5 Azam 2011

12.29.2010

授業中

Aku baru pulang dari cuti-cuti winter break aku. Sebenarnya masih ada sehingga 4 Januari. Oleh kerana status kewangan tidak mengizinkan, aku pulang ke Gunma lebih awal. Lagi lama di sana, lagi kayap aku dibuatnya. Winter break aku mendapat tawaran untuk shoot video dan photo sebuah band beraksi live di sebuah kelab di Tokyo. Pertama kali aku dapat backstage all-access pass beb! Juga membawa kenalan jalan-jalan di sekitar Tokyo dan Yokohama.

Walaupun seperti aku pernah katakan, tahun 2011 adalah tahun yang unik dan luar dari kebiasaan berbanding tahun-tahun sebelumnya. Pelbagai benda aku dah buat dan langsaikan. Cuma sedikit kekurang dari segi kasih sayang dan emosi. Haha!

Sebagai persiapan diri bagi menghadapi tahun 2011 yang aku jangkankan lebih kengerutkan dahi, aku senaraikan azam bagi tahun 2011.

flags

1. Jaga Makan,Jaga Minum.
Aku telah lama menyimpan cita-cita untuk jadi vegan. Namun, lidah melayu. Nak juga pekena sambal kerang, sambal ikan keli dan ayam masak lemak cili api. Jadi, aku hadkan untuk tidak makan makanan yang telah diproses. Terutamanya junk food dan makanan/minuman yang mengandungi pewarna tiruan. Kurangkan makanan bergula, bergoreng dan seboleh mungkin makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Aku pasti, semasa aku di Jepun kadar pemakananan aku terkawal kerana pemakanan di sini terhad. Aku takut bila aku sudah pulang ke Malaysia tahun depan, pantang nampak makanan! Gila beb, kuih muih semua tinggi kandungan gula! Rosak jantung den. So, jaga makan. Oh, juga banyakkan minum air masak.


2. Tidur Awal, Bangun Awal.
Ini bukan aku nak. Tapi terpaksa. Aku dah masuk alam pekerjaan. Aku dah dewasa! Jangan nak harap orang tolong kejutkan macam kat asrama dulu. Semua dah kena buat sendiri. Bila bangun awal, hari akan lebih panjang. Dan prestasi kerja akan meningkat. Juga, fungsi badan akan stabil. Hensem pun tambah sebab tak ada eyebag. Dah, aku tau kau orang nak cakap apa!

3. Less PC. Less FB.
Damn right. Kalau kira-kira, lebih separuh hari-hari aku mengadap PC dan lebih 50kali aku refresh Facebook. Damn you Mark Zuckerberg. Tak boleh biarkan kami hidup dengan normal ke?! Ok, emosi pula. Selain kegunaan kerja, aku ingin berjauhan dengan computer. Lebihkan masa outdoor dan buat aktiviti fizikal dan jumpa orang! Cuci mata.

4.Buat Duit, Simpan Duit.
Jujurnya, aku bukan makhluk yang hebat mengendalikan duit. Nasib baik aku tak study benda-benda berkaitan financial. Kalau tidak, habis lingkup syarikat. Aku seorang pembeli tegar. Secara mentalitinya moto hidup aku adalah ''ADD TO CHART''. Bakal menjadi sadis dengan kehadiran kad kredit. Jadi, aku harap sangat dapat bekerja kuat dan menyimpan semaksimum boleh (tanpa kedekut dengan diri sendiri dan orang lain). Mula belajar bersabar untuk keluarkan duit. Kerja kuat itu penting.

5.Love More,Smile More.
Kalau dipilih 2011 adalah sebuah lagu, aku pilih lagu Make It Mine by Jason Mraz. Lagu yang mengajak untuk hidup dengan positif dan sentiasa berada dalam kawalan. Kejar mimpi dan sentiasa fokus dalam merealisasikannya. Hati terbuka. Gembira.

I don't wanna wake before
The dream is over
I'm gonna make it mine
Yes i... I'll own it
I'm gonna make it mine
Yes I'll make it all mine

5 je cukup. Banyak-banyak nanti bukan buat pun. Semoga kamu semua juga dapat melalukan perubahan yang positif di tahun 2011. Jika rajin, tinggalkan link Azam 2011 kamu di ruangan komen. Nanti aku respon. :)
Selamat maju jaya!

13 RESPONSES>>:

balecan said...

hahah..kerja oh kerja..abg aku kata seronok study lagi dari kerja dok depan pc pon duet masok tiap2 bulan..betol tak bro??

pape pon aku beterima kasih sebab toturial lightleaks tu aku mmg teruja sangat!
usha la gambar aku edit skit n mintak komen
http://balecan.blogspot.com/
ty!

Haidar Fuad said...

live your life to the fullest..

| Larasephia | said...

Good. At least they r all realistic aims. Good Luck Mr!

Love More,Smile More. ;)

Anonymous said...

Azam 2011::: Realitikan azam tahun lepas lepas lepas lepas dulu yang masih belum di capai... ~~

Anonymous said...

bgs2. gud luck babe. nmpk cm dh 'mature' skit. chaiyok2 . :)

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said...

1) buat duit jugak

2) ---------------------------

3) kena ramaikan kawan

Pistachio said...

all the best!

afiq said...

Kurang kasih sayang tu boleh lagi nak adjust, it's never too late. haha. Kau patut tulis azam dlm photography jugak, confirm boleh jadi satu entri. All the best untuk 2011.

Farha Ghouse said...

Lan, before kau balik Malaysia aku nak kirim fridge magnets dari tempat kau boleh? It's in my 2011 wishlist, collect fridge magnets from other countries!

Diloz said...

Balecan,
hidup play safe memang seronok.
tapi kurang nikmat.
kena keluar dari safe zone dan explore.
aku pun tak pasti kerja berapa lama.
:P



Chaireel Azizee
#2 tu nak aku tolong isikan ke?
Ok,aku isi 'belanja tuan punya blog makan rojak'.
amacam?

haha.


Afiq,
cadangan yang bagus.
kalau aku ada masa. Secara umumnya, aku ingin melangkah jauh dalam bidang photog.
kasi sama hebat macam Ben Christman.
:P


Farha,
nanti ingatkan aku.
tak ada hal.benda kecik-kecik aku boleh belikan.
:)

Farha Ghouse said...

Ha kau serious ke boleh tolong belikan? Terima kasih banyak banyak. Bila kau nak aku remindkan and bila kau balik Malaysia?

asks said...

add to cart? haha..
aku tak tahan oh tengok tees dan sneakers. tu pun belum ada kad kredit lagi.

p/s: ada servis kiriman barang ke? =p

Diloz said...

Haha.
berantung kepada items dan orang juga

:P

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)