Canon AF Modes : One Shot vs Al Focus vs Al Servo

1.25.2011

Jika kamu pemilik Canon, pernah tak perasan terdapat 3 pilihan AF modes ? Ianya adalah One-Shot, Al Servo dan Al Focus. Pernah terfikir apakah kegunaan 3 fungsi AF tersebut?



Sebelum ini, tanpa mengkaji pekara ini aku banyak dengar, ''pakai One-Shot je dah cukup''. Lebih setahun aku menggunakan mode One-Shot dan aku perasan, kadang-kadang gambar aku tidak begitu sharp walaupun menggunakan F2 pada 50mm F1.8. Lalu aku syak, AF adalah punca segalanya. Lalu aku mencari definasi AF modes ini dan jumpa penyelesaian kepada permasalahan itu. Cewah.


1. One Shot - Paling sesuai ketika mengambil gambar objek yang tidak bergerak. Seperti lanscape, panorama, portrait untuk model pelbagai lagi. Tetapkan titik fokus pada view finder, tekan shutter button separuh untuk fokus dan komposisi serta framing. Objek utama akan kekal fokus selagi ia tidak bergerak.

Pro: Selektif fokus mengikut keinginan. Titik fokus yang detail dan terperinci.
Con: Mudah hilang fokus jika objek bergerak dengan tiba-tiba atau gerakkan fizikal pada tangan. Terutamanya jika menggunakan F-number yang kecik seperti F1.4/1.8 misalnya.

IMG_0863


2. Al Servo - Digunakan untuk mengambil gambar objek bergerak. Sesuai untuk mengambil gambar sukan, kanak-kanak, upacara tarian, binatang dan lain-lain. Dengan menekan shutter button separuh, kamera akan mencari titik untuk difocus dan akan sentiasa memastikan objek tersebut berada dalam fokus walaupun sedang bergerak kearah atau menjauhi kamera sehingga shutter button ditekan sepenuhnya.

Pro: Objek sentiasa berada dalam fokus. Tidak terlepas saat-saat penting.
Con: Tiada petunjuk seperti beep atau kerlipan merah pada bucu view finder yang mengatakan objek berada dalam keadaan fokus.

IMG_2018

3. Al Focus - Kombinasi antara One Shot dan Al Servo - Kamera akan fokus pada objek yang tidak bergerak dan akan secara automatiknya memperbetulkan fokus jika objek tadi bergerak.

Pro: Sesuai untuk kebanyakkan situasi keadaan.
Con: Terdapat situasi dimana titik fokus tertarik kepada objek yang bergerak pada background sedangkan kita nak ambil objek yang sedang pegun. Juga kurang responsif untuk non-USM lens.


So, apa lagi. Cuba dah lihat perbezaannya.
Cheers.

9 RESPONSES>>:

ctek8 said...

ooooooooooo..so klu nak senang set kan je Al Focus kan? hehehe

ctek8 said...
This comment has been removed by the author.
afrohead said...

bro mana pegi entry canon vs nikon semalam? belum sempat baca lagi dah kena removed

apek aja deh said...

yeaah..itulah dslr..mcm2 boleh buat..tapi diri sendiri yang tak explore lagi :)

Rai said...

thanks! teruskan membuat review yang tidak memeningkan kepala :)

W. Hidney said...

menarik!

tapi camner nak amik gambar objek yg berdiri depan latar yg terang. aku nak objek tu gelap dan fokus aku nak latar yg terang tu. contoh scene org semayang dalam masjid

Diloz said...

ctek8,
boleh dikatakan begitu.
untuk yang tak biasa,disyorkan guna Al Focus je.
selamat sikit
:P


afrohead,
Oh, aku belum siapkan entry tu lagi.
tak perlu excited sangat,entry biasa je. hehe.


Thanks
apek dan Rai.


Hidney,
Senang kalau guna mode manual.
Guna Aperture kecil (F-number besar seperti 8,10,12).
Kalau keadaan terlalu terang seperti dekat pantai contohnya,
boleh guna teknik SUNNY F16.
Tetapkan nilai F kepada 16,
dan selaraskan nilai ISO sama dengan nilai shutter speed.

Contoh,

F16
ISO400
Shutter Speed 1/400 (400).

:)

W. Hidney said...

terimas diloz...

Diloz said...

sama-sama :)

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)