Pendapat Aku Tentang 5 Isu Semasa

1.14.2011

IMG_1155

Mula bercakap tentang isu semasa. Agak diluar bidang penulisan aku. Jarang juga aku sembang mengenainya kat blog ini. Isu semasa yang aku maksudkan, isu-isu yang membabitkan hal-hal sekeliling kita. Walaupun aku di Jepun, ia tidak bermakna aku tidak mengambil tahu apa yang terjadi di Malaysia dan dunia sekeliling. Dunia cyber, semua celah gigi. Tinggal nak korek je.

1. Isu Facebook bakal ditutup.
Tak perlu ingatkan aku. Aku tau itu adalah berita palsu. Tapi selepas baca artikel itu, ia buatkan aku terfikir. APAKAH kita tanpa Facebook? SIAPAKAH kita IRL (in-real-life) tanpa Facebook? Ketika aku terbaca artikel mengenainya, ada sedikit risau. Fine, sedikit campur sedih. Tapi ia adalah realiti yang menyakitkan juga kalau difikir. Kalau ia benar, serta merta wujud satu ruang kosong dalam rutin aku. Bayangkan, hampir setiap hari aku mengadap Facebook 3-4 jam lamanya atau lebih. Tekan button F5 entah berapa kali toksah cakap. Bukan aku percaya, cuma selepas itu aku google memang dapati berita itu tak betul pun. Dan memang lega. But the idea is, really?? Aku sedih Facebook nak tutup?? Damn! Guys, from now on, less FB okay? Cool, F5 remember.

2. Anna Farrali.
Yeah, I know it's Anna Rafalli. LOL. Okok, Ana Raffali. Siapakah ini minah doh? Ramai yang tertanya-tanya sewaktu kemenangan beliau pada AJL25 tempoh hari. Ya, serentak dengan kemenangan Manchester United yang tiada mungkin orang tanya 'Siapa Manchester United?'. Ramai yang mengutuk dan tidak berpuas hati dengan kemenangan beliau. Ramai juga jadi juri khas. Kutuk kutuk pun, nama pun ramai yang salah eja kat twitter. Jujurnya, aku dah tahu Ana Raffali semasa dia main gitar di Youtube lagi. Then aku cakap, 'Alah, sebut pun tak betul' dan aku tengok separuh jalan. Ya, aku cakap macam itu. Tipikal kan? Cakaplah aku tidak supportive. Tup tup, dia menang. Aku macam whoa! kena sebjik kat batang hidung aku. Tapi kan, kalau dia nyanyi sebut betul sikit, mungkin aku (personally) akan iktiraf kemenangan dia. Nyeh! Well, bagi aku she was OK. But, Yuna was GREAT.

3. Filem Malaysia.
Ini isu zaman tok kaduk, tapi masih belum selesai. Satu demi satu trailer filem Malaysia (baca: Melayu) berkualiti sampah aku tengok. 2 Alam toksah lahhhh penat aku dengar. Orang kuat dalam pembikinan filem Aku Masih Dara terus meyakinkan orang ramai tentang filem itu "Bongkar Isu Remaja". Bongkar MY-ASS. Perangai pembikin filem sama macam sesetengah penjual karipap. Cakap inti sardin, tapi letak bawang je lebih.

Isu terbaru, Astro buat tayangan serentak dengan filem tempatan yang keluar dipawagam. Cantekk. Aku garu kepala. Berapa kerat filem kita yang berkualiti, paling tidak pun berapa kerat yang positif? Tak perlu tengok jauh, cuba tengok filem bawah ini. Tengok sampai habis Part-9 kalau boleh. Rasa-rasa, ada tak pembikin filem Malaysia berani buat filem politik macam ini? Aku rasa seorang sahaja yang berani, Namewee.





4. Politikus Malaysia.
Anwar sibuk nak liwat lagi. Bukan, Anwar sibuk nak DEBAT lagi. Najib memang malas layan. Baik layan bini hot dia. Dia suruh orang lain debat ganti dia. Kemudian ramailah ahli politik nak jadi hero untuk berliwat (berdebat) dengan Anwar. Anwar tak nak. Dia nak Najib juga. Najib hebat diranjang mungkin. Tapi, kita dah tengok Anwar debat dulu. Tak ke mana pun. Setakat hiburan seisi keluarga sahaja. Pakat semua nak jadi hero. Politik Malaysia = ASS.

ASS.


5. Bola Sepak.
Besar harapan aku pada bola sepak Malaysia selepas memenangi Suzuki Cup tempoh hari. Astro sanggup taja Liga-M. Besar peruntukan mereka. Hampir sekali ganda dengan peruntukan yang pernah Dunhill taja dahulu. Kelihatan segalanya bermula positif. Ingin aku lihat stadium kembali penuh. Penyokong kembali ke pangkuan kelab negeri masing-masing. Dan harapan terakhir aku sebelum mati adalah, ingin melihat Lionel Messi bermain untuk Selangor. Go Merah Kuning!

EPL semakin hilang nikmat. Manchester United bagai boleh cop piala awal-awal. Sebelum aku akhiri post ini, tahukan kamu Manchester United ada rancangan TV mereka sendiri iaitu MUTV? Tahukan Chelsea juga mempunyai rancangan TV mereka sendiri iaitu Chelsea TV? Tahukan Liverpool juga mempunyai rancangan TV mereka sendiri iaitu History Channel?

Bai.

5 RESPONSES>>:

afrohead said...

history channel best wo!

asks said...

history channel asyik ulang benda yg sama. liverpool?

Afiq Hamid said...

Aku rasa Chelsea pun nak buat history channel jugak *sigh*
Cakap pasal filem Malaysia, bagi aku progres tu sangat slow, sebab menatiliti dan demand penonton gak kot. Btw, ko dah tengok trailer Hikayat Merong Mehawangsa? aku rasa impressive.

balecan said...

chelsea menang kot dgn blackburn!
ahaha

Diloz said...

Afiq Hamid,
hahaha.
Chelsea buat "Has Been" Channel kot.Haha

Aku dah tengok trailer dia.
Mengagumkan. Tak sabar nak tunggu filem tu keluar.


Balecan,
Tapi tak klasemen!
lol.

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)