iPhone Photography : Tips Ringkas

1.29.2011


Wasap wasapp! Aku rasa ramai pembaca tegar atau pembaca segan blog ini tahu yang aku memang minat iPhone photography. So far, banyak juga koleksi-koleksi gambar yang aku ambil menggunakan kamera iPhone 3Gs. Kamu boleh lihat koleksi gambar iPhone aku di Tumblr atau Flickr (Phone Camera Set).

Walaupun aku tak berani nak cakap semua gambar cantik dan berSENI, tetapi aku jadikan gambar sebagai medium berblogging aku selain apa yang aku tulis (merapu!) kat sini. Aku suka iPhone Photography kerana, kita tidak akan sangka hasil yang bakal kita perolehi. Kelihatan effortless dan kurang expectation menjadikan hasil yang diperolehi di luar dugaan. Fuh, ayat..

Bagi kamu yang ada phone canggih-canggih tu, rugiii sangat kalau tak guna. Bukan apa, sebagai seorang yang berjiwa engineering ni (cewah!), aku sedih melihat TEKNOLOGI tidak digunakan sepintar boleh. Bukan niat nak cakap kamu tak pintar. Alah, umpama kau bina rumah besar-besar, tapi kau tidur kat garaj. Apa barang bai. Sedih kan? Itulah maksud aku.

Jadi bukan nak tunjuk terer, aku nak tunjuk cara-cara bagaimana kamu boleh mempersembahkan produk gambar dari iPhone supaya lebih presentable dan WOW! Hidup 1Malaysia! *tiba-tiba*


****

So,
Pernah dengar Silhouette? Sebutnya, Sil-lu-et. Gambar background cerah, subjek gelap. Jika pakai kamera auto atau tak ada manual control, memang senang jadi. Caranya, ambil gambar bertentangan dengan sumber cahaya. Seboleh mungkin cuba cari pelbagai sudut pandangan dan persepsi. Sama ada kamu zoom, tilt atau pan. Walaubagaimanapun, kamera seperti iPhone tidak sesuai untuk zoom kerana 'zoom' yang ada hanyalah efek 'crop'. Tak ada fizikal zoom / digital zoom bermaksud, kurang kualiti pada gambar dan akan kehilangan detail as you zoom. Understeng?


Sebagai contoh, gambar yang aku ambil di atas ini. Ia hanyalah sebatang pokok 'kosong' dan biasa. Daun pun tak ada. Togel. Aku sengaja ambil dengan pandangan biasa orang yang lalu-lalang di kawasan itu. Hanya akan nampak pokok itu dengan sudut pandangan ini. Bagaimana kita boleh jadikan pokok ini luar biasa? Luar biasa disini tidak bermaksud pokok itu keluar bunga sakura tiba-tiba, ok?

giant tree II

Pelbagai sudut aku jelajah keliling pokok itu. Dan aku ambil tiga yang terbaik. Tanpa edit. Sumpah! LOL. Pokok kelihatan gelap dan kelihatan GAH dan ada unsur-unsur angker/horror. Kondisi cahaya yang sama sebenarnya. Cuma sudut berlainan. Jika kamu perasan, gambar diambil bertentangan dengan cahaya matahari yang ketika itu sedang terbenam lalu menghasilkan efek Silhouette yang aku cakap tadi. Tidak complicated pun. Benda common sense.

Efek yang sama boleh kita perolehi dengan prosumer/manual camera atau DSLR. Tetapi beberapa setting perlu dibuat iaitu, contoh; guna nilai aperture kecil (F-number besar seperti F8 dan keatas), ISO sederhana (200-400) dan shutter speed yang laju. (200-400@1/200-1/400). Atau guna teknik Sunny 16 rule. Banyak cara lain lagi sebenarnya.

Selepas beberapa proses color adjustment dan edit di Photoshop, beginilah hasil yang mungkin ramai orang 'senang' nak lihat. Sekadar contoh je la tapi. Terpulang kepada mata masing-masing.

giant tree

Jika kamu nampak benda-benda yang remeh, bagaimana untuk jadikan ianya special? Antara tipsnya adalah, cari jarak sedekat yang mungkin dan cari persepsi yang seunik mungkin. Get close to subject, shoot as high/low as you can, shoot as many as you can. Tak perlu malu-malu, kecuali subjek kamu itu adalah harimau betina atau awek orang!

bush

Sebelum dan selepas. Banyak perbezaannya bukan? Kiri adalah permandangan biasa, kanan pula gambar apabila cubaan shoot dari sudut bawah dan telah pun mengalami proses edit via Photoshop. Super bawah yang hampir cecah tanah.

