5 pekara rindu tentang Malaysia

3.21.2011

kuala lumpur, here i come!

Kita lupakan sementara kisah bencana yang melanda Jepun. Yang penting teruskan berdoa. Walau apa pun, hidup perlu diteruskan. Aku terutamanya. Dan penat untuk fikir kemungkinan yang bakal berlaku. Pasrah jelah. Jadi, aku nak fikir pasal benda yang menarik.

Kurang seminggu aku akan pulang ke Malaysia. For good. Dah tak sabar rasanya. Lebih setahun pulak tu aku tidak pulang. Rindu bukan calang-calang. Sayanglah Jepun macam mana pun, lebih lagi sayang aku kat Malaysia. Dari sesi soalan tempoh hari, aku tak jawab lagi. Sini aku akan jawab, 5 pekara aku rindu tentang Malaysia.


1. Nasi Lemak lauk kerang + Satay

Malaysia, syurga makanan. Memang kalau boleh, list 1 sampai 5 aku nak letak makanan. Dari cendol, karipap sardin, sloppy burger tepi jalan, murtabak, roti john, nasi dagang, roti canai dan berbilion-bilion lagi. Sebenarnya kalau nak buat list memang tak larat. Dude seriously, sekarang aku teringin gila makan nasi lemak lauk kerang panas-panas. Lagi syok kalau lapik daun pisang yang fresh! Bau daun pisang yang FUH! Sambal kerang yang pedas-pedas manis. Gila meleleh air liur aku nak tulis. *Sedut balik air liur dalam-dalam*. Kalau boleh, pagi first hari aku balik Malaysia nanti jugak aku nak serang mana-mana makcik jual nasi lemak berhampiran. Damn lah. Oh, satay. Aku memang 'hantu' satay kalau kau orang nak tahu. 50 cucuk senang-senang je. Apatah lagi kalau ada ketupat dan kuah kacang panas-panas. Pergh! Argh!! Uhh! Ouch!


2. Mamak (Oh, yeah!)

Kalau orang Jepun tak boleh hidup tanpa Konbini, aku rasa orang Malaysia tak boleh hidup tanpa mamak! Begitu besar pengaruh mamak dalam hidup setiap makhluk di muka bumi Malaysia. Aku rindu mamak-life. Pergi mamak, buat bunyi pakai mulut untuk order *apatah orang panggil*. Within minutes, makanan sampai. Lagi ramai kawan join lagi meriah. Sambung-sambung meja apa ada hal? Nak berkampung 4-5 jam pun mamak buat-buat tak nampak je. Tapi nanti pandai-pandai kau top up air. Air kegemaran aku kat mamak semestinya Horlick Ais! Sekali srupp je habis order lain. Roti canai, tosey dan mee goreng mamak. Suasana tengok bola toksah cerita. So Malaysian!

3. Mama. *w/o K*

Tak payah sembang lebih-lebih. Sama saja macam kau rasa kalau kau belajar/kerja jauh-jauh dari mak kamu kan? Cuma aku rindu mama aku sebab dia rajin bawa aku jalan-jalan tengok rumah-rumah orang kaya. Merata kami pusing KL dan berangan dalam kereta sambil tengok rumah-rumah tesergam indah sekitar KL. Berangan dua beranak dari dalam kereta. Nanti keluarlah ayat, 'Alan, nanti mama nak rumah macam ni tau. 3 tingkat ada bonzai banyak-banyak.'' *sambil tunjuk pakai muncung arah rumah Datuk Siti Nurhaliza. (=_=!)

4. Berseluar pendek, selipar cap downtown.

Tak kiralah kau metroseksual ke, biseksual ke, homoseksual ke, unseksual ke, style ni boleh adapt kat apa-apa jenis mamat pun. Dengan fesyan macam ini sahaja, aku sesuai untuk kemana-mana sekitar KL kecuali masjid. Sebab kena tutup aurat. Heh! Aku rindu sebab simple. Setakat nak pergi mamak atau downtown, tak payah susah-susah pilih baju. Gila kalau kat Jepun, nak sidai kain kat luar pun punya dressing macam nak pergi panjat Gunung Kinabalu. Jenuh lilit-lilit tak nak sejuk punya pasai. Bak kata Jepun, MENDOUKUSAI!


