Sesi Menjawab Soalan - Part I

11.05.2010

Never stop the train | Railway track
Maaf kerana aku lambat menjawab soalan dari Sesi Soalan yang lepas. Ini dia jawapan kepada soalan-soalan yang telah diajukan. Alhamdulillah, semua soalan mengukut format yang telah ditetapkan. Tiada unsur-unsur politik dan agama.

----

Jojo bertanya,
Siapa sumber inspirasi utama ko dalam fotografi n life?

Inspirasi fotografi aku ada beberapa. Antaranya adalah Mark Stuart, Vincent Laforet dan Chase Jarvis. Mark Stuart seorang professional yang berpengalaman lebih 10 tahun yang bagi aku telah mencapai satu tahap dia telah sebati dengan fotografi. Sehinggakan beliau berjaya membawa satu koleksi yang tidak semua orang dapat lihat dengan mata kasar walaupun semuanya berlaku dalam kehidupan harian manusia. Koleksi yang aku maksudkan ialah Commissioned. Aku habiskan masa sekurang-kurang satu minit untuk setiap gambar. Mencari sebab untuk aku melihat kepada gambar seterusnya. Kau orang akan faham.

Inspirasi Life aku antaranya adalah Jason Mraz. Aku angkat dia lebih dari seorang pemuzik. Lebih dari seorang penyanyi. Lebih dari seorang komposer. Dia lebih dari itu. Dia telah memberi inspirasi pada ramai orang. Aku sangat yakin. Beliau telah berhenti dari merokok, mengambil alkohol dan mengajak semua manusia untuk hidup sihat. Beliau seorang aktivis alam sekitar. Beliau meraikan semua benda secara positif. Oh, tak hairan beliau seorang vegan dan hanya memakan makanan yang tidak diproses.


heart bertanya,
Dslr vs compact camera. which one is worth having? for a person who loves to shoot.

Mungkin jawapan bagi soalan ini lain jika ditanya aku setahun yang lepas. Secara terus aku akan jawab DSLR. Tapi dalam tempoh itu aku menyaksikan banyak gambar-gambar berkualiti telah diambil menggunakan compact kamera. Malah kamera iPhone dan film/polaroid. Apa yang penting bagaimana kita betul-betul minat untuk tangkap apa sahaja yang kita lihat hari-hari. Ramai orang cakap mereka suka fotografi. Mereka suka shoot, mekeka suka seni. Sedangkan mereka tidak tahu, passion sebenarnya yang membawa seseorang jauh ke dalam sesuatu bidang. Bukan sekadar minat.

Tambahan pula, sekarang terlalu banyak kamera-kamera canggih berada dipasaran. Premium compact kamera seperti Canon G11/G12, Canon Powershot S95, Panasonic Lumix LX-4/LX-5 adalah antara kamera yang baik. Baru-baru ini kamera EVILs dan Micro Four Thirds seperti Sony NEX-5, Olympus EP-1/EP-2, Lumix GF-1, sedang hangat dipasaran. Dengan harga separuh dari tradisonal DSLR, kamera-kamera seperti ini menawarkan kualiti yang tak kurang hebat dan saiz yang lebih kecil untuk dibawa kemana-mana.

Jawapan aku, kalau tak ada niat untuk menjadi photographer pada waktu akan datang tapi sangat beminat dengan fotografi sebagai hobi atau tujaan untuk mengambil gambar yang cantik untuk diletakkan dalam blog, belilah compact, atau EVILs dan Micro Four Thirds seperti yang aku nyatakan tadi.


emptyheart bertanya,
since when ko start minat fotografi? ko paling suke shoot pe? maksud aku street ke.
ni kluar tajuk ckit..ko kt jepun amik pe ek?

Secara jujurnya, minat aku dalam fotografi datang agak lambat. Minat datang selepas aku habis SPM. Namun, aku suka benda-benda yang berkaitan dengan seni sejak kecil lagi. Melukis, mewarna dan menconteng. Aku suka corak dan tulisan kaligrafi. Mata pelajaran pendidikan seni paling aku nantikan! Aku ingin cadangkan asas-asas fotografi diajar di sekolah-sekolah. Biar minat budak-budak datang lebih awal.

Aku minat semua jenis shoot. Mungkin berat sedikit kepada Portrait, Still dan Lifestyle. Warna memainkan perasan penting dalam setiap shoot aku. Aku suka warna yang contra dan menonjol walaupun ada masa aku ubah mengikut mood semasa. Lagipun aku rasa aku masih lagi dalam proses mencari identiti.Jadi aku kena mencuba semua. Mungkin lagi 3 tahun baru aku akan cuba untuk tetapkan identiti aku. Selagi benda yang boleh memberi inspirasi kepada orang, aku akan buat experiment.

Aku ditempatkan di Information dan Communication System di bawah Electrical Electronics Engineering. Untuk Final Year Project, aku menyiapkan Real-time Video, Image and Signal Processing via Matlab/Simulink.


Budak Pensel bertanya,
ko suka warna ape dalam editting? tu soalan wajib ko jawab.

Aku akan beratkan pada element Merah dan Biru. Kalau main Curves, aku banyak adjust 2 warna ini.


karatz bertanya,
boleh tak kau tambah lagi entry psl editing photoshop nti?sbb aku tgh tguu.haha.

