5 pekara akan rindu tentang Jepun

3.22.2011

home stay : hakone

Kita lupakan sementara kisah bencana yang melanda Jepun. Yang penting teruskan berdoa. Walau apa pun, hidup perlu diteruskan. Aku terutamanya. Dan penat untuk fikir kemungkinan yang bakal berlaku. Pasrah jelah. Jadi, aku nak fikir pasal benda yang menarik.

Kurang seminggu aku akan pulang ke Malaysia. For good. Dah tak sabar rasanya. Lebih setahun pulak tu aku tidak pulang. Rindu bukan calang-calang. Sayanglah Jepun macam mana pun, lebih lagi sayang aku kat Malaysia. Dari sesi soalan tempoh hari, aku tak jawab lagi. Sini aku akan jawab, 5 pekara aku AKAN rindu tentang Jepun.

1. Bahasa Jepun.

Sedih pula mengenangkan saat-saat keperitan belajar bahasa ini suatu ketika dahulu. Hampir-hampir putus asa. 2 tahun yang aku tak nak ulang jika diberi peluang patah balik masa. Mungkin kerana keperitan itu buat aku sayang bahasa Jepun. Dari bahasa, aku dapat belajar pelbagai lagi pekara berkaitan budaya dan adat orang Jepun. Cara yang terbaik untuk mengenali sesebuah kaum adalah dengan mempelajari bahasa mereka, berkomunikasi secara terus dengan mereka dan bergaul dengan mereka. Dengan bahasa ini juga aku belajar. Benda-benda teknikal di sekolah semua aku belajar dan terjemah menggunakan bahasa ini. Ia telah sebati dengan aku. Aku tak dapat bayangkan hari-hari aku tanpa bahasa Jepun. Haih, sebak den mak ngah oi!



Yeah. Selepas bahasa, pekara paling mudah untuk kenal sesebuah budaya adalah melalui makanan! Siapa tak suka makan kan? Walaupun tak semua makanan Jepun aku pernah rasa, tapi favourite aku adalah Udon. Seminggu sekali. Di Cafe Uni aku punya Udon pun tak kurang sedapnya. Walaupun simple cara buatannya, lebih kepada feel sebenarnya. Menikmati udon waktu-waktu sejuk. Fuh. Lega kepala otak. Kegemaran kami adalah Udon di Maebashi. Ultimate! Sushi? Malaysia pun ada. Tak kisah sangat. Hehe.

Ishi Yakiimo. Makanan yang terkandung kenangan yang best sebenarnya. Setiap kali menjelang winter, ada pak cik naik lori jual Yakiimo lalu depan rumah aku selang sehari. Lori beliau letak speaker kuat ''YAKIIMOOOOO'', yang boleh kedengaran 500M dari rumah aku. Dengar sahaja, aku dah ready pakai baju tebal untuk keluar tahan pak cik ini beli dia punya Yakiimo. Bayangkan sejuk-sejuk dapat makan Yakiimo panas-panas sampai keluar asap. Ultimate Level 2 orang kata! Kenangkan pak cik tua tu buat aku sedikit sebak. Wajah lelaki berubah 80-an, sangat mesra dia walaupun berkedut buat aku sayu. Setiap kali aku tahan dia, dia akan tanya khabar. Ada masa dia kasi lebih. Cakap ''Benkyou Ganbattene!'' atau ''belajar elok-elok'' setiap kali aku ingin beredar. Tuhan, ringankan lah beban dia dunia akhirat.

sumo on board

3. Tokyo

Banyak inspirasi aku datangnya dari bandaraya megah ini. Kenangan juga banyak. Ada harapan aku yang tidak kesampaian di bandar ini. Rahsia. Aku akan rindu lampu neon di Shibuya. Lorong-lorong seni di sekitar Kichijouji. Jaringan keretapi yang efisyen. I love the way dia orang yang hanya buat hal sendiri, the women are beautiful and sombong. Haha. Berjalan seorang diri sambil telinga mendengar iPod, aku berangan sendiri. Dunia aku sendiri. Di tengah-tengah bandar. Aku hanyalah microb. Setiap kali aku datang dengan diri aku yang berbeza. Emotionally. Aku mampu spend one whole day just to watch people passing there. God, I'm gonna miss that opportunity when I get back to Malaysia, which is in a week from now.

