Belog Gambar Besar

2.09.2011

yellow tiny flower3 dara pinggitanSomewhere in OmiyaEarly Bird : Somewhere in OmiyaIMG_0782

Testing post gambar besar. Layout 640px. Suka tak? Hehe. Untuk jangka masa panjang. Puas sikit tengok besar-besar ye dak? Tapi satu benda aku risau. Aku risau nak loading full page lambat. Gambar besar, tambah berat en? Apa pendapat kamu orang? Lembab tak nak load blog aku ni?

15 RESPONSES>>:

Darkk said...

Untuk kelajuan 1Mbps Streamik ini, masih boleh lagi lah nak load gambau besar 640px.

afrohead said...

aku cadangkan pakai widget lazy load bro. kasi ringan sikit load :)

http://maribinablog.blogspot.com/2010/08/ringankan-blog-dengan-jquery-lazy-load.html

Diloz said...

Darkk,
thanks sebab share info.
sejuk perut aku dengar.
hehe.

Afrohead,
Wah!
thanks dude.
aku tengok gambar kat blog kau ada efek2 image delay.
aku nak tanya tapi malu pulak. haha.
nasib baik kau kasi.

Adi Aizuddin said...

Fuh terbaek...

kalu rase berat gak, kat PS pkai JPEG quality 10 pun ok je...masih usable for web...

Ami Schaheera said...

Wow! thanks so much diloz for asking! And Darkss for sharing the info. Saya pun suka post large images in my blog, harus 640px width XD

Ami Schaheera said...

eh silap, thanks Afrohead!

Lala said...

oklah! aku punya laptop lembab tahap puaka tapi masih boleh load.. takdelah lama mana. boleh la.

looking forward to seeing more of your works engineer-to-be! =D

adzuan aziz said...

haha.gambaq besar tak payah nk klik2 bagi besar dah.ye dak?

jon hafkian said...

tenet ak da laju...so xkesa gambar besar mana pon.unless letak vid hd.sekeh pale kang.
**teringat zaman pakai mobile broadband yg mcm hanjing lembapnye.

Diloz said...

Adi Aizudin,
Terima kasih kasi info tu.
Selama ini aku hantar 12 je.
Playsafe orang kata.
Nanti aku try pakai 10 dan lihat perbezaan.


Ami Schaheera,
Aku suka gambar blog kau.
Ramai gadis comel dan stylo-stylo.
Harap satu hati nanti dapat drop-snap kamu semua.
:)


Lala,
Laptop lembab boleh tahan lagi.
Takut internet lembab tak boleh load. Habis limit internet orang. Huhu.
Thanks!


Adzuan Aziz,
Betul!
Jimat masa dan sejuk mata memandang.
Hehe.


Jon,
Lama tak nampak kau kat sini Jon!
Boleh tak share info internet di Malaysia.
Balik Malaysia nanti aku nak pasang internet.
Tapi tak tahu menahu tentang internet provider kat Malaysia.
Aku nak super laju, dan murah!
Haha.

apek aja deh said...

macam mana nak tau blog berat?..aku rasa blog aku macam berat.tapi internet aku laju kot. so, mcm takde masalah. kesian pulak kat masyarakat malysia nak tgk blog aku

jon hafkian said...

aku da lama x bukak tenet.bz keje.hahah....

nk paling laju unifi la,5mb,10mb,20mb package.http://www.unifi.my

harga dlm range 149-249....ak rs murahlah.tp ada bandwidth limit gak,but blom start lg limit ni setahu aku.

ak pakai streamyx 1mb je.sbb byr 66.kalo org awam byr 110.tp ok la sbb xdak bandwidth limit,boley download sesuka hati aku...streaming xde buffer lgsg.so far ok la.rsnya ak nye speed configure 1.5mb.hahaha.....nnt mcm nk kasi up 2-3 mb ke.http://www.streamyx.com

z@!m said...

kann gmbar bsor2 la bru puas.. tapi btol gak ek.. lembap ke x blog aku?

Diloz said...

Apek,
Kena tanya orang Malaysia baru tahu.
Huhu.

Jon,
Oh, thanks for the info man.
Nanti balik malaysia aku cekidaut.
Boleh tahan harga. Lebih kurang harga yang aku bayar kat sini.
Tapi dengan harga tu, kongsi ramai-ramai untung lah kan.
:D

Zaim,
Puas betull. Haha.
Blog kau, kalau internet Jepun tak ada masalah rasanya.
Cuba tanya kawan di Malaysia.
:)

Anonymous said...

bersihnya jalan diaaaa. x macam msia

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)