5. Suasana petang dan bau lepas hujan di Malaysia.

Aku rindu suasana waktu petang di Malaysia. Aku tak pandai nak describe macam mana. Tapi ada mood sayu yang menenangkan jiwa tatkala matahari mula nak terbenam di Malaysia memang epik. Kau orang rasa tak apa yang akur rasa?

Bunyi buiayan yang berkarat dari taman permainan berhampiran. Kanak-kanak lari-lari. Mak mereka jeit dari jauh panggil mereka balik sebab dah maghrib. Tak elok main kat luar. Nanti kena sampuk bunian helah si mak. Bunyi motor selang seli dengan bunyi hon mamak jual roti naik motor. Angin sepoi-sepoi. Langit yang diwarnakan oren keemasan. Pada aku, lain suasana petang di Jepun. Oh, the distinctive smell in the air after it rains in KL. Bunyi kereta membelah jalan raya basah yang berlopak-lopak. Macam dengar Sigur Ros. Eargasm!


Bakal menyusul : 5 pekara AKAN rindu tentang Jepun (bila aku sudah balik ke Malaysia).

11 RESPONSES>>:

MOFASAD said...

mafla ada?

:P

Dammit said...

Pergh, ko memang dah tak boleh tahan rindu dah kan? haha. Makanan sini memang heaven. Yang last skali tu, kau describe detail gila sampai aku boleh rasa perasaan tu. haha.

Budak Pensel said...

no 5 : bau2 tanah basah bercampur dengan bau2 hangat tar, dan bau2 besi. itu bau2 lepas hujan kat kl yang selalu aku rasa. lepas tu bunyi tayar gelek tar basah kat luar umah di Keramat KL.

Dee Zahari said...

kesianye da setahun tak balik.

lepas balik malaysia nie bedal je ape yang diidamkan.

heee

afrohead said...

untuk lauk kerang tersebut aku prefer rendang kerang. atas daun pisang pulak. perghhhh FTW!

Anonymous said...

adeh....terpikat dgn kate2 anda...
i like it...
ai akn trs bace...suke sgt...

Anonymous said...

askum...

setelah melewati beberape monolog ko, cik bin x sangka sbnrnye bertemu dgn pe'monolog' yg jg seorng fotografer..........i see..

cik bin x tau la npe..
suke dgn setiap tulisan ko..
ko dh blk mesia?...

Diloz said...

Mofasad,
Mafla ada banyak. Tapi tinggal.
Tak muat beg!
:(

Dammit,
Oh, tercapai jugak niat aku nak terangkan bagi semua rasa.
Hehe. Susah betul nak describe sebenarnya.
Fuh.

Budak Pensel,
Bau tar memang tak boleh blah.
Apatah lagi berbasikal atas tar yang baru siap panas-panas!


Dee,
SEMESTINYA!
haih, lapar pulak.
:P

Afrohead,
dauh pisang fresh tu penting!
ada yang guna daun pisang kalar hijau tahi kamping yang pudar-pudar kering.
bluwekk.


Tanpa Nama,
Thanks!
teruskan membaca.
:)

Tanpa Nama 2,
wsalam.
fotografer yang bermonolog?
hehe.
agak baru istilah tu.
aku lah pioneer dia.
:P
belum balik lagi.
masih di Jepun.
Thanks!
:)

Anonymous said...

lan,makin lama blog kaw neh makin menarik. bila baca aku cm boleh rasa & faham apa yg kaw cuba smpi. :)

Lee wan na said...

SATAY!!! yea x dpt dinafikannn sangat sedap!!! nnti balik mesia try makan kat satay kat area queenspark kl sedap..sedap..sedap oh!!! semua malay,cina,india makan satay kat situ!

y0Ngu falcon said...

yay! rasa mcm baca blog diloz yg lama yg dah terdelete tu. i loike!! XD selamat pulang ke malaysia :D

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)