I ♥ this city damn much.


4. Internet yang laju.

Oh. Aku tak dapat bayangkan hidup aku tanpa internet yang memuaskan. Apatah lagi hidup TANPA internet. Dunia siberlah tempat aku melayarkan semua khayalan aku. Kesetiap pelusuk dunia. Dan Facebook. Hehe. Mungkin sampai di Malaysia, aku tak akan ada internet connection yang berterusan buat sementara waktu atau mungkin untuk 2 hingga 3 bulan. Dijangkan aku akan habiskan masa outdoor. Kemungkinan besar, jika kamu sedang melawat blog ini selepas seminggu dari sekarang, aku mungkin sedang menikmati kelazatan OM Burger di Ampang atau Karipap sedap di Ikea. Mungkin sekarang menikmati cendol di tepi jalan. Kalau nak join, jom!

Kadang-kadang bukan laju yang aku mahukan sangat, tapi SERVICE yang berkualiti.

rush hour shibuya

5. Japanese People

Ini yang akan paling aku rindu. Seperti apa yang ternyata dalam post yang lalu. Ini yang mungkin aku tak akan dapat di Malaysia. Keharmonian. Dari aspek keharmonian fikiran dan juga keselamatan. Jujurnya aku tak pernah rasa selamat kalau berjalan area KL. Ada saja benda akan buat aku menyirap. Aku akan rindu orang Jepun yang sopan, berhemah dan sebanyakkan mereka yang tak jaga tepi kain orang dan berhati busuk sesama mereka. Kalau Malaysia, tengok paper hari-hari penuh dengan kebusukan. Politik la apa lagi!

****
Oh, I already miss Japan.
So, siapa nak belanja aku SATAY?!
:P

20 RESPONSES>>:

cujen said...

suka bace kisah2 org yg belajar kat jepun.. aku mmg sukaaaaa sangat jepun..bercita-cita nak belajar kat jepun sejak dr umur aku 14 tahun.. (pengaruh drama-drama jepun). melalui drama pun aku dah boleh jatuh cinta dengan org dan budaya jepun ni... malangnya dulu malas belajar... so tak merasa la nak dok jepun.... kalau aku di tempat kamu pun siyes aku akan sedih nak tinggalkan jepun...
aku dengki betul dengan org yang dapat dok belajar/kerja kat jepun..haha

afrohead said...

suatu hari nanti aku pasti menjejakkan kaki aku ke sana. impian dari kecil adalah untuk ke Jepun.

p/s: bukan kau ke yang kena belanja aku satay? haha (kalau fazura reply)

hananishikido said...

i will miss japan too... haha

Dee Zahari said...

ohoi feberet awk satay ke?

| Larasephia | said...

apa barang satay. jom cari kari kepala ikan terbaek dalam malaysia. d kampung sg penchala!! ;)

suehanna said...

hopefully nnt diloz dah kerja (dkt canon i assume), boleh terus cakap jepun dan jd bos LOL. good luck!

Liyana Safra Zaabar said...

rindu kt jepun gile2, tk habis2 lagi dah nearly one year, tokyo mo daisuki des!

Anonymous said...

askum diloz & morning..

gembirenye aku pg ni(waktu mesia ler) sbb aku antara pembaca terawal yg bace monolog ko rupanya....hahaha..aku suke... i like2...

ko kate a week ko nk blk mesia kan...ntah bpe lama lak lps ko blk cni ko leh tulis ttg 5 perkara yg ko buat setelah blk mesia..... blh x ko buat?...aku sonok bacer...suke bace... n bak kate Cujen aku mmg dengki dgr setiap bait kate monolog ko ttg jepun...

so, aku tgu monolog ko ttg 5 perkara yg aku minat nk tau...wokeh?...

aku suke sgt...

