Sesi Jawab Soalan - Part 4

12.13.2010

新宿南口前での太陽光線
Maaf kerana aku lambat menjawab soalan dari Sesi Soalan Part-4 yang lepas. Ini dia jawapan kepada soalan-soalan yang telah diajukan. Bagus kerana semua soalan mengukut format yang telah ditetapkan. Iaitu, tiada unsur-unsur politik dan agama. Masih sedikit kecewa kerana tiada soalan berunsur seks.

----


soalan:
1.ape keyword yang paling best yang selalu ko kasi bile orang tanye:"asal tak pakai Nikon?"
2.Selain terkenal dengan tempat proses utama batu tako,ape lagi yng menarik tentang Gunma, yang kalau orng dengar, orang akan ckp, itulah 'Gunma'
3.Masakan melayu yang paling terer skali

1. Dulu waktu mula berfikir nak beli 1st DSLR, tak banyak Nikon body yang ada build-in AF motor. Jadi, limited option untuk pilih lens.
2. Jomo Karuta (上毛かるた), Himokawa Udon (ひもかわうどん), Mt Akagi salah satu tempat racing kereta, dan mungkin Kusatsu Hot Sping (草津温泉).
3. Sambal ikan bilis dan Ayam masak kicap.



Anony bertanya,
1. pernah tengok porn? (jgn avoid ques ni. xD)
2. hometown kat mana?
3. ko cakap itadakimasu dulu ke sblom makan?
4. Photoshop/Lightroom, mana ko lagi prefer?

1. Pernah. In fact, selalu je.
2. Mak aku duduk Ampang. Ayah aku Hulu Langat. Dua-dua pun boleh. Kamu pilih.
3. Kalau makan dengan orang Jepun. Tak cakap kalau makan sorang-sorang. Hehe.
4. Photoshop.



nony jugak bertanya,
1. apa pandangan ko tentang photoshop actions?
2. ko tak bosan ke asyik kena jawab soalan ni? hahah

1. Bagi aku penggunaan preset dan action adalah normal dikalangan photo editor mahupun jurugambar. Ia hanya menjadi isu jika preset atau action (ATN) yang mereka guna diambil atau download dari orang lain. Bagi aku tidak salah. Kerana asas sesebuah produk fotografi adalah gambar asal yang diambil. Buruk gambar asal, buruklah hasilnya. Tak kiralah sama ada preset yang direka oleh editor terkemuka pun. Cuma untuk bagi mereka 100% kredit, adalah tidak adil. Kan?

2. Aku buat ruangan soal jawab kerana boleh aku jadikan topik untuk aku update blog kalau aku tak ada idea. Dan aku hanya jawab bila bosan. Mana mungkin aku bosan bila jawab. Haha.



Budak Pensel betanya,
1. kalau kau buka blog aku, apa yang kau nak cari?
2. then bagi tau, apa beza cara aku dan kau, serta persamaannya dalam photography.
3. bagi aku satu tips, kalau kau jadi aku, apa yang kau rasa penambahbaikkan dalam blogging aku?
simple question, dan aku rasa sebab kita pakai body Canon yang sama, aku rasa aku perlu tahu.

1. Cari avatar awek cun di bahagian follower kau. Dan gambar cantik dan inspirasi/idea.
2. Apa yang aku perasan pada kau adalah, kau suka shoot details. Which aku rasa agak impressive. Dan aku tak banyak shoot details. Persamaan kita, mungkin dua-dua masih tercari-cari atau belum jumpa style yang sesuai dengan jiwa. Haha.
3. Create satu header yang hensem macam header aku! Atau mungkin ubah Budak Pensel kepada nama yang lebih matang dan komersial. 'Abang Pensel' contohnya. LOL.



Ashraf Fareeq bertanya.
Fesyen apa sekarang paling hot kat jepun, yang boleh bawa balik malaysia? apart from pakai boat shoe dengan seluar senteng?

Apa yang paling aku perasan, orang di Malaysia (kebanyakkannya) masih tak berani untuk pakai shirt labuh, layering dengan cardingan yang simple dan kurang bermain dengan warna. Topi masih kurang kepelbagaian. Tapi jangan risau. Aku ada perasan ada beberapa individu dah bawa masuk fesyen ini ke Malaysia. Tunggu dan lihat.



erolnukman bertanya,
1.kau tahu tak mana hilang blogger penampar terbang? Dani Izwan Zinol...
2.telecaster tu kau beli berapa?

1. Aku tak jumpa doh. Cuba try tanya Dila Raden.
2. Hampir RM2000. USED.



ebikko bertanya,
1. 85mm nikon mount bape harga kat sane?
2. ipad harga bape?
3. ipod harga bape? (tanye semua ni sbb kalo murah nak kirim)
4. kenape tak approve kat fb lagi? haha

1. JPY40000 = RM1500
2. Aku tak buat banyak reference untuk harga-harga ini. Hnaya berdasarkan satu website sahaja.
iPad Wi-Fi 16GB JPY46000=RM1700
iPad Wi-Fi 32GB JPY56000=RM2000
iPad Wi-Fi 64GB JPY66000=RM2500

*Pasaran semasa dan bundaran kepada genapan terdekat.

3. iPod ada banyak jenis. Kalau boleh sila spesifikkan soalan. Mudah untuk aku jawab.
4. Bukan kamu seorang sahaja aku tak approve. Ramai lagi. Haha. Send aku mesej, nanti aku approve. :)



asks bertanya,
1. barcelona atau real madrid? (tanpa dipengaruhi keputusan perlawanan terkini)
2. laptop atau macbook? kenapa?

