Antara Alter Ego dan Realiti

12.16.2010

ramai
Oh, Hai. Suhu di Gunma, Jepun Tengah adalah kurang dari 3'c semasa aku sedang menulis barisan ayat ini. Mungkin kamu yang berada di Malaysia (tak pernah keluar negara) tidak dapat membayangkan kesejukan cuaca aku di sini. Paling sejuk kalau di Malaysia pun hanya 16'c. Itu pun sejuk air-con. Atau kamu pernah meletakkan tangan dalam peti sejuk? Oh, kamu sungguh berjiwa oversea.

Kembali kepada tajuk asal.

Diloz.

Aku tak pernah terangkan hal ini kepada umum. Kecuali kepada sesiapa yang pernah bertanya secara peribadi. Diloz sekadar nama watak utama dalam anime/kartun yang pernah aku lukis zaman sekolah menengah rendah dahulu; untuk menyertai sebuah contest. Tapi tidak pernah publish. Sejak itu, Diloz jadi alter-ego aku. Azlan adalah aku. Sepatutnya Diloz adalah bahasa anonymous yang aku gunakan sebagai pengganti diri. Tapi kini Diloz bagai tidak lagi anonymous. Semua orang sudah mengenali Diloz adalah Azlan dan vice versa.

Tapi kadang-kadang ada rasa sedikit beza antara aku dan Diloz. Kawan-kawan yang rapat dengan aku tak kenal Diloz. Mereka hanya berkawan dengan Azlan. In fact, mereka tak kenal Diloz. Mereka tahu kewujudan Diloz, tapi tak akan dapat kenal Diloz kerana mereka dah kenal Azlan terlebih dahulu. Berbeza dengan pembaca blog ini, mereka hanya kenal Diloz. Tapi tidak Azlan. Apa yang mereka bayangkan mengenai penulisan blog ini, itu adalah Diloz. Limited, tapi terbuka. Berbeza dengan realiti Azlan yang sangat secretif tetapi accessable.

Makin hari, Diloz-ism dalam blog ini terhakis sedikit demi sedikit. Mungkin kerana kehidupan semulajadi orang yang serious dalam fotografi tidak sepatutnya menghadkan diri mereka. Mereka sepatutnya lebih accessable dan terbuka untuk pergi jauh dalam bidang. Diloz sudah tak boleh jadi anonymous. At least, tidak di ruangan ini.


Aku fikir untuk buang alter ego aku ini. Sama erti, aku ingin buang Diloz. Bunyi macam sedih bukan? Aku seorang yang sukakan perubahan. Aku sukakan sesuatu yang fresh. Adakah ini bermaksud, aku ingin buang hidup lama aku? Sebahagian diri aku ingin move-on. Sebahagian lagi, ada benda yang tarik aku dari belakang untuk berkata 'tidak' dan terus bermain dengan memori.


Buat masa ini, aku ingin biar ia tergantung.

6 RESPONSES>>:

MATAHARI said...

andai dapat dipadam kehidupan lama, hanya meninggalkan kesudahan tergantung di ditengah-tengah. kenangan yang mengenalkan diri sendiri kepada yang lebih baik.

aina hazuani said...

tapi saya suka diloz :(

::athiRah zAfirah:: said...

now ak confused ak kenal azlan ke diloz @.@

Z said...

I think Diloz is so 2005. Leave the past, create a new personality, a new you: noone else but Azlan Mohamed.

*oh, word verification di bawah, 'Daughters'. Did you set those to be titles of John Mayer's entire catalogue? Haha lame joke.

tictactoe said...

exactly..azlan vs diloz..u can b both.everyone has 234 sides inside out

Anonymous said...

boleh berubah kpd yg 'fresh' tapi kekalkan aja nick ni.. comel & yeayh.. bloggers spt saya hanya kenal Diloz.. :) -jojie-

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)