Jepun adalah "Islamic"" country. Percaya tak?

3.15.2011

image : boston/big picture

Hayatilah beberapa petikan yang terkumpul hasil petikan dari Twitter (bukan aku petik). Lihatlah betapa murninya hati mereka. Di saat mereka dilanda bencana yang dasyat, mereka masih mampu mengekalkan apa yang menjadi asas kepada pembangunan bangsa mereka. Aku dikelilingi bangsa Jepun selama 6 tahun. Menetap di Jepun hampir 4 tahun. Dan aku tahu, mereka adalah bangsa yang istimewa.

Sebaliknya di Malaysia, masih ingat kejadian lori beras terbalik di KM394 Lebuhraya Utara Selatan berhampiran Tanjung Malim bulan lalu? Bila fikir-fikir balik, sangat menyedihkan.

Sumber dari SINI dan SINI.

****

ディズニーランドでは、ショップのお菓子なども配給された。ちょっと派手目な女子高生たちが必要以上にたくさんもらってて「何だ?」って一瞬思ったけど、その後その子たちが、避難所の子供たちにお菓子を配っていたところ見て感動。子供連れは動けない状況だったから、本当にありがたい心配りだった
At Tokyo Disneyland:
Tokyo Disneyland was handing out its shops’ food and drinks for free to the stranded people nearby. I saw a bunch of snobby looking highschool girls walking away with large portions of it and initially though “What the …” But I later I found out they were taking them to the families with little children at emergency evacuation areas. Very perceptive of them, and a very kind thing to do indeed.


一回の青信号で1台しか前に進めないなんてザラだったけど、誰もが譲り合い穏やかに運転している姿に感動した。複雑な交差点で交通が5分以上完全マヒするシーンもあったけど、10時間の間お礼以外のクラクションの音を耳にしなかった。恐怖と同時に心温まる時間で、日本がますます好きになった。
At a congested downtown intersection.
Cars were moving at the rate of maybe one every green light, but everyone was letting each other go first with a warm look and a smile. At a complicated intersection, the traffic was at a complete standstill for 5 minutes, but I listened for 10 minutes and didn’t hear a single beep or honk except for an occasional one thanking someone for giving way. It was a terrifying day, but scenes like this warmed me and made me love my country even more.


ホームで待ちくたびれていたら、ホームレスの人達が寒いから敷けって段ボールをくれた。いつも私達は横目で流してるのに。あたたかいです。
Card board boxes, Thank you!
It was cold and I was getting very weary waiting forever for the train to come. Some homeless people saw me, gave me some of their own cardboard boxes and saying “you’ll be warmer if you sit on these!” I have always walked by homeless people pretending I didn’t see them, and yet here they were offering me warmth. Such warm people.


本当に感動。泣けてくる。⇒BBCめっちゃ誉めてる。地球最悪の地震が世界で一番準備され訓練された国を襲った。その力や政府が試される。犠牲は出たが他の国ではこんなに正しい行動はとれないだろう。日本人は文化的に感情を抑制する力がある。
BBC Reports
The words of BBC’s reports are so moving they make me cry. They were praising us with words of admiration! “One of the worst earthquakes in recorded history has hit the world’s most well-prepared, well-trained nations. The strength of its government and its people are put to the test. While there have been casualties, in no other country could the government and the people have worked together in such an accurate and coordinated way in the face of such tragedy. The Japanese people have shown their cultural ability to remain calm in the face of adversity.”


日本人すごい!!こんな時にも山手線ホームできれいに整列してる …涙。有楽町駅を上から眺む。 http://twitpic.com/48kn1u
Japanese people don’t shove
I'm looking at Yurakucho station from above. I see people standing in line, not pushing or shoving to get onto the Yamanote Line (probably the busiest line in central Tokyo), even at a time like this!


日本って凄い。官僚も民間も、皆で助けようとしてる。トラックの運転手も有志で物資運んでるらしいし、東北の交通整備をヤクザさんがやってるという話も聞いた。最近、日本に対して誇りを持てないことが続いていたけれど、そんなことない。日本は凄い国だ。素直に感動してる。日本国の皆さん頑張ろう!
Japan is a wonderful nation!
Both the government and the people, everyone is helping one another today. There are truck drivers helping evacuees move. I even heard that the “yakuza” (gangsters, organized crime groups) are helping to direct traffic in the Tohoku region! There have been many recent developments that have made me lose my sense of pride in my country, but not anymore. Japan is an amazing place! I’m just simply touched. Go Japan!


近所のスーパー・サミットに来てみたら、通常深夜1時まで営業なのに大きい看板が付いていなかった。早めに店を閉めたのかと思ったら、外の電気だけ消して節電しつつ営業していた。ちょっと感動
Saving electricity for the North
I went to my neighborhood supermarket and was initially surprised that their neon signs were off. They usually are open till 1AM. I then found out that they were open, but were saving electricity so that more power could be channeled to the hard-hit coastal areas.