1. Real Madrid. Mungkin kerana dipengaruhi unsur CR.
2. MacBook. Sebab cool dan repliable.


jon hafkian bertanya,
nnt ko nye thesis tu dlm bahasa ape?hahaahah...

Bahasa Jepun semestinya.



♥ ieRa ♥ bertanya,
soalan :
1. camne ko main toning utk edit gamba?
ade byk stylr kan...
2. ko suke style tone ape?

1. Mostly aku pakai Curve.
2. Aku suka soft, de-satured color dan low contrast. Tapi aku tak apply kat gambar-gambar aku. Hanya suka tengok.



Tanpa Nama bertanya,
Sehingga hari ini, lense apa yang kau gunakan. Sila senaraikan. Terima kasih.

Aku telah mengalami proses petukaran lens yang agak kerap, koleksi semasa adalah;
Canon 50mm f1.8 II
Canon 15mm f2.8 Fisheye
Tamron 17-50mm f2.8 (non-VC)
Sigma 100-300mm.



Fndy bertanya,
Hanpon aku tak ada kamera, tapi aku baru beli compac kamera. soalan aku. perlu ke aku bawa compac kamera aku kemana sahaja walaupun pegi lepak mamak je?

Terpulang kepada kau nak bawa ke tak. Kalau tanya aku, pergi lepak mamak pun aku akan bawa. Manalah tahu, tiba-tiba ada meteor/kryptonite jatuh bersebelahan kedai mamak tu. Bukan berat sangat pun.



all bertanya,
apa yang patut di edit untuk dapatkan tone gambar terang2 macam kau punya gambar tapi tak nampak overeditted? or simply the white balance's magic?

Aku tak apply apa-apa magic. Aku banyak main dengan Level dan Curve. Walau apa-apa pun, exposure yang tepat semasa gambar diambil adalah sangat penting. Tanpa exposure yang betul, tak banyak benda boleh buat untuk diperbaiki.



norida orieda bertanya melalui email,
sye 1 of ur follower kt blog diloz o' blog de..best la blog tu..gmbr2 yg amik melalui iphone tu cantik2 belaka..sye pon guna iphone..tpi iphone 3g je..org ckp guna iphone best.tpi sye mcm xtau nkjdi kan iphone sye best macam mane.kalo awak boleh tolong sikit2 nk membestkan iphone tu boleh?? heee..ni bkn soklan psl fotografi..boleh kan?


Boleh. Selain Facebook, Twitter, YM, banyak lagi Apps yang membolehkan kita untuk mem-best-kan lagi kegunaan iPhone kita. Obviously games dan music yang best akan mem-best-kan lagi iPhone. Selain itu, gunakan iPhone sebagai Organizer atau Day Planner. Foursquare juga App yang best sebagai tempat update status kamu dari lokasi semasa dan share kepada rakan-rakan FB dan Twitter.

On-the-go blogging App seperti Tumblr dan Typepad. Photography Apps tak payah ceritalah. Terlalu banyak. Terbaru paling popular adalah Project365 dan Instagram. Cuba cari App yang berguna untuk kegunaan harian. Cuaca, News, Schedule, Email service, waktu solat (iPray), Notes dan lain-lain.


---

Harap semua berpuas hati dengan jawapan yang aku beri. Jika tidak, sila kemukakan soalan yang lebih terperinci pada Sesi Soalan seterusnya. Jadi, jangan ketinggalan untuk bertanya pada sesi yang seterusnya!

7 RESPONSES>>:

cuking said...

saya nak tny mengenai nikon p100 average= rm1498)..cz xmampu nak beli dslr..abg kt kedai nikon tu pungpang2 sal kelebihan p100 which is function die boleh jadi dslr and compact.Tp mesti ada kelemahan gk kan..? saya da try goolgle spec die..disebabkan kurang pengetahuan, agk12 p100 ni ok x?and if awak ada pendapat kamera ape yg ok di bwh bjet rm1500..xkesa la compact pun..thnx nway.. :)

dobot said...

Aku nak tanya. Boleh bgtau aku jenis jenis lens and kesesuaian sesebuah lens tersebut, dalam bidang photography. Especially untuk nikon body :)

Tipah said...

abang pensel?? ahahaha! nama porn habes!

♥ ieRa ♥ said...

tq lan jawab soalan aku...
bile ko blk mesia??

Anonymous said...

1. kau suka perempuan macammana?

2. pernah bercinta?

Miss Misery said...

Hai diloz! Aku cukup suka dengan hasil fotografi kamu. Rasa macam memang kena sangat dengan taste aku. Juga cukup suka dengan penulisan kau. Update di blog kau memang ditunggu tunggu. Keep up your good work!

Diloz said...

Cuking,
cuba elakkan beli superzoom.
sebab tak practikal.
aku tak pasti harga pasaran di Malaysia. maaf,tak boleh bantu.
:(

Dobot,
kegunaan dan fungsi lens tak ada kaitan dengan body sebenarnya.
portrait photography kebiasaannya antara 35mm hingga 135mm.
mungkin juga lebih dari range itu.
lanscape kebiasaannya orang guna wide dan nilai aperture rendah. F4 keatas.
lain-lain seperti macro,Tilt-shift boleh google kerana memerlukan spesifik lens.
harap ini membantu.
:)

Iera,
April 2011.
:)

Tanpa Nama,
boleh tanya di sesi soalan seterusnya.
kalau aku rajin aku jawab.
:P

Miss Mesery.
Thank you so much.
terharu gila.
nak nangis boleh?
:P

ada jugak orang bersungguh baca blog aku yang tak seberapa ini. terharu gila.
:(

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)