Oh ya, kesukaran shoot pakai iPhone adalah, susah nak tengok screen jika shoot dalam keadaan high/low angle kerana tak ada 'fizikal' shutter button pada iPhone. Apa yang aku selalu buat, Hold 'shutter botton', focus/compose dan Release 'shutter'. Tanpa perlu lihat semasa release pun. Atau, sesetengah aplikasi hanya perlu tap-screen untuk ambil gambar. Terpulang. Nak seribu daya orang kata.

bike

Jadi se-kretif mana yang kamu boleh. Berfikir lain dari yang lain. Cuba macam-macam jenis shoot yang orang lain tak nampak dengan mata kasar. Fikir dan fikir kerana ia dapat melatih mata dan otak. Otai-otai dalam fotografi cakap 'Asah mata'. Kalau dah hebat nanti, ambil gambar kat Banting pun nampak macam kat Italy. Ok, agak over di situ.

Di bawah adalah contoh. Aku tak bawa tripod waktu itu. Mustahil aku nak bawa tripod kalau aku tak bawa DSLR bukan? Apa yang aku buat, aku kepit iPhone pada rim basikal. Bagi elak calar pada body iPhone, aku alas guna sarung tangan. Aku gunakan aplikasi GorillaCam sebagai self-timer dan time-lapse. Plus, sedikit kesabaran mengharungi cuaca sejuk winter di Jepun.

rim basikal

Inilah hasilnya tanpa sebarang edit.

silhoutte

Jika bosan dengan persembahan tipikal, boleh ikut kretiviti untuk persembahkan hasil tangkapan kamu. Daripada beberapa shoot, aku buat GIF animation seperti dibawah.


Jadi, sekian sahaja tips ringkas daripada aku. Apa yang aku cuba nyatakan disini adalah, dengan gadjet yang terhad dan budjet beli kamera mahal tak ada, kamu boleh juga jadi kretif dengan kamera yang sentiasa berada dengan kamu. iPhone, BB , HTC dan banyak lagi. Semoga kamu semua inspired sepertimana aku ter-inspired dengan BESTCAMERA.

Ciow, mera bhai!

7 RESPONSES>>:

afrohead said...

superb la info ni

asks said...

fuh.. habis baca entri ni aku rasa macam nak beli iphone la pulak.

syafinaghazi said...

apesal post mencari sallji anda hilang? baru nak jemput dtg hokkaido. hehe, meh sini, byk kat luar. mado welcome ko bile2 jek~ ngeh~

Anonymous said...

tumpang tnye sket. knape kalau upload gmbr dr iphone ke fb la contohnye esp yg dtgnkp gune flash die mcm grainy(?) sket? adkah mmg sifat semulajadi gmbr2 tu?

matjan said...

camera yang baik adalah camera yang selalu ada dengan kita.

yang penting kreativiti.

aku sedih tengok budak-budak sekarang lebih kepada hardware. seni photography ke laut.

tak kisah la handphone se ke, micro 4/3 ke, full frame.

Ena said...

I would get an iPhone just for the sake of using instagram. But I'm tied to my Blackberry (I love my physical qwerty keypad too much).

But mane tau if theres a cheap iphone in the future. Might get it.... :D

Diloz said...

afrohead,
terima kasih dude.
:)

asks,
beli jangan tak beli.
iphone 5 terus la.
:P

syafinaghazi,
sebab entry tak ada faedah.lalu aku remove.
hehe. kalau gunma turun salji nanti aku post baru eh?
Mado tak pernah jemput aku datang pun.
T.T

Tanpa Nama,
Memang kebanyakkan kamera phone tak boleh lawan kualiti kamera biasa.
Memang sifat semulajadi gambar begitu.
grainy, noise, kurang warna dan macam-macam lagi. Semua lengkap pakej.
:P

Matjan,
well said.
sebenarnya setakat untuk jadi kretif tak perlu gadjet hebat-hebat.
in fact, lebih kretiviti jika kita ada limited gadjet.
kecuali untuk tujuan business dan kita dapat duit melalui hasil fotografi,itu cerita lain.
serious hobi, serious 'toy'.

Ena,
BB is cool.
Tak perlu tukar iPhone pun.
:)

But, instagram is quite tempting kan?
:P

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)