Vimeo : List Mesti Tengok

2.08.2011

imej google

Selain Flickr aku gemar menghabiskan berjam-jam masa menonton video-video kretif makhluk bumi. Sejak aku menggunakan 550D, aku telah menanam cita-cita untuk menghasilkan video atau shortclip yang serious. Namun masih belum ada masa. Sekadar shortclip sikit-sikit aku buat yang tidak mengambil masa yang lama atau melalui proses edit yang complicated.

Jadi, di sini aku ingin senaraikan koleksi-koleksi vimeo yang aku pernah tengok dan aku rasa kamu wajib tengok. Bagi yang tidak tahu, baru-baru ini Vimeo baru sahaja melangsungkan Vimeo Award dan senarai nama pemenang telahpun dikeluarkan. Tetapi, secara peribadi bagi aku ada video-video yang mesti tengok berbanding video-video yang dah pun menang. Aku senaraikan mengikut kategori.

****


Best Short-Film


Aku suka dengan mode dan lakonan dan yang semual jadi ditunjukkan oleh ketiga-tiga watak utama. Skrip yang best dan cepat menangkap perasaan aku. Oleh kerana aku ada seorang ahli keluarga yang mengalami stroke, aku sedikit sentap. Bersaing rapat gila dengan video Tune.



Best Time-Lapse


Terlalu banyak time-lapse yang hebat-hebat. Tetapi bagi aku, ini adalah yang terbaik. Bukan sebarang time-lapse, pembikin video ini pandai bermain dengan zoom, warna dan muzik yang sesuai dengan klip. Antara lain yang best adalah Unseen Sea dan Milky Way. Mind blowing. Oh, tak lupa Sahara Wonderland.



Best Music Video


Gila. Bukan sahaja sebuah music video yang hebat, tetapi motif dan maksud yang simbolik terkandung dalam jalan cerita klip ini. Warna dan suntingan yang hebat. Memang tak ada klip lain yang dapat lawan dah klip ni. Sayang, tak tersenarai dalam short-list Vimeo Award.



Best Animation


Tak lain dan tak bukan. Bottle. Aku pernah share banyak kali. Aku suka dengan cara dia cuba menyampaikan mesej yang serious dengan Anime yang cute. Aku tidak dapat bayangkan berapa banyak effort dan tenaga yang dicurahkan. *dagu dah sampai lantai*. Tengok juga klip ini.


Best Romance


Cara penyampaian yang berbeza dengan klip yang sama genre dengan klip ini. Cara penyampaian POV narator utama. Mesej dan maksud juga sampai kepada audien dengan senang. Aku suka sebab ini adalah kisah cinta yang sebenar. Bukan helpless romantic atau happy-ending semata-mata. Bersaing hebat dengan Notte Sento dan Worked For Me.


Best Director of Photography


Dude, kalau kau minat flikr kau sure minat klip ni. Kalau kau minat travel kau sure minat klip ni. Kalau kau minat fotografi aku gerenti kau minat klip ni. Even kalau kau buta seni pun kau minat punyalah dengan klip ini. Dude, seriously. Kalau kau minat tengok video ni sure kau tak tengok porn dah dowh. Eyegasm! Juga klip Morocca & Spain ini.



Best Idea.




Best Ads/Commercial


HAHA! Kelakar video ni. Ads yang ringkas dan mudah dari Doritos. Kena tengok. Pakai DSLR sudey. Juga ads yang sama best adalah advertisement untuk Canon camera line-up. Memang serious gempak. Menang banyak award. Tengok di sini, Canon - Freeze Tag.


Best Local/Malaysian.


Sigaret. Karya simple dari Joe Zakaria. Antara local photog yang dikenali ramai jugalah. Memaparkan kejadian sponton yang terjadi kepada seorang perokok. Klip yang tidak complicated dari segi teknikal atau edit, tetapi jalan cerita yang casual dan ending yang hampir-batuk-tersembur-air punya tahap kelakar dia. Sempoi. Turut menjadi perhatian aku adalah karya point8cam iaitu Whatever there was in Singapore. Footage yang melibatkan blogger cantik Hanie Hidayah pergi ke Singapore. Edit kemas dan membuatkan aku ingin ke Singapore makan Murtabak!


Special Award.


Goes to A Life In The Day. Apa yang specialnya klip ini adalah kerana ia adalah POV yang diambil sendiri orang gitaris dan penyanyi favourite aku, John Mayer. Kalaulah aku dapat jadi official photographer beliau, alangkah indahnya dunia. Aku sanggup tak diberi gaji! Mustahil la kan John Mayer tak kasi gaji. Jatuh standard dia kot?


So, itu saja beberapa klip yang pada pendapat aku kamu semua patut kamu tengok. Mungkin ada video yang aku overrated dan mungkin ada klip lebih best dari yang aku letak diatas yang ada di vimeo. Tapi, setakat yang aku browse, ini adalah yang the bom!


There you go, hope you enjoy the videos!

3 RESPONSES>>:

afrohead said...

bottle tu memang superb!

CouLeur de Chiqu3 said...

menawan sungguh !

Diloz said...

Afrohead,
Nampak passion dalam klip tu.
Sumpah impressive.

Chique,
Yeah!

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)