR lomo camera. Pernah dengar tak pasal camera ni? Best tak?

Tak pernah dengar. Tak familiar tentang lomo camera. Maaf geng, kau terpaksa guna Google kali ini.



Budak Pensel bertanya,
Perlukah kamu ajar kami tentang cara untuk servis lens melalui blog tutorial? Ia sebenarnya merupakan perkara yang sangat jarang tentang pendedahannya.

Thanks Lan :)

Soalan yang bagus.
Secara jujurnya, aku amat jarang sekali servis lens. Dan aku tak pernah ada Lens Maintainance Kit seperti Lens Pen Cleaner, Air Blower atau Liquid Cleaner. Sekadar menggunakan Lens Cleaning Cloth yang dapat percuma waktu beli kaca mata, untuk mencuci lens dari cap jari atau habuk. Akan tetapi, aku amat menggalakkan setiap pengguna kamera memiliki Lens Maintainance Kit yang asas pun tak apa untuk memastikan peralatan kamera tahan lama. Cara-cara pengendalian tak dapat aku tunjukkan melalui blog tutorial kerana peralatan tidak cukup.

Prevention is better than cure. Elakkan mendedah ruang lens dengan sensor dengan sengaja. Terutamanya di ruang yang terbuka, berhampiran jalan raya atau pantai misalnya. Kurangkan kekerapan menukar lens juga dapat menjauhkan risiko dari habuk memasuki lens dan sensor. Zoom lens seperti 18-55mm,18-200mm lebih cenderung untuk dimasuki habuk melalui focusing ring berbanding Prime Lens. Elakkan pergi pantai bawa kamera kecuali terdesak.

Juga, aku amat syorkan pakai Protecting Filter, Lens Hood pada lens untuk mengurangkan risiko kerosakan pada permukaan kanta lens jika berlaku hentakan secara terus dengan objek keras.

Sama-sama. Maaf jika jawapan tidak memenuhi kehendak.



pelangi petang bertanya,
1. kau lagi berapa tahun nak habis belajar?
2. kau boleh listkan tak, software2 yang bagus untuk edit gambar. aku budak baru, so gambar yang aku tangkap semua tak cantik, nak edit lagi lah tak pandai, so aku harap kau boleh tolong aku listkan software tersebut.
3. lagi satu, mesti susahkan mula2 kau nak dapat kamera dslr ni. yalah, mahal kot. untuk dapatkan kamera ni,ada tak pengorbanan atau cara kau nak dapatkan kamera ni? contoh kau kerja lebih ke, kau kumpul duit bertahun-tahun ke?

oh itu sahaja. thanks.

1. Semasa aku sedang menulis entry ini, hanya 4 bulan masa yang aku ada sebelum aku pulang ke Malaysia dan tamatkan zaman belajar aku (secara teknikalnya lah).
2. Selain mana-mana versi Adobe Photoshop, software-software berbayar seperti Lighroom, Aperture (Mac), Photoshop Element adalah popular dikalangan photo editor. Atau, GIMP dan iPhoto (Mac) adalah photo editing software yang boleh didapatkan secara percuma. GIMP menyerupai Photoshop dari pelbangai aspek termasuk layout dan icon. Juga terdapat banyak tutorial di Youtube yang boleh dijadikan panduan untuk permulaan.
3. Tidak untuk aku. Aku bersyukur kerana biasiswa yang aku terima membolehkan aku mendapatkan DSLR tanpa perlu mengikat perut atau bekerja separuh mati. Hanya dengan sedikit usaha penyimpanan yang berkesan dalam tempoh beberapa bulan.




dobot bertanya,
1) Macam mana nak control ISO?
2) Sila anjurkan photoshop tutorial lagi.
:)

1. Untuk mengawal butang ISO, sila baca manual berdasarkan kamera apa yang kau gunakan. Agak berbeza setiap kamera sebenarnya. Untuk hari yang sangat cerah kebiasaannya tidak lebih dari 200. ISO 400 untuk hari yang mendung atau indoor yang cukup pencahayaan. ISO lebih 800 jika keadaan gelap. Namun terpulang kepada sensitiviti kamera. Elakkan guna ISO lebih dari 6400 kecuali kau guna kamera hebat.
2. Aku akan usahakan. Tunggu ya?

:)


AkuKopiKauSiapa? bertanya...
aku rasa aku dah tanya..tapi tak tau asal tak keluar..so aku nak tanya..

1. kau paling suka shoot apa? wedding?event?potrait?baby?

2. apa cabaran paling kaw sekali tak boleh elak punya masa shoot wedding.

oh..dan aku usha fotologue kau..cool weih..aku buat gak.


