Canon-Nikon DSLR Timeline

1.23.2011

Yeah, malangnya bukan entry untuk membandingkan Canon vs Nikon. Itu cerita yang tak akan habis. Tetapi aku sediakan jangka-masa bilakah kamera Canon dan Nikon dipasarkan mengikut kategori. Info ini tidak 100% tepat, dan tidak boleh digunapakai untuk tujuan perbandingan. Sekadar kongsi info yang mungkin membantu newbie atau soon-to-be DSLR user untuk dijadikan panduan sebelum membeli DSLR. Namun, carta ini dibuat berasaskan sumber yang kukuh dan kajian peribadi yang terperinci. Nantikan tips membeli kamera pada post yang akan datang :)



600D
Not unexpected, tapi sambungan kepada XXXD series (Kiss X5/Rebel T3i) akan keluar pada 2011. Mungkin dalam lingkungan bulan April hingga pertengahan tahun.

1100D or 2000D
Mungkin ada. Pernah ada rumor mengatakan tidak akan ada pengganti untuk 1000D (Kiss F/Rebel XS) . Jika tidak, 500D dan 550D akan masuk kepasaran entry level dan dijangka akan turun harga.

5D Mark III
Nothing of note. Tetapi ramai yang menjangkakan bakal keluar pada 2011. Atau nama diubah.

7D Mark II
Tidak ada ada pengganti 7D sehingga 2012. So, jangan expect harga 7D mengalami kejatuhan ketara buat masa sekarang.



Kongsi info tambahan kamu dan tips memilih kamera di ruangan respon.
So, kamera kamu di mana? Kenapa Canon/Nikon?

12 RESPONSES>>:

Anonymous said...

just nk add...550D with tripod and bag can get for 2699 kat low yat...where as d90 still mahal around 3+++ or 4+++ kot x brape igt.. reason is..sbb d7000 harga mahal..and d3100 entry level..so sbb tu d90 x jatuh harga-lepas borak ngan org low yat.

-mosc7ar3-

incik neng said...

matneng 2007 nikon d40x
pejuang nikon

"kamere tak brape nak penting, ade bakat kamere cokia pon boelyy~"

jangan syak aku ade bakat plak

Anonymous said...

for nikon, just buy 2nd hand d70(less than rm1000) or d80. don buy nikon if you really2 want to take video, from the reviews, still cant beat canon even with d7000. lens? buy 2nd hand. you can sell back with the same price.

size and weight also very important.

MOFASAD said...

7d :D

k.e.r.i. said...

gua punya Sony Alpha je.
tak masuk list?

Diloz said...

mosc7ar3,
thanks for the info dude.
D90 memang lambat jatuh sebab tak keluar version baru untuk D90.
sedikit misteri dengan strategi Nikon.
Tetapi ramai terpaksa beli D5000 instead. But still, entry-level-ish.
Aku yakin, disebabkan strategi itu Nikon hilang market. Tambahan pula dengan system video yang sedikit ketinggalan berbanding Canon.


Incik Neng,
Teruskan perjuangan Nikon hang.
Pakai apa pun yang penting bakat.
Hang berbakat dalam tulisan jiwang.
Haha.


Tanpa Nama,
Personally, D80 still the best Nikon you can get in term of IQ.
Also cheap, and strong build quality (compared to 450D,500D,550D).
Lacking few important features like Live View and continuous shooting ONLY 3fps thou.
Thanks for the additional info.
:)

Mofasad,
Orang pakai 7D dah boleh main jauh-jauh.
Tak layak baca blog cabuk ni.
Haha.


Keri,
Sony?
Oh, ada juga orang pakai SA rupanya.
Ingat buat display kat kedai Sony je.
Haha. Gurau je.

balecan said...

haha..aku pakai d60 mcm mana pulak ce cter skit..
ahah

Adi said...

nice~ dh tgk side by side camni snang skit predict when is the next model nk kluar...

MOFASAD said...

jgn la kata camtu. sentap ai nyah.

hahaha

Diloz said...

Adi,
Betul. Senang juga buat panduan nak beli waktu bila harga turun.
:)

Mofasad,
Nak buat macam mana,
Blog aku memang out of league untuk 7D user. Haha.
Aku pakai entry-level je kot.
:P

dobot said...

Aku guna D5000 je :')

Diloz said...

Orait dah tu.
:P

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)