都営大江戸線の光ヶ丘方面行きは、非常に混雑しています。ホームにも、改札の外にも、電車を待つ溢れんばかりの人。でも、誰一人列を崩さず、通路を開け、係員の誘導に従っている。ロープがあるわけでもないのに、通る人のための通路スペースが。その不自然なほどの快適さに、ただただ感動するばかり。
On the platform
The Oedo Subway Line for Hikarigaoka is very congested. On the platform and at the gate there are just crowds and crowds of people waiting for the train. But in all the confusion, every last person is neatly lined up waiting his or her turn while managing to keep a passage of space open for staff and people going the other way. Everyone is listening to the instructions from the staff and everyone acts accordingly. And amazingly … there isn’t even a rope or anything in sight to keep people in queue or open space for staff to pass, they just do! I am so impressed at this almost unnatural orderliness! I have nothing but praise for these people!


何時間も歩き続けてたんだけど、至る所でトイレかしますとか、休憩できますとか言うビルや飲食店が沢山あって感動しました。とある企業ビルの人がボランティアで、○○線運転再開ですー!とか、休憩できますー!!って呼びかけてるの見て感動して泣きそうになったマジでw日本も捨てたもんじゃないな
A big, kind voice
I’ve been walking for many hours now. I’m touched at how everywhere I turn, there are shops open with people shouting “Please use our bathroom!” or “Please rest here!” There were also office buildings where people with access to information were voluntarily shouting out helpful tips, like “**** line is now operational!” Seeing things like this after walking for hours and hours made me feel like weeping with gratitude. Seriously, there is still hope for this country!


昨日、裏の家の高1になるお兄ちゃんに感動した。 家に1人で居たらしく、地震後すぐ自転車で飛び出し近所をひと回り。 【大丈夫ですか―――!?】と道路に逃げてきた人達にひたすら声掛けてた。あの時間には老人や母子しか居なかったから、声掛けてくれただけでもホッとしたよ。 ありがとう。
A strong voice
Yesterday, I was impressed and touched by the actions of my neighbor’s 13-year-old-boy. He was home alone when the earthquake hit. But instead of hiding, as soon as the earthquake quieted down, he jumped on his bicycle and road around the block repeatedly shouting at the top of his voice, “Is everyone alright? Is everyone okay?” At the time, there were only women and children and the elderly in the homes. I cannot describe how comforting it was just to hear a strong voice asking if I was okay. Thank you!

****
Personally, aku rasa negara Jepun lebih ISLAMIC dari so-called "Islamic State" yang mana First-Lady keluarkan kenyataan no-brainer macam ini. Apakah itu Islamic? Fikirkan sendiri. Tak perlu untuk aku terangkan. Yang penting, bukan sebuah negara yang ISLAM tertera pada ID mereka. In fact, Japan tak ada such ID pun. Only for foreigner sahaja perlu ID.

Japan is really something. Mereka pernah punah ranah suatu ketika dahulu, tetapi bangkit untuk lebih maju. Hari ini, satu lagi kemusnahan. Jangan risau, mereka akan bangkit lebih maju dari sekarang dan tuhan saja tahu rancangan untuk mereka. Kerana mereka adalah bangsa yang luar biasa.

Pray For Japan!

24 RESPONSES>>:

Hidup Sihat said...

first time reader here. stay safe, bro.

kalau gempa jadi kat Malaysia ni, agak2 ada tak PEKIDA buat macam Yakuza tu?

ザ-sylver- S said...

adoyai,.. rosmah


seb baek statement dlm malay..

kalao leak pun , maybe a week after

incik neng said...

good job boss

Farha Ghouse said...

Bodoh gila. Buat malu Malaysia je.

suraya hanis said...

ha ha ha bukan die mmg sentiasa suka malukan malaysia ker tgk saja la islamic fashion...hilang ciri2 islamic

Amie Tempoyak. said...

i adore them more. sentiasa bersemangat tinggi. like this post bro !

N said...

adoi kenapa lah diorang mcm ni, mula2 katun, tweet ni masuk berita lain. ai isteri pemimpin pulak tu.

Lee wan na said...

pergh "she" xpatut ckp camtu..gila. bg sy jepun ini merupakan bangsa yg sgt kuat semangat. bila tgk video ni http://www.youtube.com/watch?v=2zeroCZSrjo&feature=player_embedded
teruja gak dgn org tua laki dlm vid ni.coz even dah kena tsunami n umah dah roboh. dia just ckp mari kita sama-sama bangunkan semula. x menggelabah pun even umah dah xde..

asks said...

Kat sini pakcik ke, makcik ke, budak-budak apatah lagi... semuanya berebut-rebut nak naik komuter. Letaklah berapa banyak line atas platform pun... membazir je.

Tak sabar aku nak mengamati budaya mereka sekali lagi. Sampaikan ayah aku pernah cakap, "orang jepun ni kalau Islam (secara majoriti), merekalah umat Islam yang paling bagus".