1. Buat masa ini, aku lebih kepada Lifestyle photography. Mungkin kerana itu sahaja peluang yang ada di sekeliling aku buat masa ini. Sebenarnya aku rasa minat aku cenderung kepada travel dan journal photography yang berkonsepkan seperti jurufoto muda, Joey Lawrance.

2. Aku hanya pernah shoot wedding sekali buat masa ini. Jadi, aku tak cukup pengalaman untuk menjawab soalan ini. Mungkin situasi ketiak jadi basah? Susah nak elakkan. Haha.

Aku dah tengok Fotologue kau. Sangat macho.



Adieo bertanya...
jikalau aku nk pegi jepun for 1 week dlm january, apakah tempat/event/musim yg anda tahu best sebagai photo oppurtunity?

Musim diantara bulan 2-4 dan 10-12 adalah bulan yang aku rasakan banyak peluang untuk menyaksikan keindahan negara Jepun secara maksimum. Bulan 1-3, dimana bunga-bunga Sakura sedang kembang mekar dan musim di mana pelbagai fesyen dapat dilihat berikutan cuaca yang optimum panas dan optimum sejuk. Bulan 10-12 merupakan musim luruh dimana dedaun menjadi kuning-kemerahan. Ini adalah musim kegemaran aku. Aku syorkan negeri-negeri di Kansai seperti Kyoto,Osaka dan Kobe kerana terdapatnya ciri-ciri Jepun dan tinggalan sejarah yang menjadi simbol kebudayaan Jepun. Banyak lagi sebenarnya. Untuk matlumat lanjut, lihat laman web ini.



::hazimah:: bertanya,
macam mana nak edit gambar Black & White bagi cantik tanpa menyebabkan gambar tu dull? terima kasih

Asasnya, gambar bewarna yang cantik akan menghasilkan gambar B&W menjadi cantik. Pengcahayaan yang betul dan noise yang rendah juga membantu kepada hasil B&W yang cantik.

Untuk edit, pilih hanya gambar yang sesuai untuk B&W. Agak tricky kerana bukan semua gambar sesuai untuk dijadikan B&W, tetapi boleh try-and-error. Selalunya gambar yang banyak warna cerah akan menghasilkan gambar B&W yang bagus kerana warna yang cerah akan bertukar menjadi putih atau kelabu cerah yang memberi tone yang baik untuk B&W. Cuba bermain dengan contrast dan brightness. Sedikit sebanyak akan membantu untuk hilangkan dull pada gambar asal.

Sama-sama.



Tanpa Nama bertanya (lagi),

Susah tak nak cari makanan halal kat kawasan tempat anda belajar tu? Pernah makan makanan yang tak sepatutnya dimakan? Kadar hidup kat jepun memang tinggi ya?
Sorry banyak pulak soalan.

Makanan halal seperti ayam dan daging agak sukar untuk dibeli di pasaraya berhampiran. Boleh dikatakan tiada. Kebanyakkan kami beli melalui online atau mencari alternatif lain seperti ikan, udang dan sayur-sayuran. Tak banyak masalah untuk makan. Terutamanya untuk aku yang tak memilih tentang makanan. Pernah termakan segala benda yang tak patut makan. Kalau campur-campur semua, boleh jadi seekor babi selama 4 tahun aku di Jepun. Aku tak kisah. Janji tak sengaja.

Taraf hidup adalah sangat tinggi. Tak cukup sekadar gadai gelang emas untuk hidup seminggu di sini. Mati kebuluran dan kesejukkan lah jawabnya. Hehe.



---

Harap semua berpuas hati dengan jawapan yang aku beri. Jika tidak, sila kemukakan soalan yang lebih terperinci pada Sesi Soalan seterusnya. Jadi, jangan ketinggalan untuk bertanya pada sesi yang seterusnya! - Ciow Chin Cau.

6 RESPONSES>>:

pja_chan said...

woooowooooooo
byk saye blaja :D
sronok2 (walaupun xtnya hehe)
すっごい勉強になりました!ありがとう先輩!^^

Budak Pensel said...

ook thanks ya.. :)

buka lagi ruang soalan untuk lagi beberapa minggu..

Anonymous said...

anda tak jawab soalan sy T_T

cimOt said...

ok Q for da next session..
betoi ka kalo beli dslr kat sana lagi baguih??and berbaloikah or lebih mahal??

Adieo said...

thanks for the reply~

Liyana said...

Oh! Peminat JoeyL rupanya..

I'm slightly a bit more obsessed about him.

Ade simpan hasrat tak nak jumpa JoeyL?

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)