Anonymous said...

aku nk join ko mkn satey...tp sape la aku kan...
wlupun sape la aku ni...aku ttp juga peminat satey.. tp bkn la minat sgt satey kajang...biasa2 jek rsnye..
cuma lidah aku rs satey yg kat pasar mlm n tepi jln jek yg sedap...1 lg satey kat tmn melawat..

Anonymous said...

melawati..heheh..eh...terputus lak ayat tu..

Diloz said...

cujen,
iA, satu hari mesti jejak juga kaki kat Jepun ni.
Yang penting usaha.
Rezeki masing-masing kan.
Siapa tahu.
:)


Afrohead,
Fazura tak reply pun!
Haha.


Dee,
YES!!!
SATAY FTW!


Lara,
I'm not really into kari-kari.
Tapi kalau ada orang sudi belanja, TERIMA KASIH SUSAH-SUSAH AJE!
:P


Sue,
Hehe. Cakap Jepun dengan bos mungkin jugak.
Tapi nak jadi boss, tunggu aku kawin dengan anak boss dulu!
Haha.


Liyana,
Habis la aku nanti perasaan sama macam kau.
Tengok kouhai post benda yang sama.
Time tu mesti nak nangis!
Waaa.
Tapi at least kau dah kawin.
Ceh.


Tanpa Nama,
Wsalam, Morning!
Sure, kasitau kalau aku free aku akan try buat.
Boleh jadikan idea waktu tak ada bahan nak tulis.
Banyak plan nak buat balik nanti sebenarnya.
Kasitau sahaja benda yang kau minat nak tau.
Thanks!
:D

PS: tak kira tempat, semua jenis satay aku balun! Hehe. Nanti aku try cari satay melawati tu. kalau boleh kau bagi detail, senang aku nak cari.
:)

dayaaaaaah! said...

cerita pakcik jual Yakiimo tu buat diri ni rasa sebak sekali

Btw,welcome back to Malaysia. Tanah tumpah darah kita.

Dee Zahari said...

same goes to me..
sy pon suke sate. hik3

Anonymous said...

alamak.hahaha..thanks diloz..komen aku ko bls..aku hargainye....

psl satey tu nnt aku bg details..
tp ni aku nk cite skit..
sewaktu aku abis bg komen pg td (lewat skit nek tkt 7, sbb nk komen monolog ko ni)..aku ade kursus motivasi kat tkt 7...

motivater tu cite ttg ank dia kat jepun baru blk sbb tsunami & gempa..tgh2 dia skype dgn ank dia dijepun,dia sendiri nmpk gegaran yg ank dia rs..ank dia nangis n panik, spi motivater tu x tau nk buat ape, sbb dia berada dpn pc ajer..aku ingtkan dia nk bercerita shj...tp disebalik cerita ttg tsunami tu, sbnrnye dia nk citer motivate ttg kejadian di jepun tu..dia ceritakan ape yg dia ceritakn ttg org jepun spt mn yg ko monolog tu....dia ckp , org jepun, sgt baik n ramah, buat hal sendiri & x jaga tepi kain org...waktu ssh mcm tu la, baik yg jahat, mafia, pengemis, dorang bekerjasama & bersatu hati...wah!...ms motivater tu cite...x semena2 aku ingat kat ko, ingat ttg tulisan ko psl jepun tu....betul la spt ape yg ko ckp...aduh..jeles laa...hehehe...

pesanan aku:klu ko dh blk mesia..jgn lupa update ttg 5 perkara yg ko buat bile dh blk mesia...chow....askum..

Budak Pensel said...

500 km? ko biar betul lan..

haha KL-penang tu.

balecan said...

owhh
masa ni joke kurus lagi!sekarang dah gumok!

balecan said...

jaga-jaga bila bawak beg camera di kl nnt ye..takot ilang pulak lens fish eye hang nnt

Anonymous said...

lan, sape yg bru grad la kena open table belanja semua. haha :P

asks said...

Kalau kau selalu drive di sana mungkin kau akan rindu dengan attitude driver di sana. Kalau drive di sini, nak masuk simpang pun macam kena menagih simpati. Sama la macam pedestrian nak melintas jalan... haih.

all the best.

jon hafkian said...

ala....service tenet la kn...hahaha....kt sini kene byk bersabar. :)

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)