PhotoshopTutorial : Action (Part I)

1.10.2011

新宿南口前での太陽光線

Wassup. Yaaa, Photoshop Tips datang lagi! Kali ini aku ingin guide kamu cara-cara bagaimana untuk buat Action preset untuk n00b photoshop.

ACTION dalam istilah photoshop adalah short-cut key dimana semua langkah-langkah post-processing dilakukan secara automatik dengan hanya tekan satu butang sahaja (jika tidak termasuk 'Save As'). Action adalah sangat hebat kerana;

1. Dapat mengurangkan masa untuk edit.
2. Dapat meningkatkan produktiviti kerja edit.
3. Mengurangkan masa menunggu (kalau PC lembaaabb macam siput).
4. Memberi inspirasi secara teknikal berkaitan kerja-kerja photoshop.
5. Mudah untuk diperolehi dan buat sendiri. Semudah Plug and Play.
6. Batch processing. Edit semua gambar dalam satu folder, dan save kedalam satu folder lain.

Sangat sesuai bagi mereka yang ingin segera upload gambar ke dalam Facebook misalnya. Maklumlah, lepas keluar sukaria dengan kawan-kawan ke i-City, mesti kawan-kawan tak sabar nak suruh kamu sebagai pemegang kamera besar untuk upload gambar dan tag mereka. Siap BUZZ YM punya tak sabar dia orang! *pengalaman peribadi*. Nak pilih gambar lagi satu hal ambil masa. Apa lagi, Action boleh membantu anda!

Oh, kekurangan ACTION adalah, sesetengah batch gambar tidak sesuai untuk diapplikasikan kerana mungkin terdapat perbezaan dari segi white balance dan size asal gambar, sebelum-selepas crop. Mungkin kamu tak faham, tapi nanti akan faham sendiri. Ayuh mulakan.


#Cari dan Download photoshop Action atau ATN files.

Sebelum kamu buat apa-apa, pastikan workspace kamu diset secara Default. Jika tidak kamu akan sesat dan cari icon tak jumpa. Untuk itu, buka Photoshop pergi ke tab Window>Workspace>Default Workspace. Kemudian, kamu hendaklah active button Action dengan pergi ke tab Window>Actions atau shortcut key Alt+F9. Dengan itu, akan keluarlah side-bar berwajahkan ini ;


Untuk mendapatkan Photoshop Action secara percuma, kamu boleh google dan beratus-ratus website menawarkan free download-able Action. Contoh di sini. Atau google 'Free Photoshop Action'. Kemudian paste file ATN tadi ke dalam folder Adobe Photoshop di PC kamu seperti ini;

C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Presets\Actions
C:\Program Files\\Adobe Photoshop CS3\Presets\Actions

Alah, itu pun nak aku ajar ke?


So, what's next? Apa lagi, takkan semua benda nak suap, nak freee. Jom buat Action sendiri.

Apa barang download-download. Buat sendiri baru hensemmm. Tapi, sebagai permulaan, aku hanya buat Action untuk Resize gambar sahaja. Resize original size kepada 1028px untuk permudah dan meringankan beban untuk upload ke Facebook. Yang lain-lain, kamu boleh explore sendiri nanti. Seperti biasa, aku sertakan gambar rajah sebagai panduan. Klik gambar untuk perbesarkan.

1. Heret (drag/load) gambar yang ingin kamu guna kedalam ruang kerja photoshop kamu. Tak kira apa environment yang kamu pakai sekalipun. Photoshop CS2,3,4,5 semua sama. Activate icon Actions pada photoshop workspace (ruang kerja) kamu seperti yang aku ajar tadi. Window>Actions atau short-key Alt+F9.

2. Dengan serta-merta akan keluarlah icon 'Play' di sebelah kanan. Klik pada tab Actions yang bersebelahan dengan tab History. Dengan mengatakan History, aku tidak bermaksudkan Liverpool okay? Opss. Sorry. Haha!

3. Klik pada icon bawah kanan 'Create New Action'. Senanggg.
4. Serta merta akan keluar kotak 'New Action' . Beri nama untuk Action kamu. Di sini, aku kasi nama Resize 1028.

5. Beri nama. Nama yang senang ingat dan berkaitan. Jangan letak nombor telefon kau pulak!
6. Set Function Key. Fuction Key adalah short-cut key yang bakal kamu gunakan untuk 'Play' segala langkah-langkah yang bakal kamu record sebentar nanti dan apply ke gambar kamu.

7. Tak perlu tekan apa-apa. Hanya pastikan butang record bewarna merah telah menyala. Menandakan, segala benda yang kamu buat akan dirakam. Ya, walaupun klik bodoh-bodoh pun dia rakam. Jadi, save your move. Fikir sebelum tekan. Ok? Jika tidak, ia akan mengulangi proses yang sama kepada semua gambar kamu. Buang masa.

8. Bermula dari langkah ini, semua turutan adalah optional. Suka hati kamu. Ikut selera nak edit bagaimana. Nak Level ke, Curve ke, Saturation ke, terpulang. Tapi sekarang, aku hanya akan resize gambar di workspace ini dari Original size kepada 1028px. Image>Image Size atau Alt+Ctrl+I. Set Width kepada 1028, klik OK.

9. Setelah selesai segala langkah dan edit, klik pada icon 'Stop' bersebelahan kepada icon 'Record'. Selepas itu, dah tak ada apa benda yang kamu buat akan dirakam.

10. Save gambar. Guna 'Save As' atau 'Save for Web&Devices'. Setkan kualiti kepada maksimum, dan klik OK.

Cara untuk gunakan Action yang dah kamu siapkan ini, hanya load gambar ke workspace, dan tekan butang yang kamu setkan tadi. Tadi aku setkan F10. Serta merka gambar akan ter-resize dengan automatiknya. Tekan dan siap. Nanti aku ajar bagaimana untuk Batch Processing pada bahagian Action Part II ok?

*****

Seperti biasa, jika ada kekeliruan boleh tanya diruangan respon. Mungkin akan keluar soalan-soalan n00b. Tapi kalau malu, tanya sebagai Anonymous. Boleh juga cuba PhotoshopTutorial yang pernah aku share di blog ini. Selamat mencuba!

7 RESPONSES>>:

asks said...

kekurangan action macam yang kau kata antara sebab kenapa aku jarang gunakannya. tapi untuk kes2 tertentu, memang berbaloi. apa pun aku memang menantikan yang part II punya..

*sempat lagi menganjing liverpool.. haha

ladysheqa said...

wah bestla awak..
ajar ajar org ag
mst best kalau ada photoshop.

balecan said...

lol..
kenapa liverfool??
haha
sedey bapak aku kalu baca toturial nie
ahah

balecan said...

ni bukan blog sokernet kan??
ahhaha

Diloz said...

asks,
Action jarang orang guna untuk major edit.
praktikal untuk guna pada watermark,resize dan beberapa yang lain.

hehe.menganjing sempat ajaa :P


ladysheqa,
best orang yang dapat belajar lah.
kongsi pun best :)

balecan,
bapak kau baca ke?
Haha.sorry ah.
ini bukan blog sokernet,tapi tugas menganjing tetap dijalankan.
:P

ctek8 said...

lepas dolod photoshop action, camne nak masukkan dlm photoshop? ngeeeeee sb yg dolod tu xkua pun dkt photosop. kua yg default action je heeeeeeee

Diloz said...

Oh,sorry.
Lupa nak mention sebab benda biasa orang buat.

:P

File ATN tu paste kat folder photoshop/actions atau address lebih kurang macam ini.


C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Presets\Actions

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)