Review : FinePix 3D W3 Stereo Camera

1.19.2011

Sebagai seorang enthusiastic photography hobbyist, aku bermula menceburkan bidang digital fotografi sejak awal 2007 bermula dengan kamera kompak. Mungkin tidak boleh dikatakan terlalu awal, tetapi aku masuk sebelum zaman kepesatan DSLR. Tranformasi kamera sejak pertama kali aku beli Pentax M30, kemudian entry level DSLR dengan Canon 300D kepada Canon 400D, Canon PowerShoot G9, Canon 500D. Dan kini aku memiliki Canon 550D dan Canon 40D sebagai kamera utama.



Sejak memasuki tahun terakhir pengajian, aku memilih Stere Vision Image Processing System sebagai tema Final Year Project (FYP). Untuk itu, profesor aku telah bekalkan sebuah kamera stereo iaitu Fujifilm Finepix Real 3D W3. Sebenarnya aku dah terima kamera ini sejak 3 bulan yang lalu. Sewaktu ia mula dikeluarkan pada Oktober 2010. Jadi, aku terasa buat review ringkas berkaitan kamera ini.


besar sedikit dari iPhone 3GS, tebal 2 kali ganda


Aku tidak mahu pergi kepada teknikal spek yang tidak perlu. Jadi aku hanya ingin beri pendapat tentang keupayaan dan reka fizikal sahaja, berdasarkan 3 bulan aku menggunakannya. Yang lain, boleh google.

Dilancarkan di Jepun pada Oktober 2010 dengan harga JPY47000, Finepix Real 3D W3 merupakan kamera 3D versi kedua daripada Fujifilm selepas keluaran pertama iaitu Finepix Real 3D W1 pada Oktober 2009. Kedua-dua kamera ini mampu menangkap dan memaparkan imej dan video 3-dimensi tanpa menggunakan cermin mata 3D khas (stereoscop) seperti yang kita guna untuk menonton filem 3D.



Memiliki 2 lens dan 2 CCD sensor memberi keupayaan kamera ini untuk menghasilkan imej 3D. Fungsi lens yang mirip mata manusia, jarak antara 2 lens adalan 75mm dengan 3x zoom : 35-105mm. Imej ditangkap menggunakan lens yang berasingan kiri dan kanan, dan masing-masing diproses berasingan pada 2 CCD sensor dan akhirnya digabungkan menjadi satu untuk dipaparkan di LCD screen kamera. Teknologi parallax terbaru pada LCD screen membolehkan kita melihat efek 3D tanpa menggunakan stereoscope.

Sayangnya, aku tidak dapat beri contoh imej 3D yang dihasilkan kerana beberapa faktor; aku yakin monitor kamu tidak direka untuk 3D-viewing dan imej yang dihasilkan bukan dalam bentuk JPEG. Namun setiap tangkapan akan menghasilkan 2 jenis file iaitu Multi-Picture Object (MPO) dan JPEG. MPO untuk 3D-viewing, JPEG untuk upload Facebook. Macam biasa.

Walaupun nama dia 3D kamera, kamera ni lengkap dengan ciri-ciri utama yang ada pada kebanyakan kamera seperti Auto dan PASM-mode, dan boleh juga kalau nak tangkap gambar 2D biasa seperti kamera-kamera kompak , PnS yang lain. Oleh sebab kamera ini mempunyai 2 lens, terdapat pelbagai fungsi menarik yang tidak terdapat pada tipikal kamera. Dengan sekali tangkapan, 2 imej yang terhasil dari 2 lens menghasilkan imej yang berlainan style dan exposure.


Dwi-Jarak Rakaman Serentak (Tele/Wide Simultaneous Shooting)
Dwi-Warna Rakaman Serentak (Two-Color Simultaneous Shooting)
Dwi-Sensitiviti Rakaman Serentak (Dual-Sensitivity Simultaneous Shooting)


Aku suka:
Efek 3D yang WOW! Boleh menunjuk kat orang jakun.
Dual lens boleh ambil gambar 2 efek berlainan dengan sekali tangkapan. Jimat masa.
Design yang modern dan minimalis dengan 16:9 LCD yang besar.
Murah dari apa yang aku bayangkan.

Aku kurang suka:
Efektif ISO sehingga 400. Lebih dari 400 akan hasilkan noise yang jelas.
Kualiti gambar seperti teknologi kamera 2006. Kurang contrast dan color.
LCD yang hampir gelap waktu hari cerah.
Design atau kedudukan yang tidak seimbang antara 2 lens.
Tak ada grip. Licin dan meterial yang mudah calar.
Perlu masa untuk biasakan diri ambil gambar 3D.
3D imej/video hanya boleh dilihat guna LCD screen dan 3D Display.

Kesimpulan:
Kalau bukan kerana kamera ini aku dapat FREE untuk kegunaan FYP memang aku tak akan beli. Tidak sesuai untuk serious enthusiastic photographer.Namun aku percaya, ia adalah kamera yang terawal seumpamanya untuk memasuki era 3D. Sekadar untuk test market orang kata. Untuk masa hadapan, aku yakin lebih banyak kamera seumpamanya dan lebih banyak syarikat digital berlumba-lumba untuk menghasilkan 3D teknologi seperti display, sensor, 3kamera, perakam video, scanner dan 3D Anime Hologram buat konsert.

Build quality: 14/20
Image quality: 13/20
Handling: 14/20
Specification: 16/20
Value: 17/20

Overall: 74%

Untuk info tambahan mereka di Malaysia, kali pertama dikeluarkan pada harda RM2199.

****


So, kalau kamu, kamu beli tak?

P/S : Aku tak dapat sebarang bayaran untuk review ini. Harap maklong.

3 RESPONSES>>:

asks said...

Setakat ni aku tak pernah beli gajet berteknologi baru yang baru keluar dipasaran... tunggu brand yang lain keluarkan model yang hampir serupa, ataupun tunggu model yang sudah diupgrade. Tapi untuk kamera 3D, setakat ni belum terfikir langsung nak beli.

Yang pasal teknologi untuk 'auto-break' tu pulak tak silap aku sudah digunapakai oleh BMW/Merc (aku rasa kau pun tau). Mungkin teknologi yang digunakan mereka berbeza, tapi menghasilkan result yang (hampir) sama. Yang mana lebih efisien? =)

*sekarang ni semua nak 3D. nak tengok bola pun dah ada astro supersport 3D.

Faiz Mahmood said...

wah..nice info..:)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)