fashionable camera bag + manbag

3.10.2011

fashionable camera bag + manbag

Hai. Tempoh hari aku ada buat review on Vanguard Uprise-45 yang turut mendapat respon dari wakil syarikat Vanguard di twitter. Kali ini aku just nak buat quick review on kamera bag yang baru aku dapatkan secara online.

Sebenarnya beg ini pada asalnya hanyalah manbag atau beg sandang untuk lelaki yang telah aku customize kepada beg kamera. Pada asalnya, beg ini sama seperti manbag biasa, tetapi aku dapatkan cushion box yang dijual berasingan. Cushion box yang bersize D170mm × W330mm × H220mm yang mana ngam-ngam untuk dimasukkan kedalam manbag ini. Boleh ada 2 cara pemakaian, bimbit dan sandang.

fashionable camera bag + manbag

Tidak dapat dinafikan, sekarang terlalu ramai pengguna DSLR. Bermacam-macam ragam. Secara peribadi, aku sedikit rimas dengan permandangan gelagat budak-budak-so-called-photographer yang usung beg kamera besar-besar untuk tujuan menunjuk-nunjuk ada kamera mahal. Tetapi hasil? Pfft!

Oleh itu, aku berpendapat untuk keluar dari permandangan tipikal ini dan tidak disamakan dengan kelompok ini. Jadi aku buat custom beg kamera sendiri. Tidak kelihatan seperti beg kamera tetapi dalam masa yang sama mampu membawa dan menjadi protection kepada aksesori kamera. Beg ini bewarna coklat gelap aku suka kerana kelihatan elegan dan matang. Bagi aku sangat fashionable dengan design with great little details dan simple. Tak perasan pun ia adalah sebuah kamera beg yang diisi penuh dengan aksesori kamera yang macam-macam, ribu-riban.

fashionable camera bag + manbag

Cushion Box yang besar dan terbahagi kepada 4 partition besar mampu memuatkan sehingga 2 unit DSLR, 4 unit lens bersize standard, 1 unit speedlite dan 1 unit Canon G9 PnS camera. Campur semua-semua sekali, adalah berat sekitar 2-3kg termasuk berat cushion box dan beg. Mungkin agak tidak syorkan untuk dibawa berjalan jauh kerana rekaan yang kurang lasak berbanding beg kamera professional. Tetapi sangat sesuai untuk menghadiri function-fuction formal atau majlis rasmi. Bagi aku, kamera beg sebegini lebih presentable kepada potential client. Not sure sangatlah tapi.

fashionable camera bag + manbagfashionable camera bag + manbag

Kesemua sekali, kos beg kamera ini adalah lebih kurang JPY4000 bersamaan RM150 termasuk harga cushion box. Walaupun ia bukan untuk dijual, aku harap ini dapat dijadikan inspirasi kepada photog-photog diluar sana supaya lebih kreatif untuk ber-citarasa-kan kamera beg custom sendiri yang casual daripada habis duit beli beg mahal-mahal. Tetapi aku bukan menafikan beg mahal tidak praktikal, tetapi ada masa beg mahal-mahal terlalu kelihatan "Dalam beg ini ada kamera mahal weyh!".

So, apa pendapat kau orang?

18 RESPONSES>>:

Farha Ghouse said...

Tidak dapat dinafikan, sekarang terlalu ramai pengguna DSLR. Bermacam-macam ragam. Secara peribadi, aku sedikit rimas dengan permandangan gelagat budak-budak-so-called-photographer yang usung beg kamera besar-besar untuk tujuan menunjuk-nunjuk ada kamera mahal. Tetapi hasil? Pfft!

Suka part ni ha!

afrohead said...

semua orang rimas dengan pemandangan tersebut bro :)

z@!m said...

hoih nice nice ni.. gmbar pon cam iklan. haha
pad tu bli rakuten ke? nk taep pe ek time search?

Dymon said...

This is 'sick'!
:)

cik selamah kundang said...

tq for sharing.beridea kreatif tetiba

Hasrul Affandi a.k.a CarbonizerFreak said...

ade ramai yang so called photographer wannabe...bahase senang adalah poser...

ladysheqa said...

cantik. HAHA bley nk tampah nii

Sesumpah said...

gila styleeee!

:D

Anonymous said...

beli kat mne?auction ke rakuten?-tnpa nama :P

azyansyahirah said...

Menarik, tertarik lagi debom. Beg tu serius nampak kuat do. Thumbs up!

Budak Pensel said...

suka ayat :
Tidak dapat dinafikan, sekarang terlalu ramai pengguna DSLR. Bermacam-macam ragam. Secara peribadi, aku sedikit rimas dengan permandangan gelagat budak-budak-so-called-photographer yang usung beg kamera besar-besar untuk tujuan menunjuk-nunjuk ada kamera mahal. Tetapi hasil? Pfft!

sebab tu mungkin aku tak guna ayat photography tu sendiri. sebab ramai sangat yang pakai.

W. Hidney said...

jer? nak satu la. beli kat mana ek?

k.e.r.i. said...

gua pun nak satu.

khairie rahman said...

beg begini lebih in dan punya style tersendiri berbanding beg camera yg ramai orang guna sekarang. great.

Anonymous said...

ape ko fikir sama aku fikir ttg beg camera................aku suke fikir dr kotak minda & hati...

supaya dlm tu org x kate 'owh! dia ade slr riban2'..

Anonymous said...

owh..silap..suke fikir dr luar kotak fikiran & hati...

balecan said...

jaga beg tangan ni bila dah sampai kl nnt ye..

~deashuQin~ said...

smart beg neh. harus ado

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)