A atau B?

3.02.2011

First, mintak maaf kalau kamu rasa gambar dua-dua pun tak cantik. Kalau tak cantik, aku tak boleh buat apa lah en? Citarasa masing-masing. Aku cuma sedang experimenting dengan Gradient Map dan Shadow/Highlight. Hasilnya dua gambar ini.

A or B?

Selesai edit aku dapati, dua-dua pun cantik. Cuma setiap gambar ada kekuatan sendiri. Jadi, aku try post gambar di atas ini di Facebook untuk lihat reaksi umum. Mixed reactions. Ada yang A dan ada yang B. Yang pilih OR pun ada. Haha. Malah ada yang perhatikan perempuan cenderung memilih A manakala lelaki cenderung memilih B? Hmm. Menarik.

Persoalannya, antara gambar yang diedit supaya menambakan mood pada gambar asal atau diedit menghampiri warna asal? A lebih cenderung bermain dengan warna supaya menambah mood pada gambar, manakala B sekadar menambah baik dan melakukan color enhance dan contrast daripada warna asal.

Lupakah sementara elemen teknikal, photographer atau peminat seni yang respon cenderung untuk gambar yang tidak keterlaluan editnya. Manakala, orang biasa lebih cenderung melihat gambar sedap mata memandang secara keseluruhannya.

Ini membuatkan aku terfikir, kalau kita selaku photographer, perlu ikut mata kita sebagai photographer atau ikut selera orang-orang biasa diluar sana. Jika ikut selera orang biasa, lebih bersifat play-safe, sebaliknya jika melihat dari sudut pandangan semulajadi seorang photographer, ada risiko juga. Tapi tidak semua keadaan. Aku bercakap secara umum.

which is better?crop or no crop?

Lagi satu masalah yang aku hadapi adalah crop. Crop atau tidak crop. Gambar di atas adalah hasil crop dan selepas crop. Sama seperti di atasm kedua-dua bagi aku best. At least aku rasa best. Tak kan aku nak publish dua-dua gambar. Ketara yang aku tak ada identiti (memang tak ada pun huhu).

Jadi apa kamu rasa? Tulis apa pendapat kamu di ruangan respon. Kita discuss. A or B, Crop or No Crop? Atau kamu ada pandangan lain? Mungkin ini tidak ada berkaitan dengan soal teknik fotografi, lebih kepada PP tapi aku harap ia membantu dari beberapa sudut. Positif. Mungkin aku akan buat post sebegini berkaitan teknik pula. Jom discuss.

Selamat March! Jangan lupa ini pagi Manchester v Chelsea. (2-1)!

18 RESPONSES>>:

Ayam said...

Good effort :)

For color, I prefer B because it shows how the city in the background is showered in the purplish-golden light due to sunset.

For cropping, A is better because now ur picture has better subject (the birds). The uncropped picture is more like a lanscape picture with distractions (the birds) overlaying.

-ilyannur- said...

suka A dan suka crop =)

Anonymous said...

lan, i suka A and crop. :)

Zaidong said...

saya suka B & Crop.. =)

Lala said...

A and no crop! =D

afrohead said...

chopping cropping!

Adi Aizuddin said...

prefer A banding B...aku suka ade hint of color contrast kat A, blue, green yellow so ade mixture of warm and cool colors..

crop aku taktau sgt, technical wise aku prefer crop version, tapi content/artistic aku suka uncrop, aku pn taktau mcm mane nk explain..hahah..

haris said...

aku prefer B. bagi aku, sbg photographer, post processing adalah utk enhance-kan gamba. terasa mcm menipu lak kalau tuka teros warna. but yeah, orang awam lg suke tgk gamba yg lawa2 tanpa pikir sudut teknikal.

yonna said...

aih,suka tengok burung tu.kau memang talented :D

aku suka A dan crop!

husniah husin said...

yeah A and cropped lagik best.

Farha Ghouse said...

Aku suka A, and cropped!

NeeNee said...

Aku plagiat kamu..suka dua2..sebab
A:sesuai suasana riang ria...ceria....
B: nampak nostalgik dan romantika bagi aku

Crop: kalau nak focus n main subjek adalah burung2 tengah bersihkan sayap
Tak Crop: Macam kata ayam; untuk pic landscape...tp burung2 nampak tengah beratur nak masuk bandar dibelakang yang ada chimney (ker flare) tu...

just my 2 cents..ur pictures are mostly fantastic! ^_^

gariyn said...

prefer A than B

and no crop.

:)

matjan single said...

bergantung kepada subject kamu, kalau burung. crop. tapi background terlalu detail. itu saja.

Diloz said...

Terima kasih kepada yang respon.
You guys memang supportive!

Kesimpulan,
Ramai sedikit yang memilih A berbanding B. Tak beza banyak.
Ramai menyukai crop berbanding tidak.

Dan aku terfikir, selama ini aku jarang crop.
Berapa banyak gambar yang lebih cantik kalau crop yang aku tidak crop dalam PP yang sebelum ini yang telah dipublish.
Aku terlalu jarang crop.
Yeah, the power of crop memang tak dapat disangkal.

Thanks again!

:D

jon hafkian said...

1st...aku rasa mcm ske crop
tp tgk lg skali....aku suka original!

kalo kaler...ak prefer yg A la
sbb feel die lebih fresh
mcm bernafas dlm air...boley?
scr psikologi,pic A mmg bantu ak rs lega waktu bernafas
pelik kn?

tp kan,1 thing yg ak rs missing
Matahari!!! jepan xdak matahari xlengkap la.
hehehe.........

cujen said...

yang mana A, yang mana B?

tapi saya akan pilih yang belah kiri..

~LP Lum~ said...

salam ziarah~

hehehe.. bg sy Aatau B sy pilih both.. sebab masing2 pun ada kekuatan sendiri... :)

crop atau x, sy suka yg asli.. sebb nya burung tu nampak menerik berbaris mcm tu... :)

Ps : pndangan seorang amateur dlm bidang photography... ^.^

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)