Hanya Islam yang dapat lengkapkan kehidupan/budaya mereka yang hampir sempurna tu. contohnya kalau makan nasi kena bagi habis... kalau tak bagi habis, dianggap tak sopan sebab tak hormat dewa apa ntah aku tak ingat. orang yang dipanggil 'kafir' ni pun tau tak elok membazir.

y0Ngu falcon said...

sangat touched dgn post ni. #prayforjapan

kuroneko said...

Kagum dengan mereka..oh ye, pernah dengar statement lebih kurang macam ni dulu, " ada islam di jepun walaupun orang islam sikit kat sana.." ..tu lah salah satu sbb xramai rasa perlu peluk islam, sbb nilai2 murni yang disaran islam, mereka dah praktik sehari2, yang kita negara islam x pernah nak kesah..

Ungu said...

rosmah.. rosmah.. rosmah.

*mengeluh

tapi aku juga percaya, japan akan bangkit. Mereka istimewa. Memang istimewa.

mirlme said...

tak boleh tahan statement beliau tu

W. Hidney said...

my prayers for japan...

azyansyahirah said...
This comment has been removed by the author.
lei said...

sy 2 kali berada di japan. sememangnya sebuah negara yg sngt maju bukan sahaja dr pembangunan. tetapi juga dgn cara hidup seharian. menghormati dan perasaan selamat yg lebih berganda2 dr negara sendiri. sy pernah terjumpa seorang kanak2 lingkungan 5 tahun sendirian d trafik light melintas jalan dalam tokyo tanpa perlu risau perompak penculik yang setiasa berjaga2 disini.semoga mereka disana selamat dn pulih semula seperti sedia kala...

zee ong said...

rosmah tu pehal cetek sangat..tsunami is natural disaster. cannot prevent it.bwt malu orang malaysia. shame.


japan are more way better..ye. mereka maju dalam banyak perkara dan lebih kedepan berbanding negara lain. whatever it is, just pray for Japan.

Zakwan Razak said...

Alangkah hebatnya jika sebuah negara yang sebegini handal menjadi sebuah negara di mana majoriti populasinya mengakui Tiada Tuhan Selain Allah dan Nabi Muhammad Pesuruh Allah. Sudah pasti jika negara mereka memupuk ideology yang bersifat paling benar tersebut, tentu dapat membantu kekukuhan tiang tamadun Islam yang tampak daif dan lemah, menempuh aral lintang yang hadir bertakhta di akhir zaman yang dinobatkan millenium arus permodenan.

Doa dan harapan agar semua orang yang duduk di Jepun kian selamat. InsyaAllah.

jon hafkian said...

haiyo nangis ak di pagi2ari ni bc ni ok....save electricity utk ppl in hard hit coastal area.kasi guna toilet n rehat kt tpt dorg.
adik sepupu aku jln kaki berkilometer blk umah ari tu...btw japanese is a great nation.setakat ni ak xpnh lg kene marah ngn japanese.mostly ckp baik2...

Habub said...

Malu klo nk banding ngn rakyat malaysia.kita kt mana2 pon xde adab padahal nabi da pesan adab tu penting.org jepun yg xdgr pesan nabi pon tau adab.sampai bila?

MNP said...

Kata org le " kalau nak tengok masa depan negara tu tengok le remaja dia tapi kalau nak tengok remaja dia tengok le kanak-kanaknya.
Agak2 le..kat msia anak kita yg dikatakan Islam..apa yg ibubapa ajar kat anak-anaknya....sembahyang,baca Al-Quran,puasa,hormat org tua,ucapkan salam pada org lain,bacakan cerita mengenai Rasulullah.....atau hanya besarkan saje (membesarkan dgn mendidik satu benda yg berbeza)...Islam adalah suatu agama yg kena pelajari bukannya sebagai agama keturunan.
Sebelum menuding org lain baik tengok diri sendiri.....kalau semua org memperbetulkan diri sendiri, Isyallah semua org Islam (bukan org melayu atau org malaysia aje) akan lebih hebat dari Jepun,hatta USA,Germany..dll.

Aileen said...

Umat Islam di Malaysia harus belajar daripada apa yang menjadi amalan dan budaya rakyat Jepun. Ni tak, dah terikut-ikut budaya caca merba mana ntah. Cuba tengok kat Seri Kembangan, j/raya tu kalau ada 2 lane, waktu peak akan jadi 5 lane!. mana tak panas hati dibuatnya. Sana-sini di Malaysia ni mengamalkan KIASU

jen said...

I think the japanese have real human quality that we can all learn from them. Especially Malaysians, who are becoming more and more unmoral and low standard.

Just yesterday, we caught a malay child stealing items from our shop with the help from her family.

With parents teaching kids to become a criminal, what will happen in years to come?

http://www.youtube.com/watch?v=G_g7m52lmDY

dayanaazhar:) said...

I am weeping coz of admiration for the Japanese. As an asian, I feel happy because Japan has become the most wonderful Asian country ever. God bless Japan:)

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)