Preview : Canon Umum 18 MP EOS 600D

2.07.2011

Selaku Canon Fanboy, hari ini aku agak eksaited kerana Canon kembali dengan mengumumkan kamera DSLR entry-level terbarunya mereka iaitu Canon EOS 600D,/Rebel T3i (Amerika) atau Kiss X5 (Jepun/Korea), dimana kemasukkan kamera ini ke dalam pasaran akan menggantikan pasaran XXXD series sebelumnya seperti 550D, 500D dan 450D.

Canon EOS 600D menggunakan APS-C CMOS sensor 18 Megapixel pada 14-bit DIGIC 4 yang dijangka akan dapat meningkatkan kualiti gambar berbanding sensor sebelumnya pada 450D iaitu Digi 3.

Seperti keluaran sebelumnya iaitu 550D, Canon EOS 600D merangkumi ISO 100-6400 yang dapat ditingkatkan hingga ISO 12800, continuous shooting sehingga 3.7 frame per second (fps), masih mengekalkan sistem 9-point Auto Focus. Untuk metering, EOS 600D menggunakan sistem iFCL dari Canon EOD 7D dengan 63-zone Dwi-lapisan metering sensor. EOS 600D menggunakan layar LCD sebesar 3 inci dengan kemudahan Vari-Angle Clear yang menawarkan resolusi sekitar 1,04 juta dot yang semestinya menghasilkan view yang lebih jelas dan terang pada LCD. Vari-angle LCD 175 darjah yang dapat diputar ke depan 90 darjah dan 180 darjah ke belakang, memungkinkan pengguna dapat melihat dari sudut rendah ataupun pelbagai sudut sukar. Juga difikirkan berguna untuk ambil video.

Sama dengan 7D, 550D, dan 60D, Canon 600D mampu merakan video pada resolusi Full HD dengan 1920x1080p yang menawarkan kontrol secara manual dimana nilai exposure dan frame rate dari 30,25 dan 24 fps pada resolusi penuh 1080p, serta 60 dan 50 fps pada resolusi 720p. Ditambah baik dengan elemen baru iaitu digital zoom 3-10x dengan masih memelihara kualiti Full HD.

Aplikasi baru, EOS 600D menyediakan beberapa pilihan Creative Filter untuk menjadikan hasil foto menjadi lebih menarik ke gambar RAW dan semua gambar JPEG antaranya efek Fisheye, Grainy B/W, Soft Fokus, Efek Toy Camera/ Tilt Shift dan beberapa lagi. Juga sedikit perubahan kepada user interface.

EOS 600D – key features:

18-megapixel Digic 4 CMOS sensor
Scene Intelligent Auto mode
Full-HD EOS Movie (1080p 24/25/30fps + 720p 60/50fps)
Manual Audio Level Control
On-screen Feature Guide
3.7fps continuous shooting
Wide-area 9-point AF
1,040k-dot vari-angle 7.7cm (3.0”) screen
Basic+ and Creative Filters
Built-in wireless flash control

Harga kamera ini (body only) dipasarkan pada harga 799.99 dolar AS/ JPY89,999. Disertakan dengan EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II untuk lens kit pada harga 899.99 dolar AS/ JPY99,800.

Terjemahan dari Canon Rumors

****

Personal verdict.
Dari segi features, image quality (IQ) dan aplikasi, 600D tidak jauh berbeza dengan 60D atau 550D. Perbezaan ketara yang terdapat pada 600D jika dibandingkan dengan 60D adalah Build Qualiti (of course akan lebih berat) dan View Finder yang sedikit besar. Beza 600D dengan 550D adalah vari-angle screen, perubahan user interface, wireless flash control dan unik build-in filter. Yang lain adalah hampir sama. Sedikit downgrade pada viewfinder, tetapi terlalu sedikit untuk diperkatakan.

Jadi, bagi yang sudah memiliki sama ada 550, 60D atau 7D memang tak ada sebab yang ketara untuk kamu consider berubah kepada 600D. Tetapi bagi mereka yang baru ingin berjinak dengan DSLR video making, inilah masanya.

Mengikut analisis peribadi aku pada pasaran sebelum ini, harga 600D akan mengalami proses penurunan harga yang drastik dalam tempoh 3-4 minggu pertama. Dan akan dijangkakan harga 550D dan 60D akan mengalami sedikit penurunan. Harga 7D mungkin akan kena sedikit tempias.

Pendapat aku, 60D adalah pilihan yang terbaik buat masa ini jika dibandingkan untuk harga yang hampir sama dengan 600D di pasaran sekarang. Kamu dapat body yang lebih tahan lasak dan kelihatan professional. Atau, 550D adalam pilihan yang bagus jika inginkan kamera yang kecil dan ringan dalam masa yang sama berkongsi kemampuan untuk mengambil vidoa pada tahap kualiti yang sama.

Bagi Nikonian, nak tunggu D7000 harga jatuh berjanggut lah nampak gayanya. Hehe.

So? What you say?

12 RESPONSES>>:

ザ-sylver- S said...

eh, tibe2 berminat ngan canon lak

ahaks

Diloz said...

masih belum terlambat.
haha!

MOFASAD said...

angkat satu geng

ZulkifliMN said...

bile masuk malaysia ni?

syafinaghazi said...

opinion between 50D and 60D?

1000D mmg macam kuno habis kan? langsung x perlu dimention. hehe . Agak lame terpk utk upgrade body.

Anyhoo, nice pic (previous post), *sangat rindu matahari mode*

Diloz said...

Mofasad,
Bak duit.
Haha


Zulkifli,
Dijangka March 2011.
Tetapi tak dapat dipastikan lagi.
:)


Syafinaghazi,
Dari pandangan aku, 50D dan 60D boleh dikatakan 2 kamera yang berlainan.
Berlainan dari segi Photo-Video ability dan priority.
Kalau jenis sepenuh masa shoot still (photo), 50D adalah yang terbaik dalam XXD series.
Fast + better build quality.
60D lebih kepada mereka yang 60% video dan 40% still.
Full HD video + Vari-Angle.
So, kena pandai pilih.
:)

incik neng said...

nikon! nikon!
(macam jerit encore)

Anonymous said...

Nikon D90 vs 550D, mane lagi hebat?

Diloz said...

550D.
Tapi tak hebat banyak dari D90.
Dua-dua sama hebat. Dan ikut priority shooter.
Too competitive to make a clear recommendation.

Anonymous said...

same2 hebat la eh.. thanks!!

Diloz said...

Welcome!
:)

me | is | aku said...

ohh. mekasih. so either 60d or 600d utk yg baru nk beli~

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)