For Good.

3.08.2011

new beginning

Hari ini awal pagi aku bangun. Bergerak ke pejabat imigresen untuk melanjutkan visa aku kepada beberapa hari. Terpaksa extend kerana ia bakal tamat awal seminggu dari tarikh flight aku pulang ke Malaysia. For good. Hari ini 7 haribulan. Hantar thesis 14 hari bulan. Graduasi 23 hari bulan. Departure 27 haribulan. Pulang.

For good.

Hari ini, aku dikejutkan dengan panggilan S, merupakan kawan seperjuangan semasa persediaan sebelum ke Jepun. Lebih 4 tahun kami berkawan. Dia pada mulanya di dalam talian sedang menangis. Sedih semua sudah mahu pulang adunya. Sedangkan dia masih di barat Jepun sana menyambung Master. Dia kata aku tidak berubah. Cara aku bercakap dengan dia. Cara aku layan dia berjam-jam di talian. Aku tidak berubah? Selepas 4 tahun? Aku takut aku tidak berubah. Kerana untuk aku menjadi yang sama seperti 4 tahun yang lepas adalah satu fakta yang dukacita. Atau mungkin dia tidak maksudkan itu.

Anyway.

Perjalanan pulang dari selesai urusan imigresen, membawa fikiran aku jauh keluar cermin kereta kembali ke empat tahun sebelumnya. Sewaktu aku mula-mula datang ke sini. Keluar dari gate Arrrival lapangan terbang Narita, aku telah meninggalkan Malaysia 8 jam ke belakang. Apa yang aku nampak adalah, 4 tahun ke hadapan. Berdirinya aku di pintu gate Arrival, aku pejam mata, aku tarik nafas dalam-dalam.

Aku tahan.

Aku hembus, here I am. Writing this. 4 tahun adalah terlalu singkat. Kalau kasi aku masa untuk ceritakan pengalaman 4 tahun aku di sini, tak sampai satu jam aku mungkin sudah ketandusan idea nak cerita apa lagi. But yeah, 4 years has changed me. Berserta segulung Degree untuk di bawa pulang. Kerana itu yang dunia tuntut. Sehelai kertas keras bertulis, menjadi cetak muka. Yang tanpanya, kau ibarat membawa muka tidak bercetak. Muka tanda soal. Nobody. At least, itu amaran yang pernah aku terima.

4 tahun dulu. For good.


P/S : Do not tell anybody anything. If you do, you'd start missing them - Holden Caulfield.

10 RESPONSES>>:

afrohead said...

and it's a precious 4 years i bet :)

Budak Pensel said...

4 tahun tu agak lama, tapi agak sekejap bila dah sampai 4 tahun tu di negara orang.

p/s : ajar sikit tone torche macam dalam fb, album shot bang bang

*cimOt* said...

kau 4 tahun sudah berlalu..aku pulak 4 tahun menanti..
ya tuhan..sabar saja la aku..bagaimana kau hadapinya wahai teman?

kawan lama yg tgh belajar di bumi shamrock dan leprechaun said...

It's good to know that you want to go back as a changed man. A different one from what you were sepanjang 4 tahun lepas, I hope. I haven't been in touch for a while but I've been "following" you selama ni. Congrats Lan. Good luck with your future. Aku harap kau jumpa apa yang kau cari selama ni :)

Cieri said...

baca entry ko y ni buatkan aku terfikir how much did I changed in this short 4 years and how much will I change in a year.

well,goodluck!

Z said...

Aku pun turut sedih. Tapi tak sedih sangat cos I know you're not that type. Tapi tone entry kau kali ni agak sedih.

k.e.r.i. said...

bro, typo tu.
"...di pinta gate Arrival,..."

Miss Complicated said...

for good,

4 tahun yang paling berbaloi buat kamu. tak sia2kan 4 tahun tu? :) tahniah dah grad pun...

FH in space said...

Hmm ngaper terasa sedih gak. Maybe, coz, I like your post and pics from Japan so much. Take care kiddo..

Lee wan na said...

hmm yea masa berlalu mmg cpt.
mmgla sedey coz masing2 kena balik & dah bpisah ngan kawan2..sgt byk memori pahit& manis selama 4thn tu kan!!! but life must go on. :)
btw congratez coz dah gradute! selamat mhadapi hari kerjaaa. thanx coz sharing ur experience,knowledge about japan and pic2 lawa kat ur blog.

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)