Rasa Ini Sukar

2.05.2011

DSC_1177

Jarang sangat aku cerita hal personal kat sini. Kecuali hal-hal yang semua orang pun rasa dan pernah lalui. Aku tak tulis bukan sebab aku tak rasa. Aku cuba tulis banyak kali. Tetapi setiap kali aku mula tulis tentangnya, rasa itu hilang separuh jalan. Aku tak mahu cerita tergantung. End up, jadi draft. Aku harap, kali ini tulisan yang sampai habis. Aku tahu, bab-bab ni aku tak pandai nak luahkan. But it's there. Aku nak try.

Cakap saja pasal apa saja. Inspirasi dari tips kehidupan hingga ke tips kamera, boleh dicari guna internet. Apa saja. Google tengok. Keluar punya. Tapi aku masih tak jumpa inspirasi untuk menghasilkan sebuah relationship yang berjaya. Tidak untuk setakat ini. Aku syak dia sorok. Sebab dia nak kita rasa sendiri. Bila sampai waktu, sampai seru. Dia. D huruf besar.

Walaupun aku masih tak rasa dia uji aku sehabisnya. Masih dia yang sama. D huruf besar.

****

Sepanjang relationship yang lepas, aku adalah di pihak yang teruk. Terlalu banyak aku terima. Jarang sekali memberi. Bukan idea untuk memberi tidak ada, tetapi aku terlalu berkira dengan masa. Most of time, it was all about me. Buatkan aku tak nampak keutamaan. Aku tidak mendengar. Tak cuba rasa apa yang dia rasa. Sebaliknya, dia cuba kekalkan dengan aku. Seadanya. Mungkin kerana dia ingin, satu hari aku mendengar.

Aku dengar. Tapi dah terlambat. Dah 7 bulan kami break up.

Aku baca balik last conversation antara aku dan ex di YM. Ianya bertarikh 7 bulan lepas. Aku save di atas sebab-sebab yang aku sendiri pun tak sure. Guess what, rasa itu datang balik. Makan dalam. Waktu itu pun aku sedar, dia sayang aku. Hingga ayat terakhir dia, dia kata dia sayang aku. Aku tak reply. Itu last. Sejak hari itu, kami lost contact. Itu yang kami berdua dah janji. Janji yang kejam, tetapi terpaksa. Jika tidak, kami ulang balik skrip lama. Banyak 'hati' yang terlibat.

Sejak itu, aku ada banyak masa. Bebas yang aku inginkan sangat.

Bebas dari expectation. Bebas dari terlibat dalam angan-angan orang lain. Kurang selesa roh aku digunakan untuk mencipta khayalan orang lain. Seolah-olah satu hari ia bakal dituntut dan aku tidak bersedia. Bukan salah sesiapa, itu adalah normal. Alasan? Mencipta alasan memang mudah. Tapi untuk guna alasan yang sama setiap kali, bukanlah cerita orang cerdik.

Ada satu sudut, aku rasa mungkin apa yang aku pegang selama ini adalah silap. Meaning, sekarang aku silap. Dan tak ada siapa cuba betulkan aku. Untuk suatu hari yang tua, aku takut. I'm deathly scared to concentrate on this thing I've been working on; so much that I'd wake up one day and realize that I'm actually alone, like how I felt tonight. Not that aku bangun sendiri. Tetapi satu kesunyian dalam bingit. Paling aku takut.

Aku sudah ada idea untuk berubah. Idea bernas orang kata.

Kepada soulmate aku yang masih mencari aku diluar dunia sana, cepatlah. Segera datang. Keluarkan aku. Aku dah mula rindu. Dan aku tak punya banyak masa.




-END-

15 RESPONSES>>:

Anonymous said...

dh 24 thn. cari yg serious and cpt2 kawen :P hahaha

I love London said...

Tunggu, okay?
I'll come for you ;)

Cik Slebet said...

means u r ready for commitment?
huhu

asks said...

Dengan 'portfolio' yang kau ada ni... tak perlu risau. Trust me, only time will tell. Good luck to you.

p/s: kalah dengan Wolves la pulak...

balecan said...

yeahh tanx syaitan merah kalahkan diri semalam
ahhaha

snalifahmsoffi said...

Mencari lebih senang dari menunggu untuk dicari bro.Aku doakan yang baik-baik saja.

[x]RaiRa87[x] said...

Tiap kali ko tulis entry mcm ni. Rasa mcm feel gile. Apesal tah. Haha! I mean bkn entry kaku semata2 lerr. AnywaYs tggu jer, One day,on the right time smthg will happen

karatz said...

hahaha.baru 24.kehkeh.rilek.panjang lagi masa ko.maksud aku,bukan untuk berjimba jimba shj.just fokus utk keje ke dulu.God first,then another coming.it will.insyaAllah..

April said...

chill la. sampai mase nanti, ade la jodoh dtg. good luck. :D

ally said...

erm. aku pon sedang menunggu dicari. huhu. pon da lame tunggu. bila nak berjumpa, taktau la. huhu. sama2 la kita doakan ye.

naza said...

don't expect anything in life beb.. just enjoy every single moment of it.. appreciate whatever u have today.. be grateful.. so that if anything happen in the future, u still can smile.. most important, u won't regret any of it...

rasa itu mmg sukar.. setiap manusia rasa.. aku, ko.. mereka.. apepun, ko yg tau apa yg ko mau dlm hidup.. dan ko sorg yg mampu mengatur kehidupan ko sendiri + percaya takdir DIA.. DIA ada, DIA tau.. :)

*cimOt* said...

sedikit sebanyak aku faham apa yang ko rasa."Terlalu banyak aku terima. Jarang sekali memberi."
aku feeling abes baca entry kau yg ni.ye! ko mmg jarang luahkan.itu yg terasa lain sesangat.
btw, aku cuma doakan ko akn jmpe solmate;the real soulmate.insyallah.just hope for the best and let Allah decide the rest.

jap2,aku tertanya2 kenapa kau ckp kau tak punya banyak masa?wat do u mean?hmmmmm

Artoone said...

kali terakhir dia mesej, kau yang tidak membalas. jangan terlalu ego untuk berhubung semula dengan dia jika kau ikhlas. its time to change.

gudluck bro.

Anonymous said...

gambar sumpah cunnn...ajar sket cmne nk edit jadik cmtu....

-peja-

AziziAziz said...

ko br 24 dh pening psl soulmate..
aku ni dh 24 thn 5 bln lg pening.
cis! xnk ngaku tu dh 25.haha..
pompuan plak tu, lg la..
if llaki mcm ko, still ok lg aku rs klu lum jmpe a true soulmate..

xpe..d journey msih pjg lg..n byk lg people yg kite akn meet.

anywy, same2 r doa n mintak pd Dia hope dpt jmpe soulmate yg terbaik utk dri kite..

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)