Recap 2010 - Part I

12.08.2010

Apa aku dah buat tahun ini.

1. Januari.
Tahun baru. Aku tak punya azam. Melihat matahari pertama dalam dunia (jika diambil kira Jepun merupakan negara matahari terbit). Gambar diambil guna iPhone yang baru dibeli seminggu sebelum. Masih eksaited.


Menyaksikan konsert all-time fav band aku, Muse. The Resistance Japan Tour 2010 di Tokyo Budokan Hall. Mana mungkin aku lupa hari itu. Awesomeness Factor Five Thousand. 5 lagu terakhir, Dom pakai custom dinasor hijau sambil main drum. Bertambahlah awesomeness. Matthew tak payah ceritalah. Seluar baby-blue yang sampai hari ini aku cari masih tak jumpa yang cun macam dia pakai. Oh, pergi konsert kalau tak beli Tshirt memang tak sah.


Wilayah Strawberi Selamanya. Seperti tahun-tahun yang lalu, rombongan ke ladang strawberi memang tak sah kalau tak buat. Rombongan kali ini, aku tak sakit perut atau cirit birit. Selesa sampai rumah. Sebenarnya aku tak makan banyak hari itu pun. Lazat sehingga jilat jari kaki.


2. Februari.
Family visit. Mama, Aniis dan Ayah Ngah (uncle) sekeluarga dapat ke Jepun selama seminggu. Dari 12hb hingga 19hb. Melawat aku sambil makan angin. Sebenarnya aku tak puas bawa mereka berjalan atas sebab kesuntukan masa dan kewangan, tapi aku rasa mereka gembira.

Sebab membayangkan minggu pertama aku di Jepun dulu, aku sangat eksaited. Walaupun tak kemana. Janji dapat bernafas keluar asap jadilah. Thanks untuk Pian, Laura, Syafiqah dan semua warga gundai yang membantu aku uruskan kedatangan family aku. Ramai, aku tak menang tangan nak handle sorang.


A day with Saiful Nang. Kedatangan beliau menganjurkan Photography Workshop amat aku nantikan. Dapat juga merasa belajar dengan orang yang berpengalaman dalam bidang photography. Aku ikut blog SN sejak beliau menulis di Fotopages sekitar awal 2007 lagi. Boleh dikatakan banyak juga benda aku belajar hari itu. Terutamanya waktu sesi TT, makan malam. Face-to-face. Walaupun sebenarnya banyak lagi benda yang aku nak tanya.


3. Mac.
Boys-Day-Out. Aku, Ali dan Aki merancang untuk buat short-trip ke Tokyo. Satu hari yang sangat padat. Menaiki Toyota IQ sewa, hari kami bermula sangat awal. Singgah di Costco, Saitama untuk membeli stok-stok makanan import secara pukal. Kemudian terus ke Tokyo dan singgah Masjid Turkey di Yoyogi untuk solat jamak zuhur-asar. Kemudian bergerak ke Meiji Temple di Harajuku. Dan disebelah malam, kami naik Tokyo Tower. Permandangan Tokyo pada waktu malam, rasa jantung aku berhenti 5 saat.

view from tokyo tower

Hanami. Bulan 3 memang bulan dimana Jepun memperlihatkan permandangan yang cantik. Pohon-pohon sakura kembang mekar melambangkan keamanan sejagat (kononya). Guguran kelopak-kelopak merah pudar, suhu sederhana memang orgasmik. Well oh well, kecantikan tak pernah kekal. Sakura hilang dalam tempoh beberapa minggu sahaja. Atau munkin kerana tempoh yang singkat itu, kita dapat menilai sesuatu kecantikan. Setuju?

桜 sakura

4. April.
Bulan kegemaran aku. Bulan aku. 24 hari bulan, selepas asar 18 tahun dulu aku lahir. 18 tau. Bulan sang Taurus untuk pakai topi unicorn, tiup lilin. Suprise party oleh muka-muka yang sama setiap tahun. Thanks to you guys.

Yang penting dapat hadiah istimewa. Jersi MU. Walaupun edisi lama, (waktu itu edisi baru belum keluar) aku tetap suka. Sebab dihadiahkan oleh favourite person. Selain dari birthday aku, aku tak ingat apa aku buat April lalu. Sebab aku tak sabar tunggu Mei. Dah beli tiket!


5. Mei.
Orang kata 13 Mei adalah hari sensitif di Malaysia. Tapi, 13 Mei aku di sini, aku pergi tengok konsert John Mayer u'olls! Battle Studies Asia Tour di JBC Hall, Tokyo. Muse mungkin favourite band aku, tapi fav guitaris adalah Mayer. He's a damn good guitarist and lyricist. Apa je lagu dia yang tak sedap? Paling beruntung, aku dapat seat sangat depan. Kalau aku perempuan, dah lama terpancut. Omaigat, what a memory.


Job Hunting! Hari aku rasa aku paling hensem dalam tahun ini. Berbekalkan ilmu yang separa cukup di dada, menyertai seminar kerjaya dengan bertekad untuk pergi interview dengan Canon sebagai target utama. Bagi la juga resume kat beberapa syarikat lain. Tapi tak berharap sangat. Test soalan ringan berlalu dengan agak meyakinkan. Temuduga juga berakhir dengan lancar. Selang beberapa bulan, jawapan yang aku terima adalah POSITIF. Hensem kan?


Photoshoot model yang pertama. Eri merupakan part-time model, meminta aku dan Paul shoot beberapa photo dan video untuk kegunaannya akan datang. Merupakan pengalaman untuk aku juga. Walaupun tidak begitu berpuas hati dengan hasil. Tapi, sebuah pengembaraan dimulakan dengan langkah pertama. Yeah! Thanks to Ruby (make up) and Paul (organizer).


6. Jun.
Musim Piala Dunia datang lagi. Semua pun tahu Spain menang. Aku menyaksikan lebih separuh perlawanan untuk musim ini dan juga merupakan musim paling banyak aku tengok. Pasukan fav aku, Three Lions mengecewakan. Meriah. Jun juga menyaksikan aku bertukar kamera dari Canon 500D kepada Canon 550D atas sebab-sebab extra video capability. Selain itu, Jun tidak banyak untuk cerita.


...
...
...



Bersambung Part II...

4 RESPONSES>>:

apek aja deh said...

waaaaa..nice2..boleh buat biografi ni..hahaha..gambar mak ko yg first skali tuh hot gle..mcm artis

gambar last pulak ade ada air tumpah di celahan armpit..lolololol

Diloz said...

haha.
itu shadow lah.
bukan air ketiak!
siot.

cik selamah kundang said...

gila jeles.btw bro.aku suka ko punya gambar.cool but nice.pergh.dgn SN lg.sumpah jeles.ntah bil aku nk jd pro

Diloz said...

thanks cik selamah.
oh tidak. aku juga bukan pro.
:)

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)