Boleh. Aku sedang mencari bahan untuk tutorial seterusnya. Aku akan cuba cari masa memandangkan buat masa ini aku sibuk dengan lab research dan study.


Leena_der bertanya,
mcm mane nk buat tone2 yg cantik? dh tgk past tutorial tapi masih tak dpt :(

Aku masih belum ajar bagaimana untuk buat tone. Tapi tone boleh dihasilkan dengan mudah hanya menggunakan Curves. Jika ada masa aku akan perincikan bab itu. Tungguuu..


Fzdllh bertanya,
apa benda paling best duduk jepun dan benda paling tak best duduk jepun! :)

Hmm. Kalau nak diikutkan tak terkira benda best kat Jepun ini. Tapi oleh kerana soalan hang tanya PALING, hang memang pandai. Benda yang paling indah dan sangat menyebabkan aku berat hati untuk pulang ke Malaysia adalah, mereka tidak pedulikan orang lain. Dengan erti kata lain, kau bebas dengan dunia kau sendiri selagi kau tak kacau orang dan tidak menyusahkan orang. Bagi mereka, selagi mana kau tak buat hal dengan orang, kau cool. Hidup mereka, selagi boleh untuk tidak menyusahkan orang lain. Kau bebas untuk kemana-mana tanpa ancaman keselamatan, bebas berpakaian tanpa orang lain memandang kau dari atas kebawah, bebas membuat keputusan sendiri tanpa diprovoke oleh sesiapa. Mungkin aku hanya dapat rasa Demokrasi yang sebenar hanya di Jepun.

Benda yang kurang selesa di Jepun tak banyak. Mungkin paling menyedihkan kerana aku tak boleh makan RAMEN yang mereka masak! Annoyingkan?! ISH!.


helomynameisjaye bertanya...
apa pendapat anda mengenai superzoom camera?

Pendapat aku, Superzoom adalah compact kamera yang mampu untuk zoom dengan lebih jauh dengan bentuk ala-ala DSLR. Jangan buang masa kau beli superzoom. Superzoom tidak langsung menjamin kualiti gambar lebih baik dari compact kamera biasa. Dengan saiz secara relatifnya agak besar, baik beli Entry-level DSLR seperti Nikon D5000, D3000 atau Canon 1000D. Harga pun tak jauh beza.


asks bertanya
1. macam mana model mat saleh tu kenal kau? siapa approach siapa?
2. kau ada guna perisian khas untuk organise foto-foto kau? adobe bridge? picasa?
3. kau ada guna mana-mana colour profile untuk calibrate kau punya kamera dengan monitor?

1. Filip merupakan teman lelaki kepada kawan perempuan aku. Dia yang kenalkan aku kepada Filip. Jadi, tak susah untuk approach.
2. Tak ada. Menggunakan 100% interface Windows. Untuk edit ke Photoshop, aku drag gambar secara terus dari Folder masuk ke Workspace Photoshop. Begitu juga Sony Vegas dan lain-lain.
3. Monitor calibrate secara manual dengan membandingkan tone warna gambar yang telah disiap print dengan gambar yang dilihat melalui monitor. Atau aku guna Monitor Calibration Tool. Juga secra manual.


Tanpa Nama bertanya
salam. sape org canon yg interview ko kt jepun tu?org canon dr malaysia ada x?

Sewaktu temuduga tempoh hari, ada 2 wakil dari Canon. Seorang penemuduga dari Jepun dan seorang dari Malaysia. Soalan ditanya dalam 3 bahasa. Cubalah teka.


asks bertanya,
apa pendapat kau tentang penggunaan action? orang yang guna action (yang orang lain buat) ni dikira mengelat ke.. macam mana?

Bagi aku penggunaan preset dan action adalah normal dikalangan photo editor mahupun jurugambar. Ia hanya menjadi isu jika preset atau action (ATN) yang mereka guna diambil atau download dari orang lain. Bagi aku tidak salah. Kerana asas sesebuah produk fotografi adalah gambar asal yang diambil. Buruk gambar asal, buruklah hasilnya. Tak kiralah sama ada preset yang direka oleh editor terkemuka pun. Cuma untuk bagi mereka 100% kredit, adalah tidak adil. Kan?


Nantikan Sesi Soalan yang seterusnya!

6 RESPONSES>>:

スマイル fzdllh. said...

thanks untuk jawapan!
Sebenarnya jealous dengan hang dapat duduk jepun. Bila baca jawapan lagi makin makin jealous. ;P

Pasal ramen itu, memang annoying! Nampak sedap kot!

Budak Pensel said...

terima kasih kerana menjawab soalan aku..

haha.. puas2.

:)

Anonymous said...

thanx 4 d answer.nway aku xpuas atila kau suro aku teka plak...haish.hehe sbbnye aku nk tau aku knl ke org yg tvw kau tu?

Anonymous said...

ish.. ni tipu

"bebas berpakaian tanpa orang lain memandang kau dari atas kebawah"

i pakai baju kurung ngn tudung time raye hari tu, trn kt ikebukuro, sepnjang jalan orang stare i dr ats smpai bwh. rase mcm artis! -_-"

maybe sbb u laki, pakaian lbih krg mcm dorg kot.

emptyheart said...

thanks coz sudi jwb soalan aku..

br smpt bace..sibuk ngn exam n cri topic tuk dissertation next sem.huhu..

gud luck for your final year project!

=)

heart said...

ok.thanx!

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)