Photo Styles : Light-Leaks

12.18.2010

IMG_4490IMG_4304winter's cominggirl with camera ひろかちゃんIMG_2390

Aku sudah mula ketagih dengan cara edit ini. Style ini dinamakan light-leaks editing technique. Light-leaks kebanyakkan (boleh dikatakan semua) berlaku pada kamera yang menggunakan filem, Holga dan seumpamanya. Limpahan cahaya yang menyebabkan filem over-expose lalu menghasilkan efek pudar dan kurang kontrast pada bahagian yang terdedah kepada cahaya. Memberi impak yang artistik dan multi-tone pada gambar. Mungkin tak semua orang berminat dengan style edit macam ini. Tapi bagi yang berminat, boleh cuba.

Caranya amat mudah. Set Foregraund Color kepada warna terang seperti kuning atau oren kemerahan, Guna Gradient Tool>Radial Gradient>Mode:Lighten>opacity secukup rasa. Apply Gradient pada penjuru gambar.

Selamat mencuba.

16 RESPONSES>>:

apek aja deh said...

aku dapat rasakan gambar2 classic style akan makin up dalam bidang photography.

sebab skrg dah ramai org minat bidang ni.dan ramai jugak boleh ambik gambar cantik.oleh itu akan ada org yg akan buat style gambar yg x perfect(contoh mcm ko buat ni)tapi cantik dan unik.

nil said...

mcm nostalgia.

Fndy said...

ini nice clasic. :D tapi kene ingat. tak sesuai di applykan pada gambar waktu malam

[x]RaiRa87[x] said...

ini style pro edit ni.pehh...

hamzah ian said...

seyes cun

Aimi said...

dah lame cari tuto benda ni, tp name pon xtau. siap share lg entri u yg ni. thanks a lot. ^^

Heidi Shafiq said...

semua best!

Lala said...

walamak! cun! ;)

Pudin said...

pergh,smart gmba and nice editing..ni yg guna 17-50mm lens tu ke bro?

balecan said...

boleh bagi toturial dak bro??
kalau bek ati kasi la toturial kat baletonbalecan@gmail.com
ty!

Diloz said...

Apek,
Kemungkinan besar.
Atau mungkin sekadar trend yang akan lusuh jika sampai masa.
Yang penting,gambar mesti cantik.

Fndy,
Haha!
TIPS yang bagus dan logik!
thanks.

Pudin,
Kebanyakkan gambar aku guna 50mm.
17-50mm juga tidak kurang hebatnya.
:)

Balecan,
aku masih belum datang kerajinan untuk buat tutorial seterusnya.
tunggu hingga aku betul-betul free dan ada idea.
sementara itu, mungkin kau boleh google sendiri berpandukan keywords yang aku dah bagi.
:)


Terima kasih semua yang sudi lawat blog ini dan respon.
Sangat aku hargai.
Selamat Tahun Baru!

Muhammad Lim said...

Abang , color dia tu pilih oren oren sikit ?

Diloz said...

Haha.
Tak payah berabang-abang weh.
Maksud aku pilih warna yang logik untuk cahaya terang. Oren-oren pun ok je.

:)

Mitsuo said...

ini baru kelihatan vintage bro!

btw, tak guna Lomo cam?

Diloz said...

tak guna.
tak pandai
T.T

jebat said...

cun le bro....kalo effect nie campur ngn effect soft vintage...jadi cm kudegraphy nye foto...cun bro...thanks sharing....

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)